Βόρεια Μακεδονία από τις 8 Φεβρουαρίου – Τα επόμενα βήματα της Συμφωνίας των Πρεσπών

Η τυπική ολοκλήρωση της Συμφωνίας εκτιμάται ότι θα γίνει έως τις 8 ΦεβρουαρίουΑναλυτικά τα επόμενα βήματα

Η Ολομέλεια της Βουλής είπε σήμερα ένα ηχηρό «ναι» στη Συμφωνία των Πρεσπών, «ξεκλειδώνοντας» τις προϋποθέσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση της ΠΓΔΜ και την αλλαγή του ονόματός της σε «Βόρεια Μακεδονία».

Ωστόσο, απομένουν κάποια βήματα μέχρι την τυπική ολοκλήρωση της Συμφωνίας, η οποία εκτιμάται να γίνει

έως τις 8 Φεβρουαρίου.

Να σημειωθεί ότι λίγες ώρες μετά την υπερψήφιση από την ελληνική Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, υπέγραψε τον κυρωτικό νόμο της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Αναλυτικά τα επόμενα βήματα έως τις 8 Φεβρουαρίου:

– Υπογραφή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Συμφωνίας των Πρεσπών όπως αυτή ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή και δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

– Ανακοίνωση στη Γραμματεία του ΝΑΤΟ ότι κυρώθηκε η Συμφωνία από την Βουλή των Ελλήνων.

– Υπογραφή από τους μόνιμους αντιπροσώπους των 29 χωρών – μελών του ΝΑΤΟ του Πρωτοκόλλου Εισδοχής και αποστολή εν συνεχεία στις πρωτεύουσες των παραπάνω χωρών.

– Κύρωση του Πρωτοκόλλου Εισδοχής της Βορείου Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ από την Βουλή των Ελλήνων.

– Αποστολή ρηματικής διακοίνωσης στα Σκόπια, με την οποία η Αθήνα θα ενημερώνει ότι ολοκληρώθηκε η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και του Πρωτοκόλλου Εισδοχής της Βορείου Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.

– Αποστολή ρηματικής διακοίνωσης από τα Σκόπια προς την Ελλάδα και τον ΟΗΕ ότι η Συμφωνία των Πρεσπών τίθεται σε ισχύ.

– Αποστολή επιστολής από τα Σκόπια προς τα κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών και τους διεθνείς οργανισμούς ότι η χώρα ονομάζεται πλέον Βόρεια Μακεδονία.

– Υπογραφή του Πρωτοκόλλου Εισδοχής της Βορείου Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αποστολή του κυρωτικού οργάνου στην Ουάσινγκτον.

Keywords
Τυχαία Θέματα