Το VAR ήταν όνειρο, αλλά αποτελεί πραγματικότητα – Τι δήλωσε ο Αυγενάκης για το πρωτάθλημα

Στην παρουσίαση του VAR ενόψει της νέας αγωνιστικής περιόδου, ο πρόεδρος της ΚΕΔ, Βίτορ Μέλο Περέιρα, έκανε λόγο για ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα. Ο VAR Project Leader Μιχάλης Κουκουλάκης εξήγησε το πώς θα λειτουργήσει το νέο σύστημα και ποια είναι η φιλοσοφία του. «Διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες που έλεγαν πως δεν θα ξεκινούσε το πρωτάθλημα», τόνισε ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Το VAR μπαίνει, λοιπόν, στη

ζωή του ελληνικού ποδοσφαίρου από τη φετινή αγωνιστική περίοδο και ο Βίτορ Μέλο Περέιρα τόνισε, ακόμα, πως όλοι είναι αρχάριοι στο νέο σύστημα και μαθαίνουν σε αυτή την διαδικασία.

Ο πορτογάλος αρχιδιαιτητής, μιλώντας για το «Video Assistant Referee», το οποίο έχει φέρει επανάσταση στο ποδόσφαιρο σε παγκόσμιο επίπεδο, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «είμαστε όλοι αρχάριοι στο VAR, όλοι μαθαίνουμε σε αυτή τη διαδικασία. Είμαστε χαρούμενοι που το έχουμε. Είναι ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα».

Επιπλέον, σχολίασε πως «τo VAR δεν είναι πανάκεια, δεν θα σταματήσει τις συζητήσεις, ούτε θα κάνει τέλειο το ποδόσφαιρο», αλλά είπε ακόμα ότι «οι διαιτητές είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις».

Επιπροσθέτως, ο κ. Περέιρα αποκάλυψε πως «έχουμε 16 διαιτητές και 25 βοηθοί έτοιμους να εφαρμόσουν το VAR τις δύο πρώτες αγωνιστικές» και αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει κανονικά το VAR από την πρεμιέρα του πρωταθλήματος και δεν θα υπάρξει καθυστέρηση.

Ο πορτογάλος αρχιδιαιτητής υπογράμμισε ότι έχουν γίνει συναντήσεις με ομάδες για το VAR και ετοιμάζονται έξι workshops για να το μάθουν άπαντες, ενώ για το αν θα γίνεται συνεχής χρήση του, τόνισε: «Θα δείτε ότι η χρήση του VAR δεν θα είναι συχνή κατά τη διάρκεια του ματς». «Ελάχιστη επέμβαση με το μεγαλύτερο δυνατό όφελος», είναι το μότο του Βίτορ Μέλο Περέιρα και μένει να εφαρμοστεί στην πράξη…

Ενόψει της πρεμιέρας, θα υπάρχουν στα γήπεδα έως 18 κάμερες 4k που θα μεταφέρουν ταχύτατα τις φάσεις στο κέντρο επιχειρήσεων του VAR. Το παρών στην παρουσίαση έδωσαν ακόμα ο VAR Ref. Project Leader, Μιχάλης Κουκουλάκης και ο VAR Project Manager, Αλέξανδρος Χολέβας.

Ο οδηγός του VAR για το ελληνικό πρωτάθλημα

Με στόχο να «αποφευχθούν τα απολύτως ξεκάθαρα λάθη που πιθανώς έχουν επιρροή στο αποτέλεσμα ενός αγώνα. Δεν είναι στόχος να διορθώσουμε ένα κόρνερ, μας απασχολούν τα λάθη που πιθανώς να επηρεάσουν αποτέλεσμα ενός αγώνα», εξήγησε ο VAR Project Leader Μιχάλης Κουκουλάκης.

«Στόχος του VAR είναι να αποφύγουμε τα σκάνδαλα που θα γίνουν πρωτοσέλιδα στις εφημερίδες, όχι τις λεπτομέρειες» συμπλήρωσε ο πρώην διεθνής ρέφερι.

Όπως ειπώθηκε λοιπόν, από τον Μιχάλη Κουκουλάκη, το VAR θα εστιάζει σε:

1. Γκολ ή όχι γκολ. Μπορεί να έχει προηγηθεί οφσάιντ, φάουλ.

2. Πέναλτι ή όχι πέναλτι: Ο var επικοινωνεί με διαιτητή και του συστήνει να δει το var. Ο διαιτητής θα το δει και θα είναι αυτός που θα πάρει την τελική απόφαση.

3. Απευθείας κόκκινη κάρτα. Όχι η δεύτερη κίτρινη. «Αν έπρεπε να ελέγξουμε τις δεύτερες κίτρινες, θα έπρεπε να ελέγξουμε και τις πρώτες και αυτές που πιθανώς δεν βγήκαν». Ο VAR δίνει στον διαιτητή μια περιγραφή της φάσης, ακόμη και για χαμένα περιστατικά, όπως αυτά που έγιναν εκτός φάσης, εκτός μπάλας, στην πλάτη του διαιτητή.

4. Λανθασμένη ταυτοποίηση παραβάτη ποδοσφαιριστή. Μετά από κάθε κίτρινη, αυτόματα γίνεται ταυτοποίηση του παραβάτη. Ο VAR μπορεί να επέμβει όταν αφορά δύο παίκτες της ίδιας ομάδας πχ. σε ένα φάουλ. Όχι αν ήταν σωστό το φάουλ.

