Τέλος «δοκιμαστικά» το shutdown στις ΗΠΑ – Η Γερουσία ενέκρινε τη συμφωνία Τραμπ και Κογκρέσου

Τέλος το λουκέτο στην αμερικάνικη κυβέρνηση«Δοκιμαστικά» για τρεις βδομάδες σε ισχύ η συμβιβαστική συμφωνία με το ΚογκρέσοΗ παύση λειτουργίας είχε διάρκεια 35 ημέρεςΟ Τραμπ απείλησε με νέο «shutdown» αν δεν εγκριθούν τα κονδύλια για το τείχος στα νότια σύνορα

Σε μια συμβιβαστική «δοκιμαστική» συμφωνία κατέληξαν, Ντόναλντ Τραμπ και Κογκρέσο ώστε να μπει ένα τέλος στο «λουκέτο» της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Η Γερουσία ενέκρινε την πρόταση, χωρίς να περιλάβει στον προϋπολογισμό

τα 5,7 δισ. δολάρια που ζητά ο Τραμπ για το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό.

Ο πρόεδρος και οι επικεφαλής του Κογκρέσου της χώρας φέρεται να κατάφεραν να καταλήξουν σε μια συμφωνία ώστε να τερματίσουν το μεγαλύτερο «λουκέτο» της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στην ιστορία των ΗΠΑ.

Η συμφωνία θα θέσει τέρμα στη μερική παύση της λειτουργίας της κυβέρνησης, χωρίς ωστόσο το Κογκρέσο να εγκρίνει τα κονδύλια για το τείχος.

«Με μεγάλη υπερηφάνεια σας ανακοινώνω σήμερα ότι καταλήξαμε σε συμφωνία για να τερματίσουμε το shutdown και να ξανανοίξουμε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση» τόνισε.

Όπως είπε ο Τραμπ, μια δικομματική επιτροπή θα αρχίσει αμέσως να επανεξετάζει τα ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια των συνόρων. Πρόσθεσε ότι πιστεύει ότι είναι εφικτό να επιτευχθεί μια «μεγάλη, ασφαλής συμφωνία» με τη συνεργασία Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών.

https://t.co/RUFlgMxOUq

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 25 Ιανουαρίου 2019

«Οι ΗΠΑ δεν χρειάζονται ένα τσιμεντένιο τείχος μήκους 2.000 μιλίων από τη μια ακτή στην άλλη» πρόσθεσε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος.

Να σημειωθεί, πως σύμφωνα με τον πρόεδρο η συμφωνία για το άνοιγμα της κυβέρνησης θα διαρκέσει τρεις εβδομάδες, μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου.

Όπως ανέφερε σύντομα θα πληρωθούν οι υπάλληλοι της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, των οποίων οι πληρωμές είχαν «παγώσει».

Η παύση λειτουργίας, ήταν η μακρύτερη στην ιστορία των ΗΠΑ, με διάρκεια 35 ημέρες.

Απείλησε με νέο «shutdown» αν δεν εγκριθούν τα κονδύλια για το τείχος στα νότια σύνορα

Αφού ανακοίνωσε ότι επιτεύχθηκε μια προκαταρκτική συμφωνία ώστε να επαναλειτουργήσουν οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες, ο Τραμπ απείλησε ότι η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με νέο «shutdown» στις 15 Φεβρουαρίου, όταν θα σταματήσει η προσωρινή χρηματοδότηση του κράτους.

«Δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να χτίσουμε ένα ισχυρό τείχος ή έναν ατσάλινο φράχτη. Αν δεν καταλήξουμε σε συμφωνία με το Κογκρέσο, είτε θα κλείσει και πάλι η κυβέρνηση στις 15 Φεβρουαρίου, είτε θα χρησιμοποιήσω τις εξουσίες μου για να αντιμετωπίσω αυτήν την επείγουσα κατάσταση», είπε.

Ο αμερικανός πρόεδρος απείλησε επίσης ότι αν δεν χορηγηθούν οι πόροι που ζητάει οι αρχές ενδέχεται να αναγκαστούν να απελευθερώσουν «στις κοινότητες» τους μετανάστες που είναι υπό κράτηση.

Ο Τραμπ επέμενε μέχρι τώρα να συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό ένα ποσό ύψους 5,7 δισ. δολαρίων για την ανέγερση του τείχους στα νότια σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, όμως οι Δημοκρατικοί αρνούνταν να εγκρίνουν ένα τέτοιο κονδύλι. Ο πρόεδρος άφησε όμως να εννοηθεί ότι αν το Κογκρέσο δεν συμφωνήσει, μετά τις τρεις εβδομάδες, να χρηματοδοτήσει το τείχος, τότε το «shutdown» θα επαναληφθεί.

Εγκρίθηκε από τη Γερουσία η πρόταση

Η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε ομόφωνα απόψε την πρόταση, με την οποία θα τερματιστεί η «παράλυση» των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, εγκρίνοντας τη χρηματοδότησή τους, χωρίς όμως να περιλάβει στον προϋπολογισμό τα 5,7 δισ. δολάρια που ζητά ο Τραμπ για να οικοδομήσει το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένεται ότι θα συζητήσει και θα εγκρίνει την πρόταση αυτή, η οποία θα σταλεί κατόπιν προς επικύρωση στον αμερικανό πρόεδρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα