«Τα βρήκαν» Τουρκία και Λιβύη για τις θαλάσσιες ζώνες τους στη Μεσόγειο – Η απάντηση της Αθήνας

Σημερινό δημοσίευμα του Reuters αναφέρει ότι Tουρκία και η Λιβύη προχωρούν στην ενίσχυση της συνεργασίας τους στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης,

Φαγιέζ Αλ Σαράτζ στην Κωνσταντινούπολη και υπέγραψαν μνημόνιο συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών ανάμεσα στις δυο χώρες.

Με το συγκεκριμένο μνημόνιο οι δύο χώρες αναγνωρίζουν τις ΑΟΖ τους ενώ υπάρχει ακόμη μία συμφωνία που αφορά συνεργασία στο μέτωπο της ασφάλειας, με πρόβλεψη για εκπαίδευση των δυνάμεων ασφαλείας της Λιβύης.

Αν και δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα οι λεπτομέρειες του μνημονίου για τις θαλάσσιες ζώνες, η εξέλιξη, όπως σχολιάζει και το Reuters, έρχεται να περιπλέξει ακόμη περισσότερο τη διαμάχη για τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο εβδομάδες οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. αποφάσισαν την επιβολή οικονομικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας για τις παράνομες ενέργειες στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Η αντίδραση της Ελλάδας

Στο μεταξύ, άμεση ήταν η αντίδραση της Αθήνας, δια στόματος Νίκου Δένδια. Ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε όχι μόνο αδόκιμη αλλά και αγεωγράφητη την προσπάθεια καθορισμού ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, ενώ έκανε λόγο για κίνηση που βρίσκεται στα «όρια της φαιδρότητας».

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι καμιά συμφωνία δεν μπορεί να παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών. Επίσης, ο κ. Γεννηματάς διαμήνυσε πως μια τέτοια ενέργεια παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας δεν παράγει έννομα αποτελέσματα, ενώ δεν συμβαδίζει και με την αρχή της καλής γειτονίας που θα πρέπει να διέπει τις σχέσεις μεταξύ γειτονικών χωρών.

«Η υπογραφή μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης μνημονίου κατανόησης δεν μπορεί να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών. Μία τέτοια ενέργεια θα παραβίαζε κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και δεν θα παρήγε έννομα αποτελέσματα. Επιπλέον μία τέτοια ενέργεια δεν θα συμβάδιζε με την αρχή της καλής γειτονίας που θα πρέπει να διέπει τις σχέσεις μεταξύ γειτονικών χωρών», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Τι απαντά ο Τσαβούσογλου

Η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών έχει ως στόχο την προστασία των τουρκικών δικαιωμάτων στη βάση του διεθνούς δικαίου,  τόνισε σε δηλώσεις του ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μία ημέρα μετά την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας στην Κωνσταντινούπολη.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο τούρκος ΥΠΕΞ επισήμανε ότι η Τουρκία δεν ήταν σε θέση να συμφωνήσει με κάποιες άλλες χώρες, αλλά θα μπορούσε να το κάνει στο μέλλον.

Πηγή: «Τα βρήκαν» Τουρκία και Λιβύη για τις θαλάσσιες ζώνες τους στη Μεσόγειο – Η απάντηση της Αθήνας - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα