Αυστραλία: Βγήκε υπολογιστής που... βλέπει τον θάνατό σου

09:26 7/6/2017 - Πηγή: Pagenews

Εντάξει, δεν είναι και το πιο ευχάριστο πράγμα στον κόσμο να ξέρεις πότε θα πεθάνεις. Ακόμα κι αν σου πουν πως θα φύγεις από τον κόσμο πλήρης ημερών, αλλά σου δώσουν μια συγκεκριμένη ημερομηνία που θα γίνει αυτό, πάλι θα το σκέφτεσαι. Θα σε "τρώει".

Σκεφτείτε, λοιπόν, να έρθει κάποιος και να σου πει πως θα πεις "αντίο" μέσα στην επόμενη πενταετία. Και αυτός ο κάποιος να είναι μάλιστα ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής, που σπάνια μπορεί να πέσει έξω, αφού όλα γίνονται μέσω προγράμματος.

Μια ομάδα έρευνας στην Αυστραλία και συγκεκριμένα στο πανεπιστήμιο της Αδελαϊδας,

υποστηρίζει ότι δημιούργησε έναν υπολογιστή που μπορεί να προβλέψει πότε θα εγκαταλείψουμε τούτο τον κόσμο.

Οι ερευνητές πήραν τις αξονικές τομογραφίες στο στήθος 48 ασθενών, με εικόνες της αορτής, της καρδιάς και των πνευμόνων, δεδομένα για το λίπος γύρω απ' την καρδιά, στους μυς αλλά και τα κόκαλα. Έπειτα ανέπτυξαν ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης για την ανάλυσή τους.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι ο υπολογιστής αυτός μπορούσε να προβλέψει (;) ποιοι ασθενείς θα πέθαιναν μέσα στα επόμενα 5 χρόνια με ακρίβεια 69%, ένα ποσοστό κοντά σχετικά στις προβλέψεις που κάνουν οι γιατροί, ανέφεραν οι ερευνητές παρουσιάζοντας την τεχνολογία τους. Βέβαια, οι προβλέψεις ήταν πιο ακριβείς σε εκείνους με χρόνιες παθήσεις όπως συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια ή εμφύσημα.

Αν και είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι πρόκειται για μια ασφαλή μέθοδο -αφού εκτός των άλλων δοκιμάστηκε σε ένα μικρό αριθμό ασθενών- οι ερευνητές ευελπιστούν ότι η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά και για άλλα προβλήματα υγείας. Θα χρειαστεί έρευνα σε μεγαλύτερο δείγμα και ανάλυση εικόνων από δεκάδες χιλιάδες ασθενείς.

Keywords
Τυχαία Θέματα