Υπόθεση Σορίν Ματέι: 21 χρόνια από την ομηρία σε live μετάδοση που συγκλόνισε την Ελλάδα

Ήταν 23 Σεπτεμβρίου 1998, όταν διαδραματίστηκε στη χώρα μία από τις συγκλονιστικότερες υποθέσεις στα αστυνομικά χρονικά. Ολόκληρη η Ελλάδα παρακολούθησε σε live μετάδοση μέσα από τον ΣΚΑΪ, μία υπόθεση ομηρίας…

Ένας 27χρονος καταζητούμενος από τη Ρουμανία, ο Σορίν Ματέι, μπήκε στο διαμέρισμα της οικογένειας Γκινάκη, στην οδό Νιόβης 4, στα Κάτω Πατήσια και κράτησε ομήρους τα τέσσερα άτομα που βρίσκονταν μέσα. Στο σπίτι βρισκόταν η κάτοικος του σπιτιού

Σουλτάνα Γκινάκη, η κόρη της Αμαλία, ο γιος της Βαγγέλης και ο αρραβωνιαστικός της Αμαλίας, Απόστολος.

Ο Ρουμάνος Σορίν Ματέι

Ο Ματέι κρατούσε μία χειροβομβίδα στο χέρι, είχε ενημερώσει τους ομήρους ότι δεν σκόπευε να τους πειράξει και χρησιμοποιώντας κορδόνια παπουτσιών, έδεσε τους καρπούς της Αμαλίας. Λίγο αργότερα τηλεφώνησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, του οποίου διευθυντής ήταν τότε ο Σταμάτης Μαλέλης και ζήτησε να βγει στον αέρα άμεσα.

Στιγμές τρόμου στην οδό Νιόβης το βράδυ της 23ης Σεπτεμβρίου 1998

Ο κεντρικός παρουσιαστής ειδήσεων του καναλιού, Νίκος Ευαγγελάτος, έκανε τη διαπραγμάτευση μαζί του. Εκείνη την ώρα ούτε η αστυνομία, αλλά και ούτε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης ζήτησαν να διακοπεί το τηλεφώνημα.

Ο Ρουμάνος στη συνομιλία του με τον Ευαγγελάτο τόνισε πως δεν θα έκανε κακό στους ομήρους και ζήτησε 500.000 δραχμές. Ταυτόχρονα απαίτησε από τους αστυνομικούς να του στείλουν αμφεταμίνες για να καταφέρει να συνέλθει από την ηρωίνη.

Συγγενείς των ομήρων

Εκείνοι σαν απάντηση του έστειλαν ένα κουτί με υπνωτικά χάπια, αλλά ο δράστης το κατάλαβε και, έξαλλος, διέκοψε την επικοινωνία μαζί τους απειλώντας πως θα πετάξει τη χειροβομβίδα.

Ο δημοσιογράφος κατάφερε να ηρεμήσει τον Ματέι και μέσω διαπραγματεύσεων να αφήσει ελεύθερο τον γιο της οικογένειας κατά τις 8 το βράδυ, ο οποίος αντιμετώπιζε και μαθησιακές δυσκολίες.

Ο Ρουμάνος στη συνομιλία του με τον Ευαγγελάτο τόνισε πως δεν θα έκανε κακό στους ομήρους και ζήτησε 500.000 δραχμές

Η εισβολή της Αστυνομίας στο διαμέρισμα

Γύρω στις 10 το βράδυ, ο αρχηγός της Αστυνομίας, Αθανάσιος Βασιλόπουλος, πιστεύοντας ότι η χειροβομβίδα είναι ψεύτικη, διέταξε να κοπεί (μετά από 4 ώρες) η τηλεφωνική επικοινωνία του κακοποιού με τον ΣΚΑΙ.

Στις 11 το βράδυ ο Ματέι απελευθέρωσε τη Σουλτάνα Γκινάκη και τότε οι αστυνομικοί εισέβαλαν στο σπίτι αιφνιδιάζοντάς τον. Κατάφεραν να απομακρύνουν όλους όσοι βρίσκονταν στο σπίτι εκτός από την Αμαλία.

Η χειροβομβίδα ήταν αληθινή τελικά και έσκασε ακριβώς πίσω από τα πόδια της. Πάλεψε 17 μέρες να παραμείνει στη ζωή, όμως τελικά υπέκυψε στα τραύματά της.

Από τα θραύσματα της χειροβομβίδας τραυματίστηκε ο αρχηγός της αστυνομίας, αντιστράτηγος Αθανάσιος Βασιλόπουλος, ο οποίος και μεταφέρθηκε στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο με ελαφρά τραύματα στο πρόσωπο και ρήξη αριστερού τυμπάνου, ο υπαρχηγός της αστυνομίας και μετέπειτα αρχηγός αυτής, υποστράτηγος Ιωάννης Γεωργακόπουλος, ο οποίος διακομίστηκε στον Ερυθρό Σταυρό με σοβαρά τραύματα στο αριστερό μάτι, ο Βασίλειος Τσιατούρας, προϊστάμενος του εκεί τμήματος και μετέπειτα αρχηγός της αστυνομίας, ο Γιώργος Mαρκόπουλος, αστυνόμος της Ασφάλειας με ελαφρά τραύματα και ο Γιώργος Παλιούρας, οδηγός του Αθανάσιου Βασιλόπουλου, του οποίου ακρωτηριάστηκε το ένα πόδι.

Ο αρχηγός της Αστυνομίας με τον υπαρχηγό στην αρχή της επιχείρησης

Ο αρχηγός της Αστυνομίας αρχικά τέθηκε σε διαθεσιμότητα λόγω ακούσιας ανθρωποκτονίας από αμέλεια, αλλά τελικά απαλλάχθηκε από όλες τις κατηγορίες το 2005.

Το διαμέρισμα της ομηρίας

Ο 27χρονος Ματέι έμεινε δύο μέρες στο Γενικό Κρατικό και στη συνέχεια, όταν ο διευθυντής της κλινικής έκρινε ότι δεν διέτρεχε κίνδυνο, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο φυλακών του Κορυδαλλού. Εκείνο το βράδυ βρέθηκε νεκρός.

Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, ο θάνατος οφειλόταν σε πνιγμό λόγω εισρόφησης του εμετού σε συνδυασμό με την παρατεταμένη καταστολή.

Η οικογένεια Γκινάκη προσέφυγε με αγωγή κατά του Δημοσίου ζητώντας αποζημίωση 700 εκατομμυρίων δραχμών. Αγωγή για ηθική βλάβη κατά του δημοσίου άσκησε και ο Γιώργος Παλιούρας, οδηγός του Αθανάσιου Βασιλόπουλου, που ακρωτηριάστηκε από την έκρηξη. Συγκεκριμένα λόγω του ακρωτηριασμού του κρίθηκε ανίκανος προς κάθε εργασία και συνταξιοδοτήθηκε σε ηλικία μόλις 39 ετών.

Αστυνομικές δυνάμεις κάτω από το διαμέρισμα της οδού Νιόβης
Keywords
Τυχαία Θέματα