Το κορίτσι – φαινόμενο του μηχανοκίνητου αθλητισμού που διαλύει όλα τα ρεκόρ

Είναι 16 ετών, γυναίκα και τρέχει σε αγώνες με αυτοκίνητα ενώ ακόμα δεν έχει το δικαίωμα να βγάλει δίπλωμα οδήγησης.

Ο λόγος για τη Χέιλι Ντίγκαν, το κορίτσι-φαινόμενο του μηχανοκίνητου αθλητισμού που έχει κάνει όλη την Αμερική να μιλάει για εκείνη.

____ μέρες μετά την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας επικεντρώνουμε την προσοχή μας σε μια νεαρή κοπέλα που σπάει τα στερεότυπα και κάνει το άστρο της να λάμψει μέσα σε έναν από τους πλέον ανδροκρατούμενους χώρους του αθλητισμού.

Πώς έγινε η αρχή

Η Ντίγκαν μεγάλωσε «μέσα» στις μηχανές και τα λάδια. Ο πατέρας της, Μπράιαν

Ντίγκαν ήταν ο πρωτοπόρος του ελεύθερου (freestyle) motocross, ενώ είχε κερδίσει 14 μετάλλια από αγώνες. Η Ντίγκαν όμως γοητεύτηκε από τους τέσσερις τροχούς και αποφάσισε από νωρίς να δημιουργήσει το δικό της όνομα.

«Μεγάλωσα σε αγώνες και με τους φίλους του πατέρα μου από τότε που ήμουν μικρή», λέει η ίδια. «Το μόνο που ξέρω να κάνω είναι να αγωνίζομαι. Βρώμικες μηχανές, να βρίσκομαι στις λάσπες, να είμαι λίγο αηδιαστική και μέσα στα λάδια των μηχανών. Αυτά είναι που μου αρέσουν», συμπληρώνει.

Η Ντίγκαν είναι η πρώτη γυναίκα που κερδίζει πρωτάθλημα στο NASCAR. Ξεκίνησε να αγωνίζεται ήδη από τα οκτώ της χρόνια. Περίπου εκείνη την εποχή ο πατέρας της έκανε τη μετάβαση από τους αγώνες με μηχανές στους αγώνες με αυτοκίνητα. Η Ντίγκαν παρακολουθούσε τους αγώνες σταθερά και έδειχνε μεγάλο ενθουσιασμό, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη θέλησή της να αγωνιστεί και η ίδια.

Έτσι, μόλις στα όγδοα γενέθλιά της οι γονείς της, τής αγόρασαν το πρώτο της αγωνιστικό αυτοκίνητο. Τα υπόλοιπα ήρθαν σχεδόν φυσικά. Η Ντίγκαν ερωτεύτηκε το άθλημα και από τότε δεν έχει σταματήσει να αγωνίζεται.

«Το motocross είναι περισσότερο ανδρικό άθλημα εξ’ αιτίας των φυσικών τους δυνατοτήτων», εξηγεί η ίδια. «Έχουν αυτούς τους τεράστιους τύπους και οι γονείς μου εκτίμησαν ότι με το αυτοκίνητο το ταλέντο μου θα είχε περισσότερες δυνατότητες να αναδειχθεί».

Πλέον, η Ντίγκαν είναι η νεότερη διαγωνιζόμενη, και η μοναδική κοπέλα στη νεανική κατηγορία του NASCAR “Next Class of up-and-coming drivers” για το 2017-2018. Σε τόσο μικρή ηλικία, έχει καταφέρει περισσότερα από πολλούς αθλητές της ηλικίας της. Είναι η πρώτη γυναίκα που κέρδισε πρωτάθλημα (2016), αλλά και να ανέβει στο βάθρο των αγώνων προσαρμοσμένων οχημάτων το 2013.

«Αν μου λέγατε όταν ήμουν 12 ότι θα αγωνιζόμουν ενάντια σε αστέρια με χορηγό την Toyota και τη NAPA (ανταλλακτικά αυτοκινήτων), και άλλα τέτοια πράγματα, δε θα σας είχα πιστέψει με τίποτα», παραδέχεται η ίδια μιλώντας στο thisisinsider.com.

Το σχολείο…

Η Ντίγκαν έχει αποφασίσει να εργαστεί σκληρά ώστε να τελειώσει το σχολείο δύο χρόνια νωρίτερα από το προβλεπόμενο, έτσι ώστε να επικεντρωθεί αποκλειστικά στους αγώνες. Η ίδια εκτιμά ότι η οδήγηση είναι το καλύτερο αντικείμενο με το οποίο έχει καταπιαστεί στη ζωή της και ότι για αυτόν τον λόγο έχει φτάσει ήδη τόσο ψηλά.

Το ερχόμενο καλοκαίρι η Ντίγκαν αναμένεται να αποφοιτήσει από το σχολείο αφού έχει ήδη προσπεράσει δύο σχολικές χρονιές, και η ίδια υποστηρίζει ότι από τον Ιούλιο θα είναι 110% αφοσιωμένη στους αγώνες της.

…και οι αγώνες

Η «Χωμάτινη Πριγκίπισσα», όπως συνηθίζουν να την αποκαλούν, λατρεύει την αίσθηση ότι έχει μετατραπεί σε πρόκληση για τους άλλους οδηγούς που στοιχηματίζουν για το ποιος θα καταφέρει να την νικήσει.

Η Ντίγκαν εξηγεί ότι το γεγονός ότι κανείς δεν θέλει να χάσει από την ίδια επειδή είναι γυναίκα, την κινητοποιεί περισσότερο ώστε να γίνει ακόμη καλύτερη. Άλλωστε οι αντίπαλοί της είναι κορυφαίοι οδηγοί ηλικίας 17, 18 και 19 ετών.

«Είναι οι καλύτεροι των καλύτερων ανερχόμενων οδηγών. Είναι τρελό που συγκρίνομαι με αυτά τα παιδιά», λέει η ίδια.

Στόχος της Ντίγκαν για αυτή τη χρονιά δεν είναι άλλος από το να γίνει η πρώτη κοπέλα που θα κερδίσει τον αγώνα Κ&N Pro Series. Τα μόνα κορίτσια που έχουν κερδίσει αγώνες μέχρι τώρα, το έχουν κάνει σε χαμηλότερου επιπέδου αγώνες όπως το NASCAR Whelen Series, αλλά ποτέ το K&N Pro Series ή το Camping World Truck Series.

«Όταν “χτυπήσεις” το K&N, τότε αρχίζεις και μπαίνεις στον πραγματικό κόσμο των αγώνων. Αν καταφέρω να γίνω η πρώτη κοπέλα που θα κερδίσει τέτοιο αγώνα, αυτό θα είναι τεράστια υπόθεση και θα συνεχίσει να κυλά η “μπάλα” της καριέρας μου. Νιώθω ότι έχω και το κατάλληλο αυτοκίνητο και τις ικανότητες να το καταφέρω και ελπίζω πραγματικά να λειτουργήσει», τονίζει η ίδια.

Πηγή: thisisinsider.com
Πηγές εικόνων: facebook.com/dirtprincessdeegan

Keywords
Τυχαία Θέματα