Στο φως δημοσκόπηση για τις εξαγγελίες Τσίπρα – «Θα τα καταφέρει με τις συντάξεις;»

Σημαντικά είναι τα ευρήματα της Κάπα Research για τις πρώτες αντιδράσεις των πολιτών στα μέτρα ελάφρυνσης που ανακοίνωσε από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τη συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων (53%) να απαντά πως θα έχουν θετική επίδραση στην οικονομία.

Υπενθυμίζεται ότι ανάμεσα στις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα, είναι

η μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 30% τη διετία 2019-2020 (η μείωση αγγίζει το 50% για τις μικρές ιδιοκτησίες), η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών έως 35% για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, το επίδομα ενοικίου σε περισσότερες από 300.000 οικογένειες, μειώσεις σε φορολογικούς συντελεστές επιχειρήσεων, αποπληρωμή 1 δισ. ευρώ σε ενστόλους, καθώς και μέτρα στήριξης του κοινωνικού κράτους.

Σύμφωνα λοιπόν με τη δημοσκόπηση της Κάπα Research που θα δημοσιευθεί τις προσεχείς ημέρες στο σύνολό της, όπως αποκάλυψε ο Alpha στο κεντρικό δελτίο ειδήσεών του, το 37% των ερωτηθέντων εκτιμά πως οι θεσμοί στο τέλος θα αποδεχθούν τη μη περικοπή των συντάξεων, με το 52% να εκτιμά πως η προσπάθεια θα έχει αρνητική κατάληξη.

Σε ερώτηση για την αξιολόγηση της συνολικής παρουσίας του πρωθυπουργού στην 83η ΔΕΘ, ένα 35% των ερωτηθέντων κάνει θετική αποτίμηση, ενώ ένα 46% αρνητική.

Σε ερώτηση για το εάν έχει βάση το δίλημμα των επόμενων εκλογών που έθεσε από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, εάν δηλαδή θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω στις σπατάλες και τη διαπλοκή, ένα 55% των ερωτηθέντων εκτιμά πως δεν έχει βάση, ενώ το 38% εκτιμά πως έχει βάση. Η εκτίμηση αυτή έχει βαρύνουσα σημασία για το κλίμα στο πολιτικό σκηνικό, δεδομένου ότι στο 55% συμπεριλαμβάνεται το σύνολο της αντιπολίτευσης, με το σχεδόν 40% να συμφωνεί με το δίλημμα που θέτει ο Αλέξης Τσίπρας.

Τέλος, για την επίδραση που θα έχουν τα μέτρα ελάφρυνσης και κατά πόσο θα έχει αρνητική ή θετική επίδραση για την οικονομία και τους πολίτες, σαφές προβάδισμα έχει η θετική επίδραση με 53% των ερωτηθέντων, έναντι μόλις 21% που εκτιμά πως θα έχουν αρνητική επίδραση.

Το σχετικό βίντεο:

Keywords
Τυχαία Θέματα