«Θύελλα» αντιδράσεων για τους δασμούς του Τραμπ – Ετοιμάζονται αντίποινα από την Ε.Ε.

«Θύελλα» αντιδράσεων ξεσήκωσε η απόφαση του αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς στον εισαγόμενο χάλυβα και 10% στο εισαγόμενο αλουμίνιο.

Τα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή “εντός 15 ημερών“, με το Μεξικό και τον Καναδά να απαλλάσσονται “προς το παρόν” από το μέτρο, ανέφερε ένας ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ε.Ε.: Η Ευρώπη είναι στενός σύμμαχος της Αμερικής κι η Ουάσινγκτον θα όφειλε να την εξαιρέσει

Η ευρωπαία επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρεμ επανέλαβε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι στενός σύμμαχος των ΗΠΑ

και ότι η Ουάσινγκτον θα όφειλε να εξαιρέσει τα κράτη-μέλη της από τους δασμούς που ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι θα επιβληθούν στον εισαγόμενο χάλυβα και στο εισαγόμενο αλουμίνιο.

Σε ανάρτησή της στον λογαριασμό της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, η Μάλμστρεμ σημείωσε: «Η Ε.Ε. είναι στενός σύμμαχος των ΗΠΑ και συνεχίζουμε να είμαστε της γνώμης ότι η Ε.Ε. θα όφειλε να εξαιρεθεί από αυτά τα μέτρα».

«Θα επιδιώξω περισσότερη σαφήνεια για το ζήτημα αυτό τις ημέρες που έρχονται. Αδημονώ να συναντήσω τον USTR (σ.σ. τον αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης που είναι καθ’ ύλη αρμόδιος για τα ζητήματα που άπτονται του διεθνούς εμπορίου, Ρόμπερτ) Λάιτχαϊζερ στις Βρυξέλλες το Σάββατο για να συζητήσουμε».

Λαγκάρντ: Φόβοι ότι θα υπάρξουν αντίποινα

Η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε την Πέμπτη πως φοβάται πως θα υπάρξουν αντίποινα κι αυτά θα οδηγήσουν σε εμπορικό πόλεμο, ενώ παράλληλα επισήμανε ότι διαβλέπει κίνδυνο να υπονομευθεί η εμπιστοσύνη και να τρωθούν οι επενδύσεις.

Τοποθετούμενη κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που οργάνωσε η εφημερίδα The Washington Post για το γυναικείο ζήτημα, η Λαγκάρντ ανέφερε ότι δεν είναι τόσο οι άμεσες οικονομικές συνέπειες των συγκεκριμένων δασμών αυτές που την ανησυχούν, όσο ο ρόλος των μέτρων αυτών ως «σκανδάλης» για την επιβολή αντιποίνων από μέρους των εταίρων των ΗΠΑ σε παγκόσμια κλίμακα.

«Είναι αυτή η κλιμάκωση που είναι καθαυτό, ή αφ’ εαυτής, επικίνδυνη — εξαιτίας των συνεπειών που θα έχει για όλες αυτές τις οικονομίες, κι επιπλέον εξαιτίας των συνεπειών που θα έχει για την εμπιστοσύνη», διευκρίνισε η Λαγκάρντ και πρόσθεσε πως το εμπόριο ήταν η μηχανή της ανάπτυξης που οδήγησε στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας τους τελευταίους μήνες.

Γαλλία: Σε έναν εμπορικό πόλεμο υπάρχουν μόνο χαμένοι

Η κυβέρνηση της Γαλλίας εξέφρασε τη «λύπη» της για τις αποφάσεις που ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, διά στόματος του υπουργού Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ, ο οποίος τόνισε πως τόσο το Παρίσι, όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποτιμήσουν πλέον τις συνέπειες και θα εξετάσουν το πώς θα αντιδράσουν.

«Ένας εμπορικός πόλεμος δεν έχει παρά μόνο χαμένους», τόνισε ο Λεμέρ σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

«Με τους εταίρους μας στην Ε.Ε., θα αποτιμήσουμε τις συνέπειες για τις βιομηχανίες μας και θα συμφωνήσουμε για τον προσήκοντα τρόπο να αντιδράσουμε», συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομίας της γαλλικής κυβέρνησης.

Βρετανία: Οι δασμοί δεν φέρνουν ποτέ αποτέλεσμα

Ο βρετανός υπουργός Διεθνούς Εμπορίου Λίαμ Φοξ επέκρινε την απόφαση που ανακοίνωσε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ την Πέμπτη για την επιβολή υψηλών δασμών στον χάλυβα και στο αλουμίνιο που εισάγονται στις ΗΠΑ, κρίνοντας πως αυτός είναι ο «λάθος τρόπος» να χειρίζεται κανείς ζητήματα που άπτονται του εμπορίου.

«Η άποψή μας είναι ότι ναι, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε πολυμερώς το ζήτημα της υπερπροσφοράς χάλυβα, όμως αυτός είναι ο λάθος τρόπος να το χειριστεί κανένας. Ο προστατευτισμός, οι δασμοί, δεν φέρνουν ποτέ αποτέλεσμα στην πραγματικότητα», τόνισε ο Φοξ το βράδυ της Πέμπτης, κατά τη διάρκεια εκπομπής της βρετανικής δημόσιας τηλεόρασης.

Keywords
Τυχαία Θέματα