Βηρυτός: Σε βουλγαρική εταιρία ανήκε το πλοίο-«βόμβα» – Στους 145 οι νεκροί (video)

Το φορτηγό πλοίο Rhosus, το οποίο πιστεύεται ότι μετέφερε το νιτρικό αμμώνιο που προκάλεσε τη φονική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού, είναι ιδιοκτησίας μιας βουλγαρικής εταιρείας, δήλωσε την Πέμπτη (06/08) στο Sputnik ο Νικολάι Σουκάνοφ, επικεφαλής του περιφερειακού παραρτήματος της Ένωσης Ρώσων Ναυτικών. Θρήνος και οργή στη Βηρυτό, στους 145 oι νεκροί (ανάμεσά τους και μια Ελληνίδα), 5.000 τραυματίες, τουλάχιστον 300.000 οι άστεγοι. Τριήμερο πένθος για τα θύματα της έκρηξης…

Σύμφωνα

με τις αρχές του Λιβάνου, η έκρηξη που συγκλόνισε την Τρίτη (04/08) το λιμάνι της πρωτεύουσας, προκλήθηκε από την ακατάλληλη φύλαξη 2.750 τόνων νιτρικού αμμωνίου, που είχαν κατασχεθεί το 2014 από το «Rhosus», το οποίο έφερε σημαία Μολδαβίας, κατευθυνόταν στην Αφρική και υπέστη βλάβη.

«Σύμφωνα με επίσημα έγγραφα, από τον Αύγουστο του 2014, ιδιοκτήτρια εταιρεία είναι η βουλγαρική Briar Wood Corporation, η οποία είναι καταγεγραμμένη ως ιδιοκτήτρια.

Όταν χρησιμοποιείται μια ‘σημαία ευκαιρίας’, ο πραγματικός ιδιοκτήτης του πλοίου είναι δύσκολο να βρεθεί (Σ.τ.Σ: σημαία ευκαιρίας ή σημαία ευκολίας, σύμφωνα με τον ορισμό που έδωσε ο ΟΟΣΑ το 1959, χαρακτηρίζεται η σημαία κάποιων χωρών, οι νόμοι των οποίων επιτρέπουν και επί της ουσίας διευκολύνουν τα νηολογημένα υπό τη σημαία τους πλοία ξένης πλοιοκτησίας).

Τα έγγραφα συντάσσονται με τρόπο που δεν επιτρέπει στον ιδιοκτήτη του πλοίου να θεωρηθεί υπεύθυνος… Αν υπήρχε ανάγκη να βρεθεί ο αληθινός ιδιοκτήτης, δεν θα βρισκόταν το όνομά του μέσα από τα επίσημα έγγραφα», εξήγησε ο Σουκάνοφ.

Το ισπανικό υπουργείο Μεταφορών ανέφερε νωρίτερα ότι το πλοίο Rhosus, ιδιοκτησίας της εταιρείας Teto Shipping Ltd., κρατήθηκε τον Ιούλιο του 2013 στο λιμάνι της Σεβίλης, από την οργάνωση του Μνημονίου των Παρισιών (Paris MoU).

Το ΜΣ του Παρισιού είναι μια διοικητική συμφωνία μεταξύ 27 Λιμενικών Αρχών και καλύπτει τα ύδατα των ευρωπαϊκών παράκτιων κρατών και τη βορειοατλαντική λεκάνη από τη Βόρεια Αμερική προς την Ευρώπη.

Σκοπός της είναι να σταματήσει τη λειτουργία των υποβαθμισμένων πλοίων μέσω ενός εναρμονισμένου συστήματος ελέγχου από το κράτος λιμένα. Πάνω από 18.000 επιθεωρήσεις διενεργούνται ετησίως επί αλλοδαπών πλοίων στους λιμένες του ΜΣ και διασφαλίζουν ότι τα πλοία αυτά ανταποκρίνονται στα διεθνή πρότυπα ασφάλειας, την ασφάλεια και τα περιβαλλοντικά πρότυπα, καθώς και ότι τα μέλη του πληρώματος έχουν ικανοποιητικές συνθήκες διαβίωσης και εργασίας.

«Εύλογα η Βηρυτός έδωσε προσοχή στην κατάσταση του πλοίου, διαπίστωσε τεχνικής φύσης ζητήματα και ανέφερε ότι ήταν απαραίτητο να επανέλθει στο φυσιολογικό η κατάσταση του Rhosus, αλλά ο ιδιοκτήτης του πλοίου απάντησε ότι δεν είχε χρήματα, εγκατέλειψε το πλοίο και στη συνέχεια οι αρχές αποφάσισαν να μεταφέρουν το φορτίο του στην αποθήκη», κατέληξε ο Σουκάνοφ.

Θρήνος και οργή στη Βηρυτό: 145 oι νεκροί – 5.000 τραυματίες

Ο αριθμός των νεκρών ανεβαίνει σε τουλάχιστον 145 ανθρώπους και αξιωματούχοι εκτιμούν ότι ο αριθμός τους θα αυξηθεί, ενώ οι τραυματίες υπολογίζονται τουλάχιστον σε 5.000.

Δεκάδες άνθρωποι αγνοούνται και τουλάχιστον 300.000 άνθρωποι έμειναν χωρίς στέγη καθώς το ωστικό κύμα κατέστρεψε τις προσόψεις κτηρίων, εκσφενδόνισε έπιπλα στους δρόμους και έσπασε τζάμια παραθύρων σε ακτίνα αρκετών χιλιομέτρων στην ενδοχώρα.

Συγγενείς αγνοουμένων συγκεντρώθηκαν κοντά στο λιμάνι αναζητώντας πληροφορίες για τους δικούς τους ανθρώπους, εν μέσω αυξανόμενη λαϊκής οργής για τις αρχές που επέτρεψαν να παραμείνει αποθηκευμένη για χρόνια μια τεράστια ποσότητα εκρηκτικών υλών σε αποθήκη στο λιμάνι κάτω από επικίνδυνες συνθήκες.

«Θα βρουν κάποιο αποδιοπομπαίο τράγο για να του ρίξουν την ευθύνη», δήλωσε ο Ραμπί Αζάρ, 33χρονος οικοδόμος που πήγε στο λιμάνι το πρωί της Πέμπτης (06/08), προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης. «Αυτή η έκρηξη ήταν η τελική σφαίρα που σκότωσε τη χώρα», συνέχισε… 

Ο πρωθυπουργός Χασάν Ντίαμπ κήρυξε σήμερα τριήμερο πένθος για τα θύματα της έκρηξης, της πλέον καταστροφικής που έχει πλήξει ποτέ τη Βηρυτό, μια πόλη φοβισμένη ακόμα από τον εμφύλιο πόλεμο πριν από τρεις δεκαετίες και η οποία έχει κλονιστεί από την οικονομική κατάρρευση και την αύξηση στα κρούσματα κορονοϊού.

Ο υπουργός Οικονομίας Ραούλ Νεχμέ δήλωσε ότι ο Λίβανος, με το τραπεζικό του σύστημα να βρίσκεται σε κρίση και το νόμισμά του υπό κατάρρευση και έχοντας ένα από τα υψηλότερα χρέη στον κόσμο, έχει «πολύ περιορισμένους» πόρους για να αντιμετωπίσει την καταστροφή, που σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις μπορεί να κοστίσει στη χώρα 15 δισεκ. δολάρια.

Ο πρόεδρος Μισέλ Αούν δήλωσε ότι για την έκρηξη ευθύνονται οι 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου, που χρησιμοποιείται ως χημικό λίπασμα και ως εκρηκτική ύλη, οι οποίοι είχαν αποθηκευτεί στο λιμάνι για έξι χρόνια μετά την κατάσχεσή τους. Ο ίδιος υποσχέθηκε εις βάθος έρευνα και ότι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν. Η κυβέρνηση έχει δώσει εντολή να τεθούν σε κατ’ οίκον περιορισμό αξιωματούχοι του λιμένα της Βηρυτού, όπως δήλωσαν υπουργικές πηγές στο Reuters.

Το παίρνει πάνω του ο Μακρόν: Θα οργανώσω τη διεθνή συνεργασία

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε σήμερα κατά την άφιξή του στη Βηρυτό πως θέλει να «οργανώσει τη διεθνή βοήθεια» για τον Λίβανο, μετά τις φονικές εκρήξεις στο λιμάνι της Βηρυτού, καλώντας παράλληλα τους λιβανέζους ηγέτες να θεσπίσουν μεταρρυθμίσεις χωρίς άλλη καθυστέρηση.

«Θα βοηθήσουμε να οργανωθεί τις προσεχείς ημέρες επιπλέον υποστήριξη σε γαλλικό επίπεδο, σε ευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωσε ο Μακρόν, τον οποίο υποδέχθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού ο πρόεδρος Μισέλ Αούν. Η Γαλλία έχει ήδη στείλει διασώστες και φάρμακα.

«Θέλω να οργανώσω την ευρωπαϊκή συνεργασία και ευρύτερα τη διεθνή συνεργασία», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος, ο πρώτος ξένος ηγέτης που μεταβαίνει στον Λίβανο μετά τις εκρήξεις που κατέστρεψαν ολόκληρες συνοικίες της λιβανικής πρωτεύουσας με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 145 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 5.000.

Ο Μακρόν, που αναμένεται να συναντηθεί με τους κυριότερους λιβανέζους ηγέτες στη διάρκεια της μονοήμερης επίσκεψής του, τους κάλεσε να ξεκινήσουν χωρίς καθυστέρηση τις μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η διεθνής κοινότητα.

«Σήμερα, η προτεραιότητα είναι η βοήθεια, η υποστήριξη στον πληθυσμό χωρίς όρους. Όμως υπάρχει η απαίτηση την οποία κομίζει η Γαλλία εδώ και μήνες, χρόνια, για απαραίτητες μεταρρυθμίσεις σε ορισμένους τομείς», πρόσθεσε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους, αναφέροντας κυρίως τον τομέα του ηλεκτρισμού.

«Αν οι μεταρρυθμίσεις αυτές δεν γίνουν, ο Λίβανος θα συνεχίσει να βυθίζεται», προειδοποίησε.

Ο Μακρόν είπε ότι θέλει να έχει «έναν διάλογο αλήθειας» με τους Λιβανέζους αξιωματούχους, «καθώς πέρα από την έκρηξη, γνωρίζουμε πως η κρίση εδώ είναι σοβαρή, ενέχει μια ιστορική ευθύνη των ηγετών που βρίσκονται εδώ».

Le Liban n’est pas seul.

— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) August 6, 2020

Προχθές Τρίτη, εκρήξεις οι οποίες σύμφωνα με τις αρχές προκλήθηκαν από 2.750 τόνους νιτρικού αμμωνίου που βρίσκονταν σε μια αποθήκη ισοπέδωσαν σχεδόν το λιμάνι της Βηρυτού, προκαλώντας σημαντικές ζημιές στην πρωτεύουσα.

Claps and cheers as man rescued from rubble in Beirut explosions pic.twitter.com/YW759vGD5w

— The Independent (@Independent) August 5, 2020

Δεκάδες άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι, όμως ένας συνταγματάρχης της γαλλικής υπηρεσίας πολιτικής προστασίας που συμμετέχει στις έρευνες για τους αγνοούμενους στο λιμάνι της Βηρυτού, εκτίμησε σήμερα πως υπάρχουν «καλές προοπτικές» για ανεύρεση «επιζώντων».

Η οργή των Λιβανέζων είναι ακόμη μεγαλύτερη καθώς το φορτίο του νιτρικού αμμωνίου, μιας πολύ εύφλεκτης ουσίας, βρισκόταν στο λιμάνι εδώ και έξι χρόνια «χωρίς μέτρα προφύλαξης», όπως παραδέχθηκε ο ίδιος ο Λιβανέζος πρωθυπουργός.

Λιβανέζοι ζητούν από τον Μακρόν να διώξει την κυβέρνηση Αουόν

Λιβανέζοι που είχαν συγκεντρωθεί στη διάρκεια περιοδείας του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν σε μια κατεστραμμένη συνοικία της Βηρυτού προπηλάκισαν τον αρχηγό του κράτους Μισέλ Αούν, ζητώντας τη βοήθεια της Γαλλίας για την εκδίωξη των κυβερνώντων από την εξουσία, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται επί τόπου.

«Βοηθήστε μας! Επανάσταση!» φώναζε το οργισμένο πλήθος αποδοκιμάζοντας τον πρόεδρο Αούν και επαναλαμβάνοντας «ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος», ενώ ο Μακρόν πραγματοποιούσε περιοδεία στη χριστιανική συνοικία Γκεμαϊζέ, που καταστράφηκε από τις εκρήξεις.

Εξάλλου, όπως μεταδίδει το Reuters, ο Γάλλος πρόεδρος είπε στο οργισμένο πλήθος στο κέντρο της Βηρυτού πως η γαλλική βοήθεια δεν θα πάει σε «διεφθαρμένα χέρια» και ότι θα επιδιώξει μια νέα συμφωνία με τις πολιτικές αρχές.

«Σας εγγυώμαι αυτό — η βοήθεια δεν θα πάει σε διεφθαρμένα χέρια», είπε ο Μακρόν στους διαδηλωτές στο κέντρο της Βηρυτού.

«Θα μιλήσω με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και θα τους ζητήσω μια νέα συμφωνία. Βρίσκομαι εδώ σήμερα για να τους προτείνω μια νέα πολιτική συμφωνία», είπε.

Τέσσερις ημέρες προθεσμία για το πόρισμα

Οι λιβανικές αρχές έδωσαν τέσσερις ημέρες σε μια «επιτροπή έρευνας» προκειμένου να προσδιορίσει τις ευθύνες για τις εκρήξεις που προκάλεσαν την Τρίτη τεράστιες καταστροφές στη Βηρυτό, ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη ο επικεφαλής της διπλωματίας Σαρμπέλ Ουεχμπέ, στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

«Από σήμερα το πρωί, έχει ληφθεί απόφαση να συσταθεί μια επιτροπή έρευνας, η οποία έχει τέσσερις ημέρες το πολύ προκειμένου να δώσει μια λεπτομερή έκθεση για τις ευθύνες. Πώς, ποιος, τι, πού; Θα υπάρξουν δικαστικές αποφάσεις, είναι σοβαρό και το λαμβάνουμε σοβαρά», εξήγησε ο Λιβανέζος υπουργός Εξωτερικών.

«Οι ύποπτοι αυτού του φρικτού εγκλήματος αμέλειας θα τιμωρηθούν από μια επιτροπή δικαστών», πρόσθεσε.

Χθες, η κυβέρνηση ζήτησε τον κατ΄οίκον περιορισμό των αξιωματούχων που ήταν υπεύθυνοι για την αποθήκευση στο λιμάνι της λιβανικής πρωτεύουσας μιας μεγάλης ποσότητας νιτρικού αμμωνίου, χημικού λιπάσματος που μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί επίσης για την κατασκευή εκρηκτικών.

«Είναι ένα δυστύχημα (…) οι προκαταρκτικές αναφορές δείχνουν πως πρόκειται για κακή διαχείριση εκρηκτικών ουσιών. Είναι μια πολύ σοβαρή αμέλεια που συνεχίστηκε για έξι χρόνια», δήλωσε σήμερα ο Ουεχμπέ.

Τραμπ: Δεν ξέρω αν είναι δυστύχημα ή φρικτή επίθεση

Ο Ντόναλντ Τραμπ παραδέχθηκε την Τετάρτη (05/08) ότι οι γιγαντιαίες εκρήξεις που προκάλεσαν καταστροφή στη Βηρυτό θα μπορούσαν να οφείλονται σε «δυστύχημα», χωρίς πάντως να πάρει πίσω την πολεμική δήλωση που είχε κάνει την προηγουμένη, όταν είπε πως έμοιαζαν με «φρικτή επίθεση».

Trump says nobody can say now whether #Beirut explosion was an attack#BeirutExplosion https://t.co/qvGCjn9U2Q pic.twitter.com/AF5OVJPf37

— Yeni Şafak English (@yenisafakEN) August 6, 2020

«Μπορώ να σας πω πως ό,τι κι αν συνέβη, ήταν φρικτό, αλλά κανένας δεν γνωρίζει στ’ αλήθεια τι ήταν αυτό. Κανένας δεν ξέρει ακόμα», ανέφερε ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί σχεδόν καθημερινά στον Λευκό Οίκο, θεωρητικά για τις προσπάθειες της κυβέρνησής του να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορονοϊού.

A new aerial shot shows the before and after of the devastating explosion in Beirut. The latest ➡️ https://t.co/SAy4VrxEfE pic.twitter.com/tJAnvn67Gi

Bloomberg (@business) August 5, 2020

«Άκουσα και τα δύο πράγματα. Άκουσα δυστύχημα. Άκουσα, ξέρετε, εκρηκτικά. Προφανώς, οφειλόταν σε κάποιο είδος εκρηκτικού, είτε πυροδοτήθηκε βόμβα εσκεμμένα είτε όχι, κατέληξε να είναι βόμβα», κατά τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Κάποιος ίσως «παράτησε φρικτούς εκρηκτικούς μηχανισμούς κι άλλα πράματα, ίσως. Μπορεί να ήταν αυτό. Ίσως ήταν βομβιστική επίθεση. Δεν νομίζω πως μπορεί να το πει οποιοσδήποτε αυτή τη στιγμή», επέμεινε.

• More than 100 people have died, 4,000+ injured
• Explosion was heard as far away as Cyprus – approx 200km (125 miles)
• Lebanese government say 2,750 tonnes of ammonium nitrate exploded

Read more about what we know, so far, about the Beirut explosion:https://t.co/8LQjN1XKLf pic.twitter.com/eM0Gu41h0f

BBC News (World) (@BBCWorld) August 5, 2020

«Είμαστε αλληλέγγυοι προς τη χώρα αυτή», διαβεβαίωσε ο Τραμπ και συνέχισε: «Έχουμε πολύ καλή σχέση με τη χώρα αυτή, αλλά είναι μια χώρα που αντιμετωπίζει κρίση κι έχει πολλά προβλήματα».

Ο δισεκατομμυριούχος έκρινε την Τρίτη (04/08) πως οι εκρήξεις έμοιαζαν με «φρικτή επίθεση», διευκρινίζοντας αργότερα ότι «αξιωματούχοι» και «στρατηγοί» του είπαν πως «δεν επρόκειτο για βιομηχανικό δυστύχημα», αλλά «για επίθεση, για βόμβα».

Ο επικεφαλής του πενταγώνου Μαρκ Έσπερ από την πλευρά του μίλησε την Τετάρτη (05/08) για δυστύχημα. «Ενημερώνομαι για το τι συνέβη», εξήγησε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας. «Οι περισσότεροι πιστεύουν πως επρόκειτο για δυστύχημα, όπως μεταδόθηκε», πρόσθεσε. Ο Έσπερ σημείωσε επίσης πως η Ουάσινγκτον ετοιμάζεται να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στον Λίβανο.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο από την πλευρά του γνωστοποίησε ότι ενημέρωσε για την πρόθεση των ΗΠΑ να προσφέρουν βοήθεια στον Λίβανο κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του την Τετάρτη (05/08) με τον λιβανέζο πρωθυπουργό Χασάν Ντιάμπ. Με βάση την ενημέρωση του Πομπέο, δεν σχολιάστηκε στη διάρκεια της συνδιάλεξης η φύση της καταστροφής στη Βηρυτό.

Keywords
video, βηρυτος, εταιρια, πλοιο, νεκροι, bbc news, βομβα mall, εταιρεία, wood, οοσα, μνημονιο, paris, reuters, γαλλια, beirut, twitter, independent, νέα, διαδηλωσεις, europe, https, english, ηπα, bloomberg, business, people, cyprus, government, bbc, news, world, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες ηπα, κρουσματα σημερα, λιβανος, ωστικο κυμα, αφρικη, επιπλα, ηγετης, ηπα, οοσα, σφαιρα, υλη, bbc, bloomberg, cyprus, news, people, reuters, αεροδρομιο, αυξηση, αμερικη, άφιξη, βοηθεια, βομβα, βορεια, βορεια αμερικη, βρισκεται, δηλωση, δωσει, εγγραφα, ειπαν, ειπε, υπαρχει, εκθεση, εκρηξη, εκρηκτικα, εμειναν, ενημερωση, εξι, ερευνα, ερευνες, εσκεμμενα, εταιρεία, ευθυνη, ευρωπη, ειδος, οικο, ισπανικο, κυβερνηση, κυμα, λειτουργια, μηνες, νομοι, ξερετε, ονομα, πεμπτη, πενθος, πλοια, πρωι, ραουλ, συνεχεια, τριτη, τριημερο, υπουργειο μεταφορων, φαρμακα, φυση, ασφαλεια, bbc news, beirut, europe, wood, government, ηγετες, https, χωρα, english, independent, υπουργειο, ξενος, λευκο, οργη, πηγες, πληροφοριες, σημαια, ουασινγκτον
Τυχαία Θέματα