Για να γίνουν όλα αυτά, όπως ειπώθηκε, «ο διαιτητής πάντα θα πρέπει να παίρνει μια απόφαση και από τότε ξεκινάει η διαδικασία του VAR. Αν επαναρχίσει το παιχνίδι δεν επιτρέπεται στον διαιτητή να αλλάξει απόφαση. Άρα ο διαιτητής θα πρέπει να δείξει στους παίκτες να περιμένουν γιατί είναι σε εξέλιξη η διαδικασία του VAR».

Ακόμη, ο Μιχάλης Κουκουλάκης τόνισε ότι: «Θέλουμε να παρέμβουμε σε αυτά που έχουν πραγματικά αντίκτυπο στο αποτέλεσμα ενός αγώνα». Σημειώνοντας ότι δεν θα τοποθετηθούν επιπρόσθετες κάμερες στα γήπεδα από αυτές που υπάρχουν από την παραγωγή για την μετάδοση του καναλιού και οι οποίες θα χρησιμοποιούνται για το VAR.

Επίσης:

– Για κάθε 12 κάμερες θα υπάρχει και ένας operator, εκτός από τον VAR και τον βοηθό του, τον A-VAR.

– Στην περιοχή ανασκόπησης του VAR, μπορεί να μπει και ο βοηθός διαιτητή για να δει μια δύσκολη φάση οφσάιντ.

Φιλοσοφία

Η φιλοσοφία του VAR είναι: ελάχιστη παρέμβαση, μέγιστο όφελος.

– Σε σωστή ή αμφίβολη φάση ο VAR δεν μπορεί να παρέμβει στην απόφαση του διαιτητή. Σε προφανές και ξεκάθαρο λάθος, όμως, μπορεί. «Αν δεν υπάρξει ξεκάθαρο λάθος, τότε το παιχνίδι συνεχίζεται χωρίς παρέμβαση από τον VAR» ειπώθηκε.

– Πότε πάει ο διαιτητής για on field review (για να δει ο ίδιος τη φάση σε βίντεο): Πέναλτι: σε ένα χέρι, δεν είναι όλα τα χέρια πέναλτι. Κόκκινη: είναι κόκκινη ή μία σκάλα πιο κάτω σε ένταση. Οφσάιντ: επηρεάζει τη φάση ή όχι;

– Η οδηγία που έχει δοθεί στους βοηθούς είναι να καθυστερούν να σηκώσουν τη σημαία σε δύσκολη φάση, αν ο επιτιθέμενος είναι σε θέση να σκοράρει. Αν η σημαία σηκωθεί αμέσως μετά τη δύσκολη φάση, τότε ο VAR δεν θα μπορεί να επέμβει. Η οδηγία είναι ο βοηθός να αφήνει τη φάση να εξελιχθεί και μετά να παίρνεται η απόφαση, ενδεχομένως σε συνεργασία με τον VAR. Η δικλείδα ασφαλείας είναι στην πρώτη περίπτωση, ο διαιτητής να μην διακόπτει το παιχνίδι αλλά να αφήνει τη φάση να εξελιχθεί.

Την ίδια ώρα, για διάψευση όλων όσοι θεωρούσαν πως το πρωτάθλημα της Super League 1 δεν θα ξεκινούσε, έκανε λόγο με συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ο Λευτέρης Αυγενάκης.

«Διαψεύσθηκαν οι Κασσάνδρες που ήθελαν να μην ξεκινάει το πρωτάθλημα. Θέλω να ευχαριστήσω δημόσια τόσο τον πρόεδρο της ΕΠΟ, όσο και τους προέδρους της Super League 1 και 2 που χειρίστηκαν το ζήτημα αυτό, αλλά και τα στελέχη των ομάδων. Κατάλαβαν οι άμεσα εμπλεκόμενοι ότι η μεγάλη ιδέα της εξυγίανσης, αλλά με κρατικά χρήματα, τα οποία έφταναν στα 63-64 εκ. ευρώ, δεν μπορούσε να εφαρμοστεί. Έδειξαν απόλυτη κατανόηση και συνεργασία», τόνισε ο υφυπουργός αθλητισμού και συνέχισε: «Είναι βέβαιο ότι πολλοί έχουν κάνει τον προγραμματισμό τους με μια σειρά χρημάτων που είχε προβλεφθεί ότι θα ελάμβαναν. Αυτά τα χρήματα θα είναι μειωμένα. Την τελική διαπραγμάτευση την κάνουν οι ίδιοι μέσω της ΕΡΤ και φυσικά της επιτροπής που δουλεύει πάνω στο θέμα αυτό».

Προανήγγειλε επίσης σημαντικές βελτιώσεις στον αθλητικό νόμο: «Είναι καθολικό το αίτημα από τους φορείς του αθλητισμού για αλλαγή του αθλητικού νόμου. Θα αλλάξει ο νόμος αυτός. Δεν θα καταργηθεί, αλλά θα υπάρξουν σοβαρές βελτιώσεις διότι ο αθλητισμός δεν είναι μονάχα το ποδόσφαιρο, αλλά είναι και ο ερασιτεχνικός, αλλά και ο μαζικός αθλητισμός».

(πληροφορίες από sport24.gr, sdna.gr)

Φωτογραφίες: sooc.photos, intimenews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα