Το καλύτερο burger… το φτιάχνεις μόνος σου

Η αγάπη μας για το φαγητό μας ωθεί κάθε φορά και σε γαστρονομικές αναζητήσεις και πειράματα στην κουζίνα μας. Μετά από πολλές προσπάθειες δείτε μια συνταγή για τέλειο burger με τηγανητό αυγό, τσένταρ και μπέικον.

1. Αρχικά πρέπει να διαλέξουμε το σωστό κρέας. Για να είναι ζουμερό το μπιφτέκι, πρέπει ο κιμάς να μην είναι στεγνός, αλλά να έχει και λίγο λίπος. Αρκετοί υποστηρίζουν ότι το λίπος πρέπει να φθάνει το 18% κι άλλοι να φθάνει ως και το 65%. Το σίγουρο είναι, πάντως, πως το λίπος είναι απαραίτητο. Το αυθεντικό burger

θέλει το μπιφτέκι να είναι από βοδινό κρέας, αλλά αν εσείς προτιμάτε κάτι πιο υγιεινό όπως μπιφτέκι γαλοπούλας ή κοτόπουλου, να θυμάστε πως θα είναι αρκετά στεγνό.

2. Όσο πιο φρεσκοκομμένος ο κιμάς, τόσο το καλύτερο.

3. Πλάστε τα μπιφτέκια έχοντας τα χέρια σας υγρά. Δεν χρειάζεται λάδι, παρά να τα βρέξετε με λίγο νερό. Έτσι ο κιμάς θα δουλευτεί πιο σωστά. Και κυρίως ο κιμάς πρέπει να είναι κρύος, πριν αρχίσετε το πλάσιμο, ώστε το λίπος που περιέχει να μην προλάβει να αλλοιωθεί.

4. Μην πλάθετε τον κιμά για υπερβολικά αρκετή ώρα γιατί στο τέλος το μείγμα θα γίνει αρκετά σφιχτό.

5. Αν προσθέσετε στον κιμά λίγο μπαγιάτικο ψωμί (που το έχετε ήδη μουλιάσει) τον κρόκο ενός αυγού ή λίγο γάλα, το μπιφτέκι θα γίνει πιο αφράτο. Το σωστό burger δεν θέλει πολλά μπαχαρικά ή σωστότερα δεν χρειάζεται εξεζητημένα μπαχαρικά. Κάποιες φορές είναι αρκετό μόνο αλάτι και πιπέρι μέσα στον κιμά καθώς τον ζυμώνετε ή αλατοπιπερώνετε το μπιφτέκι κι από τις δύο πλευρές πριν το βάλετε για ψήσιμο.

6. Το ψήσιμο είναι πολύ σημαντικό. Πρέπει να είναι medium well ψημένο, για να το προσδιορίσουμε με ακρίβεια και για να χρησιμοποιήσουμε τον αυθεντικό όρο. Αν και ο παραδοσιακός τρόπος θέλει να ψήνεται σε πλάντσα, εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το γκριλ ή να το ψήσετε στα κάρβουνα. Όποιον τρόπο κι αν διαλέξετε, να θυμάστε πως δεν πρέπει να πιέζετε την επιφάνεια του, όσο το μπιφτέκι ψήνεται για να μπορέσει να κρατήσει τα υγρά του.

7. Burger, όμως, δεν είναι μόνο το μπιφτέκι. Είναι και το ψωμί. Καλύτερα να χρησιμοποιήσετε το ειδικό ψωμί τύπου brioche, αφού το ζητούμενο και στο ψωμί είναι να είναι ελαφρύ , μαλακό και λίγο γλυκό στη γεύση.

8. Το τυρί είναι κι αυτό απαραίτητο. Για να λιώσει τέλεια και να ενωθεί η γεύση του με των υπόλοιπων υλικών, 1 λεπτό πριν το τέλος του ψησίματος, τοποθετήστε το τυρί πάνω στο μπιφτέκι κι αφήστε το να λιώσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα