Τριπλασιάστηκε ο τουρισμός μέσα σε λίγα χρόνια σε μία από τις πιο ραδιενεργές περιοχές του πλανήτη (εικόνες)

Τολμηροί ή ανεγκέφαλοι είναι τελικά όσοι επισκέπτονται το Τσέρνομπιλ θα αναρωτηθεί κάποιος. Γιατί τι ακριβώς θα εξυπηρετήσει, πέρα από την περιέργειά του ο τουρίστας περπατώντας σε γη που ασθμαίνει;

Curiosity killed the cat (η περιέργεια σκότωσε τη γάτα) όμως για αυτό ας έχουμε το νου μας σε προορισμούς συχνά αποκαλούμενους ως “dark tourism”(σκοτεινός τουρισμός).

Πάνε πάνω από τριάντα χρόνια από τότε που ο πυρηνικός αντιδραστήρας

στο Τσέρνομπιλ εκρήγνυτο, σημειώνοντας μία από τις μεγαλύτερες πυρηνικές καταστροφές της ιστορίας. Ακόμα και σήμερα αναφέρεται ως ένα συμβάν, οι συνέπειες του οποίου δεν έχουν σβήσει. Το πυρηνικό αποτύπωμα άλλωστε κρατάει για χιλιάδες χρόνια.

Αυτό μπορεί να οδήγησε στην ερήμωση της περιοχής από τότε αλλά παράλληλα τα τελευταία χρόνια σήμανε και την θεαματική ανάπτυξη του τουρισμού. Συγκεκριμένα από το 2015 έως το 2017 τριπλασιάστηκαν οι επισκέπτες ενώ μόνο πέρσι περίπου 50 χιλιάδες άνθρωποι, περισσότεροι ξένοι, βρέθηκαν στο ουκρανικό ground zero.

Πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να δουν ιδίοις όμμασι το επίκεντρο μιας καταστροφής που έγινε παγκόσμιο θέμα και ζήτημα. Να θυμίσουμε ότι η έκρηξη της 26ης Απριλίου του 1986 γέμισε και έστειλε ραδιενεργά σύννεφα πάνω από την τότε Σοβιετική Ένωση αλλά και από πολλές χώρες της Ευρώπης.

Η περιοχή γνωστή ως Chernobyl Exclusion Zone, είναι μια περιοχή που εκτείνεται 30 χιλιόμετρα από τον αντιδραστήρα, οδηγώντας τότε χιλιάδες ανθρώπους στην εύρεση νέας κατοικίας και εν τέλει νέας ζωής.

Από το 2011 όμως η ουκρανική κυβέρνηση έκανε προσβάσιμη την Ζώνη Αποκλεισμού στους τουρίστες με την προϋπόθεση ότι είναι άνω των 18 χρόνων. Αν και παραμένει ένα από τα πιο ραδιενεργά μέρη του πλανήτη, οι αρχές της χώρας επιμένουν ότι είναι ασφαλές για επίσκεψη. Τώρα αν είναι τόσο ασφαλές γιατί υπάρχει ηλικιακό όριο, σε κάνει και αναρωτιέσαι…

Αν πας και δεν σε φοβίζει να πάρεις ίσως και λίγη ραδιενέργεια μαζί σου ως δώρο, θα έρθεις αντιμέτωπος με μια εγκαταλειμμένη περιοχή που έχει μείνει ίδια, παγωμένη θαρρείς στο χρόνο. Σαν ταινία φαντασίας από ένα μέλλον αλλά Mad Max θα βρεις αντικείμενα ξεχασμένα αλλά και σημεία που τείνει να τα επανακαταλάβει η φύση (μια φύση που παρουσιάζει ακόμα και σήμερα αφύσικες μορφές ανάπτυξης λόγω των συνεπειών των μεταλλάξεων και του κυτταρικού θανάτου, εξαιτίας ακριβώς της έκθεσής της στην ακτινοβολία).

Για αυτό το σκοπό υπάρχουν λεωφορεία από το Κίεβο που για τουριστικούς λόγους και με μία μικρή επιβάρυνση σε εξοπλίζουν και με ειδικά μηχανήματα μέτρησης της ραδιενέργειας.

Στην έξοδο δε, όλοι οι επισκέπτες πρέπει να περάσουν από δύο ελέγχους ραδιενέργειας σε περίπτωση που έπεσε λίγη μαγική ραδιενεργή σκονίτσα παραπάνω…

Φωτογραφίες: Blake Sifton/Al Jazeera

Keywords
Τυχαία Θέματα