Υπόθεση ομαδικού βιασμού στην Κύπρο – «Συναινετική η ερωτική επαφή, όχι η καταγραφή της (video)

Τεταμένο ήταν το κλίμα στο δικαστήριο Αμμοχώστου, όπου ξεκίνησε η δίκη της 19χρονης Βρετανίδας, η οποία είχε καταγγείλει τον ομαδικό βιασμό της από 12 Ισραηλινούς και τελικά βρέθηκε κατηγορούμενη για ψευδή καταγγελία και δημόσια βλάβη.

Η κατηγορούμενη, όταν άκουσε τον Πρόεδρο να απορρίπτει το αίτημά της για παροχή αδείας, ώστε να επιστρέψει στην πατρίδα της ξέσπασε σε κλάματα, με εκείνον να την καλεί σε έντονο ύφος να συνέλθει για να συνεχίσει η διαδικασία.

Kατά την πρώτη ημέρα της δίκης, οι δικηγόροι της παρουσίασαν μηνύματα που αντάλλαξαν μεταξύ τους οι 12 Ισραηλινοί πριν από τον βιασμό. Σε ένα από αυτά, ένας από τους δώδεκα λέει: «Θα την… απόψε».

Σύμφωνα με την υπεράσπιση της 19χρονης Βρετανίας, αυτό αποδεικνύει ότι η παρέα σχεδίαζε ένα όργιο με την κοπέλα, χωρίς να την έχει ενημερώσει. Ένας από αυτούς εξάλλου είχε παραδεχθεί στην αστυνομία ότι συζητούσαν για το ότι θα κάνουν σεξ μαζί της, με έναν «κακό κι επιθετικό τρόπο».

Η 19χρονη υποστηρίζει πως συμφώνησε να κάνει σεξ με έναν από αυτούς, μετά από ένα πάρτι στην Αγία Νάπα και πως όλοι οι υπόλοιποι εισέβαλαν στο δωμάτιο και την βίασαν ομαδικά. Επίσης λέει πως όταν ανακάλεσε την καταγγελία, βρισκόταν επί οκτώ ώρες υπό ανάκριση, χωρίς την παρουσία δικηγόρου και πως η πίεση που της ασκήθηκε ήταν τεράστια.

Σύμφωνα με τα όσα είπαν οι δικηγόροι της 19χρονης στη «Daily Mail», η πελάτισσά του διαγνώστηκε με μετατραυματική αγχώδη διαταραχή και σύμφωνα με βρετανό ψυχίατρο που την εξέτασε, βρίσκεται σε «εύθραυστη ψυχολογική κατάσταση». Υποστήριξε επίσης ότι η 19χρονη είναι φοιτήτρια κι έχει χάσει πολλά μαθήματα, ενώ το κόστος παραμονής της στην Κύπρο είναι δυσβάσταχτο.

Υπενθυμίζεται ότι η 19χρονη στις 25 Ιουλίου είχε καταγγείλει τον ομαδικό βιασμό της από 12 Ισραηλινούς, για να ανακαλέσει όμως λίγο αργότερα λέγοντας πως ότι συνέβη έγινε συναινετικά και πως η καταγγελία έγινε γιατί ήθελε να τους εκδικηθεί που την βιντεοσκοπούσαν.

Λίγες ημέρες αργότερα και ενώ βρισκόταν υπό κράτηση, η Βρετανίδα ανακάλεσε και πάλι, υποστηρίζοντας πως όντως επρόκειτο για ομαδικό βιασμό και ότι την προηγούμενη φορά είχε αλλάξει την κατάθεσή της μετά από την υπερβολική πίεση της κυπριακής αστυνομίας. Τελικά είχε αφεθεί ελεύθερη, μετά από ένα μήνα φυλακής, με απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Κάποια από τα βίντεο και τα μηνύματα από τα κινητά τηλέφωνα των 12 Ισραηλινών και της 19χρονης, ανακτήθηκαν και αρχειοθετήθηκαν σε έναν ψηφιακό δίσκο, ο οποίος αποτελεί και βασικό τεκμήριο στη δίκη. Σε ένα τουλάχιστον από αυτά τα βίντεο δείχνει τη 19χρονη να κάνει συναινετικό σεξ με έναν από τους Ισραηλινούς, ενώ οι άλλοι βρίσκονταν γύρω από το κρεβάτι.

Η ίδια και οι συνήγοροί της υποστηρίζουν πως η αστυνομία δεν ανάκτησε όλα τα βίντεο και πώς υπάρχουν και άλλα που δείχνουν την κοπέλα να έχει ερωτική επαφή με έναν από αυτούς και κάποιοι άλλοι να προσπαθούν να μπουν στο δωμάτιο, ενώ εκείνοι τους έδιωχναν.

Οι δικηγόροι επιμένουν ότι έγινε βιασμός και πως η διερεύνηση της υπόθεσης δεν έγινε όπως έπρεπε. Νομικοί κύκλοι στην Κύπρο υποστηρίζουν πως «μπορεί να μην υπήρξε βιασμός με την κυριολεκτική έννοια του όρου, αλλά υπήρξε βιασμός της προσωπικότητας της 19χρονης με την προσπάθεια εξευτελισμού της με την κινηματογράφηση και την διάδοση των βίντεο στο διαδίκτυο».

Η 19χρονη, αν καταδικαστεί, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης ως ένα χρόνο ή και πρόστιμο 1.700 ευρώ.

Ένας 18χρονος Ισραηλινός είχε δείξει τον Αύγουστο selfie λέγοντας πως η 19χρονη έλεγε ψέματα

Μέσα στον Αύγουστο ο 18χρονος Yona Golub είχε παρουσιάσει μία selfie φωτογραφία, η οποία τον βοήθησε να αποδείξει τότε την αθωότητά του, σχετικά με τον ομαδικό βιασμό που κατήγγειλε η 19χρονη Βρετανίδα.

Μιλώντας για πρώτη φορά από τη στιγμή που αφέθηκε ελεύθερος, ο 18χρονος περιέγραψε πώς οι αστυνομικοί τον σήκωσαν από το κρεβάτι του ξενοδοχείου, όπου διέμενε.

«Η αστυνομία χτύπησε την πόρτα και με ξύπνησε. Οι αστυνομικοί μπήκαν μέσα στο δωμάτιο. Με σήκωσαν από το κρεβάτι και είπαν: «συλλαμβάνεσαι ως ύποπτος για βιασμό». Δεν ήξερα για ποιο πράγμα μιλούσαν. Με ανάγκασαν να ντυθώ, μου φόρεσαν χειροπέδες και με πήγαν στον αστυνομικό σταθμό. Ήμουν τόσο συγχυσμένος. Δεν είχα ιδέα τι γινόταν. Η φίλη μου ήταν τρομοκρατημένη», είχε δηλώσει ο Yona.

Όπως είχε πει, «δεν ήμουν καν στο δωμάτιο και δεν είχα δει ποτέ αυτή τη γυναίκα στη ζωή μου. Βρισκόμουν μαζί με την Ισραηλινή σύντροφό μου εκείνη την ώρα, αλλά η αστυνομία με είχε συνδέσει με την υπόθεση. Όταν ήρθαν για να συλλάβουν τους φίλους μου, νόμιζαν πως ήμουν κι εγώ με αυτή τη γυναίκα. Προφανώς, όταν της έδειξαν τη φωτογραφία μου, εκείνη είπε πως βρισκόμουν κι εγώ στο δωμάτιο. Ήταν όλα ένα ψέμα. Εγώ δεν είχα καμία σχέση. Η αστυνομία απλά πίστεψε όλα όσα υποστήριξε η 19χρονη, αλλά είδατε πως στο τέλος η ίδια παραδέχθηκε πως είπε ψέματα».

Ο 18χρονος αποκάλυψε πως σκοπεύει να κινηθεί νομικά εναντίον της Βρετανίδας, αναφέροντας πως «ο κόσμος εδώ δεν καταλαβαίνει τι έχει συμβεί και καταριέται την οικογένειά μου. Δεν καταλαβαίνει ότι αυτό το κορίτσι είπε αυτά τα πράγματα χωρίς κανένα λόγο. Η ζωή μου έγινε πολύ δύσκολη. Απολύθηκα από τη δουλειά μου, εξαιτίας αυτού του συμβάντος. Τα αφεντικά μου με αναγνώρισαν από τις ειδήσεις από την Κύπρο και μου είπαν «Μην ξανάρθεις στη δουλειά». Προσπάθησα να τους εξηγήσω την αλήθεια, αλλά δεν άκουγαν».

(πληροφορίες από star. gr, ANT1, dailymail.co.uk)

Keywords
Τυχαία Θέματα