Τι πρέπει να προσέχουμε όταν κάνουμε τζόκινγκ

«Παν μέτρον άριστον», «Ουκ εν τω πολλώ το ευ» και άλλες τόσες σοφές ρήσεις για το κατά τα άλλα αυτονόητο: η υπερβολή έχει συνέπειες και συνήθως από αυτές που θα μας πάνε στο γιατρό.

Τα τελευταία χρόνια το running έχει γίνει κομμάτι ενός lifestyle που έχει κερδίσει κόσμο με οπαδική πλέον ανταπόκριση και συμπεριφορά. Running events γίνονται παντού και σε όλη τη χώρα, δημιουργώντας μια νέα

κουλτούρα όσον αφορά στην άσκηση.

Αλλά για να το ξαναδούμε όλο αυτό από την αρχή και να τα βάλουμε τα πράγματα σε μία τάξη.

Το τρέξιμο κάνει καλό στην υγεία: αυτό είναι μία αλήθεια. Όταν όμως δεν γίνεται με μέτρο μπορεί να έχει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα. Αυτό ισχύει για κάθε μορφή άσκησης που αν γίνεται υπερβολικά, όχι απλά δεν ωφελεί αλλά μπορεί να κάνει και κακό.

Το ήπιο και όχι έντονο τρέξιμο έχει καλύτερα αποτελέσματα βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα καθότι -σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς- χαρίζει περισσότερα χρόνια ζωής.

Η έντονη καθημερινή γυμναστική δεν κάνει κάποιον αθλούμενο πιο υγιή σε αντίθεση με αυτόν που επιλέγει μια πιο ήπια μορφή άσκησης. Αντιθέτως στην πρώτη περίπτωση οι πιθανότητες πρόωρου θανάτου είναι οι ίδιες με εκείνων που επιλέγουν τη μηδενική άσκηση. Πώς εξηγείται αυτό; Η μακροχρόνια έντονη γυμναστική κουράζει και γερνά την καρδιά και τα αγγεία.

Οπότε ένας απλά ασκούμενος έχει καλύτερο προσδόκιμο ζωής από έναν που επιλέγει την δύσκολη και απαιτητική καθημερινή άσκηση.

Επίσης, πέρα από το εσωτερικό φαίνεται να επηρεάζεται αρνητικά και το εξωτερικό: οι παντός τύπου μαραθωνοδρόμοι δείχνουν να γερνάνε πιο γρήγορα από τους υπόλοιπους πιο χαλαρούς δρομείς. Η συνεχής κίνηση μπορεί να προκαλέσει διάταση στους υποστηρικτικούς ιστούς που βρίσκονται κάτω από το δέρμα. Επιπροσθέτως, είναι πολύ περισσότερο εκτεθειμένοι σε ήλιο και αέρα, παράγοντες που σχετίζονται με την πρόωρη γήρανση του δέρματος.

Όσο δε για το ποσοστό λίπους ΚΑΙ σε αυτό δεν χρειάζονται υπερβολές. Το φυσιολογικό σωματικό λίπος χρειάζεται για μια πιο υγιή και λαμπερή εμφάνιση. Οι καθημερινοί δρομείς που δεν υπερβάλλουν εαυτόν γλιτώνουν από την εικόνα του σκελετοποιημένου μυώδη ανθρώπου.

Επίσης, όσο αφορά το Που επιλέγετε να τρέξετε παίζει και αυτό το ρόλο του: όσο και όσοι μπορείτε να χαρείτε ένας δάσος, ένα πάρκο ή ασφαλείς δρόμους να το προτιμήσετε από τον διάδρομο ενός γυμναστηρίου. Με το τρέξιμο στο φυσικό περιβάλλον αυξάνεται η αποτελεσματικότητα του τρεξίματος, καθότι το νευρομυϊκό σύστημα εκπαιδεύεται να λειτουργεί σε επιφάνειες άλλων/διαφορετικών απαιτήσεων. Απλά φροντίστε το σωστό αθλητικό παπούτσι για να αποφύγετε την όποια καταπόνηση στις αρθρώσεις σας.

Όσο αφορά το Πότε μέσα στην ημέρα, καλύτερες ώρες είναι οι πολύ πρωινές ή πολύ βραδινές, όταν δηλαδή είναι μειωμένα τα επίπεδα CO2 στην ατμόσφαιρα.

Αν σκοπεύετε τώρα να αρχίσετε το τρέξιμο, μην παρα-ενθουσιαστείτε και να προσέχετε το τελευταίο γεύμα να έχει προηγηθεί τουλάχιστον 2 ώρες. Για τον πρώτο καιρό μια καλή διάρκεια τζόκινγκ είναι τα 15 λεπτά (συνεχόμενα), φτάνοντας σταδιακά τη μισή ώρα, με συχνότητα όχι περισσότερο από 2-3 φορές την εβδομάδα. Και… μην ξεχνάτε να έχετε μαζί σας νερό!

Καλό τρέξιμο!

Keywords
Τυχαία Θέματα