Υπερψηφίστηκε η Συμφωνία των Πρεσπών στην ΠΓΔΜ – Τα «βλέμματα» στραμμένα στην Αθήνα

Με 81 ψήφους υπέρ και καμία κατά από το σύνολο των 120 βουλευτών, υπερψηφίστηκε η συνταγματική αναθεώρηση στην ΠΓΔΜ«Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» η νέα συνταγματική ονομασίαΑνοίγει ο δρόμος για να έρθει προς ψήφιση η Συμφωνία των Πρεσπών και στην ελληνική ΒουλήΣυγχαρητήρια από τον Αλέξη ΤσίπραΣυγχαρητήρια του γγ του ΝΑΤΟΣυγχαρητήρια των Μογκερίνι και Χαν

Με 81 ψήφους υπέρ και καμία κατά από το σύνολο των 120 βουλευτών, η Βουλή της ΠΓΔΜ

ενέκρινε τις τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος, που κατέθεσε η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Οι τέσσερις τροπολογίες που υιοθέτησε η Βουλή αφορούν στην αλλαγή της ονομασίας της χώρας (από «Δημοκρατία της Μακεδονίας» που είναι σήμερα σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας»), το προοίμιο του Συντάγματος, τη μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών της ΠΓΔΜ.

Από την ψηφοφορία απείχαν οι βουλευτές του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE.

Πηγή: mkd.mk

Με την εξέλιξη αυτή «ξεκλειδώνει» πλέον η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, ανοίγοντας τον δρόμο για να έρθει προς ψήφιση και στην ελληνική Βουλή.

Η συνεδρίαση της ολομέλειας ξεκίνησε με πολύωρη καθυστέρηση το απόγευμα της Παρασκευής, σχετικά με τις τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος και τον συνοδευτικό εφαρμοστικό νόμο του Συντάγματος, που κατέθεσε η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, στη βάση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Το βίντεο από τις ψηφοφορίες:

Τα συγχαρητήρια του Ζάεφ στους πολίτες και στους βουλευτές της ΠΓΔΜ

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, με ανάρτησή του στο Twitter συνεχάρη τους πολίτες και τους βουλευτές για την υπευθυνότητα που έδειξαν για τις συνταγματικές αλλαγές, με τις οποίες «ανοίγουμε από κοινού τις πόρτες για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ».

Им честитам на граѓаните и на пратениците за преземената одговорност за уставните измени со којашто заедно ги отворивме вратите на #НАТО и #ЕУ за Република #Македонија.

Keywords
Τυχαία Θέματα