Το αβάσταχτο φορτίο της τελειομανίας στην εφηβεία – Οδηγίες για γονείς

Η τελειομανία επηρεάζει όλο και περισσότερους νέους σήμερα, γίνεται αβάσταχτο φορτίο για τους έφηβους, μπορεί ακόμα και να οδηγήσει, σε ορισμένες περιπτώσεις, σε διατροφικές διαταραχές, κατάθλιψη, υψηλή αρτηριακή πίεση ή να προκαλέσει ακόμα και σκέψεις για αυτοκτονία.

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους Thomas Curran and Andrew Hill, συγγραφείς σχετικής μελέτης, η τελειομανία είναι συνδυασμός από υψηλά προσωπικά στάνταρντ (πρέπει να είμαι ο καλύτερος/η σε ό,τι κάνω)

και υπερβολικής αυτοκριτικής (θα είμαι αποτυχημένος-η αν δεν τα καταφέρω).

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να κάνουν κάποιον τελειομανή και φυσικά την ευθύνη δεν έχουν αποκλειστικά οι γονείς. Ωστόσο πέρα από το ότι οι έφηβοι πιέζονται πολύ για ορισμένα πράγματα είναι και οι γονείς αυτοί οι οποίοι έχουν αυξημένες προσδοκίες από εκείνους.

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να απομακρύνουν αυτό το βάρος από το έφηβο παιδί τους;

Προσοχή στις συμβουλές. Είναι καλύτερο να μην του λέτε κάτι του τύπου «δεν χρειάζεται να πιέζεσαι τόσο πολύ» καθώς αυτό έχει συνήθως το αντίθετο αποτέλεσμα.

Μην βλέπετε το δέντρο και χάνετε το δάσος. Μπορεί να το συμβουλεύετε να χαλαρώσει π.χ. σε σχέση με τη μελέτη στο σπίτι, αλλά είναι σημαντικό να κατανοήσετε πως ενδέχεται να πιέζεται σε πολλαπλά επίπεδα και μάλιστα σε διαφορετικά περιβάλλοντα, από την αίθουσα του σχολείου μέχρι τις ομάδες στις οποίες συμμετέχει.

Βεβαιωθείτε ότι οι πράξεις σας συμβαδίζουν με όσα λέτε. Αν λόγου χάρη προσπαθείτε να καθησυχάσετε το παιδί λεκτικά αλλά ταυτόχρονα με τις αντιδράσεις ή τις πράξεις σας στέλνετε το αντίθετο μήνυμα, τότε δεν λύνετε το πρόβλημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα