Στην Αίγυπτο εκτάκτως ο Δένδιας: Προχωρημένες συζητήσεις για την ΑΟΖ – Ραγδαίες εξελίξεις

Ραγδαίες εξελίξεις στο μέτωπο των θαλάσσιων ζωνών (ΑΟΖ) της χώρας, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας πραγματοποιεί την Πέμπτη (06/08) ταξίδι – αστραπή στην Αίγυπτο. Ελλάδα κι Αίγυπτος, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν φτάσει σε αρκετά προχωρημένο στάδιο επαφών για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών τους. Ο έλληνας ΥΠΕΞ θα έχει επαφές με τον Αιγύπτιο

ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι.

Μετά το πέρας της συνάντησης θα υπάρξει κοινή συνέντευξη Τύπου, σύμφωνα με το αιγυπτιακό ΥΠΕΞ κι εκτός από την προχωρημένη συμφωνία στο ζήτημα των θαλασσίων ζωνών, θα υπάρξει και νέο πλαίσιο συνεργασίας για τον τουρισμό και το εμπόριο. Δεν αποκλείεται μάλιστα, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, η συμφωνία, η οποία με βάση όλες τις ενδείξεις θα αφορά σε μερική οριοθέτηση, να υπογραφεί κατά την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα. Τον έλληνα υπουργό συνοδεύει ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, ο πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης.

Διπλωματικές πηγές είναι, πάντως, φειδωλές, χωρίς να επιβεβαιώνουν, αλλά ούτε και να διαψεύδουν ότι επίκειται η υπογραφή συμφωνίας.

Πρόκειται ουσιαστικά για «συνέχεια» του ταξιδιού του κ. Δένδια, τον Ιούνιο, τότε που υπήρξε μεγάλη πρόοδος για τη συμφωνία σχετικά με την ΑΟΖ. Οι συνομιλίες και οι προοπτικές να καταλήξουν σε συμφωνία θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικές και ενόψει της επανέναρξης του διαλόγου με την Τουρκία.

Τον Ιούνιο ο κ. Δένδιας είχε συναντηθεί με τον πρόεδρο της Αιγύπτου και τον ομόλογό του, με τον οποίο είχε συζητήσει το θέμα των οικονομικών ζωνών Ελλάδας και Αιγύπτου. «Είχα μακρές συνομιλίες με τον στενό μου φίλο, τον Αιγύπτιο Υπουργό, τον κ. Σάμεχ Σούκρι. Συζητήσαμε για τα περιφερειακά θέματα, για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, για το Λιβυκό, για την τουρκική προκλητικότητα. Τέλος, ξαναπιάσαμε σήμερα το νήμα της διαπραγμάτευσης για τη συμφωνία των οικονομικών ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου» είχε δηλώσει τότε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Αιγυπτιακά ΜΜΕ: ΕλλάδαΑίγυπτος υπογράφουν εντός ωρών συμφωνία για ΑΟΖ

Η αιγυπτιακή ιστοσελίδα «Sada Elbalad» («See.news») από την πλευρά της προσθέτει ότι οι ίδιες πηγές επιβεβαίωσαν ότι θα υπάρξει συναίνεση μεταξύ των δύο πλευρών για την υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων, τονίζοντας ότι μετά την υπογραφή συμφωνίας για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, ο κ. Δένδιας ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί την Αίγυπτο για μια παρόμοια συμφωνία.

Αναφέρει ότι σύμφωνα με τις δηλώσεις του έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, «η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών επιτυγχάνεται σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, μέσω έγκυρων συμφωνιών. Όχι μέσω άκυρων και κενού περιεχομένου συμφωνιών, όπως η συμφωνία Τουρκίας και πρωθυπουργού Φαγιέζ αλ Σάρατζ με έδρα την Τρίπολη, και, φυσικά, όχι μέσω της μονομερούς υποβολής συντεταγμένων.

Σημειώνεται στο δημοσίευμα ότι η Αίγυπτος επιδιώκει να καταργήσει τη συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ του Φαγιέζ αλ Σάρατζ και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς το Κάιρο και η Αθήνα συμφώνησαν πριν από αρκετούς μήνες να επιταχύνουν την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιανουάριο υπεγράφη η συμφωνία Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed, βάζοντας ένα ακόμα «μπλόκο» στην Τουρκία.

Keywords
Τυχαία Θέματα