Πολιτική κρίση στην Ιταλία: Παραιτείται ο πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε – Διαλύεται η κυβέρνηση συνασπισμού

Μιλώντας από το βήμα της ιταλικής βουλής, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του ακροδεξιού αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ματέο Σαλβίνι«Θα πάω να δω τον πρόεδρο της Δημοκρατίας (Σέρτζιο Ματαρέλα) για να του υποβάλω την παραίτησή μου», είπε ο ΚόντεΣαλβίνι: Θα ξαναέκανα ακριβώς το ίδιο πράγμα – Κατηγορεί το Κίνημα των 5 Αστέρων για την κατάρρευση της κυβέρνησηςΝωρίτερα, ο Ντι Μάιο είχε αφήσει να εννοηθεί ότι επίκειται το τέλος του κυβερνητικού συνασπισμού, ευχαριστώντας τον Κόντε

Βαθαίνει η πολιτική κρίση στην Ιταλία,

με τον πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε, να ανακοινώνει την πρόθεσή του να παραιτηθεί. Διαλύεται η κυβέρνηση συνασπισμού, που είχε διάρκεια 14 μηνών.

Μιλώντας από το βήμα της ιταλικής βουλής, ο Κόντε εξαπέλυσε επίθεση κατά του Ματέο Σαλβίνι, κατηγορώντας τον επικεφαλής της Λέγκα και υπουργό Εσωτερικών ότι ήταν «ανεύθυνος» και ότι «εργάστηκε μόνο για τα δικά του συμφέροντα και αυτά του κόμματός του», προκαλώντας την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού στις 8 Αυγούστου.

Στην επίσημη ομιλία του στη Γερουσία, ο Κόντε κατηγόρησε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Σαλβίνι, ότι «θέτει σε πολύ σοβαρούς κινδύνους τη χώρα μας», κάνοντας λόγο για «πολιτική αβεβαιότητα και χρηματοπιστωτική αστάθεια» και τονίζοντας τον κίνδυνο πολλαπλών αρνητικών επιπτώσεων στην τρίτη οικονομία της Ευρωζώνης.

Κατέκρινε τον Σαλβίνι, ο οποίος επικαλείται την Παναγία και φιλά κομποσκοίνια κατά τη διάρκεια πολιτικών συγκεντρώσεων, ότι «μπλέκει τα πολιτικά συνθήματα με τα θρησκευτικά σύμβολα».

Παράλληλα, στιγμάτισε τον αρχηγό της ακροδεξιάς Λέγκας για «έλλειψη σεβασμού του προς τους κανόνες και τους θεσμούς», κατηγορώντας τον ότι ζητούσε εκλογές το συντομότερο δυνατόν προκειμένου να αποσπάσει «πλήρεις εξουσίες».

«Το να καλούνται οι πολίτες να ψηφίζουν, αυτό είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας αλλά το να τους ζητάμε κάθε χρόνο να ψηφίζουν, αυτό είναι ανεύθυνο», είπε. «Η χώρα έχει επιτακτική ανάγκη από μέτρα που πρέπει να υιοθετηθούν για να ευνοήσουν την οικονομική ανάπτυξη και τις επενδύσεις».

«Θα ακούσω με προσοχή όλες τις ομιλίες σήμερα, αλλά σταματώ εδώ αυτή τη δοκιμασία της κυβέρνησης. Προτίθεμαι να ολοκληρώσω αυτή τη θεσμική μετάβαση με συνέπεια. Θα πάω να δω τον πρόεδρο της Δημοκρατίας (Σέρτζιο Ματαρέλα) για να του υποβάλω την παραίτησή μου», είπε στη συνέχεια.

Σαλβίνι: Θα ξαναέκανα ακριβώς το ίδιο πράγμα – Κατηγορεί το Κίνημα των 5 Αστέρων για την κατάρρευση της κυβέρνησης

Από την πλευρά του, ο αρχηγός της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, επικαλούμενος «την προστασία της Παρθένου Μαρίας», δήλωσε στη Βουλή ότι θα «ξαναέκανε ακριβώς το ίδιο πράγμα» και επέκρινε τους πρώην συμμάχους του του Κινήματος των Πέντε Αστέρων για την κατάρρευση της κυβέρνησης.

«Αν αυτή η κυβέρνηση παύει να λειτουργεί, αυτό οφείλεται σε αυτούς τους κυρίους που λένε πάντα όχι και μπλοκάρουν τα πάντα», είπε, κατηγορώντας επίσης τους άλλους κοινοβουλευτικούς ότι «φοβούνται τη λαϊκή ετυμηγορία».

Επίσης, δήλωσε ότι είναι έτοιμος να διατηρήσει ζωντανή την κυβέρνηση συνασπισμού προκειμένου να εγκρίνει τον προϋπολογισμό του 2020 και να ψηφίσει μια μεταρρύθμιση του κοινοβουλίου πριν οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

Ο Σαλβίνι είχε καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Ωστόσο, ο ίδιος είπε μιλώντας στο κοινοβούλιο ότι θα ήθελε να περιμένει λίγο προκειμένου να εγκριθούν βασικές νομοθετικές ρυθμίσεις.

«Θέλετε να περικοπεί ο αριθμός των κοινοβουλευτικών και μετά να πάμε σε εκλογές; Είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό. Αν πάλι θέλετε να παρουσιάσετε έναν γενναίο προϋπολογισμό, τότε είμαστε έτοιμοι και γι’ αυτό», είπε.

Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων ευχαρίστησε τον Κόντε

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του κυβερνώντος Κινήματος των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο, είχε αφήσει να εννοηθεί ότι επίκειται το τέλος του κυβερνητικού συνασπισμού στην Ιταλία, ευχαριστώντας τον πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε.

«Ό,τι κι αν συμβεί, ήθελα να σας πω ότι ήταν τιμή μας να εργαστούμε μαζί σε αυτή την κυβέρνηση», ανέφερε ο Ντι Μάιο, που είναι αναπληρωτής πρωθυπουργός.

Keywords
Τυχαία Θέματα