ΥΠΕΞ: Η συμφωνία που υπέγραψε με τη Λιβύη ο Ερντογάν δεν έχει καμία αξία

Τα επόμενα βήματα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα σχεδιάζει η Αθήνα. Πρώτα απ’όλα, ο πρωθυπουργός σκοπεύει να θέσει το θέμα στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες. Εκεί θα τοποθετηθεί όχι μόνο για το παράνομο μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης αλλά θα αναφερθεί συνολικά στο ζήτημα της τουρκικής

προκλητικότητας.

Την ίδια ώρα, ο Νίκος Δένδιας έχει προγραμματίσει σειρά επαφών με ομολόγους του από σημαντικές χώρες της περιοχής του Κόλπου για να συζητήσει όλες τις εξελίξεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με ανακοίνωσή του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το «μνημόνιο που υπέγραψε ο κ. Ερντογάν δεν έχει καμία αξία».

«Αξία θα είχε η Τουρκία να σταματήσει, επιτέλους, τις προκλητικές ενέργειες και να εργαστεί, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας, για την πρόοδο των σχέσεων μεταξύ των λαών της περιοχής» προσθέτει η ανακοίνωση.

Στο μεταξύ, πληροφορίες αναφέρουν πως οι νομικές υπηρεσίες του ΥΠΕΞ βρίσκονται στη διαδικασία σύνταξης επιστολής προς τον ΟΗΕ, η οποία θα αποδομεί το σύνολο της επιχειρηματολογίας ως προς την ΑΟΖ Τουρκίας-Λιβύης.

«Ακάθεκτη» η Τουρκία – Ρεσιτάλ προκλήσεων από Ερντογάν και Τσαβούσογλου

Σήμερα, Σάββατο ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διεμήνυσε ότι η επίμαχη συμφωνία θα σταλεί στον ΟΗΕ προκειμένου να δημιουργηθεί νομικό τετελεσμένο.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος, Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σε συνέντευξή του: «Εμείς δεν θέλουμε πόλεμο με κανέναν, αλλά αν χρειαστεί να προστατεύσω τα πλοία μου, θα λάβω ό,τι μέτρο χρειαστεί».

Πηγή: ΥΠΕΞ: Η συμφωνία που υπέγραψε με τη Λιβύη ο Ερντογάν δεν έχει καμία αξία - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα