Δένδιας: Αδόκιμη και αγεωγράφητη η απόπειρα καθορισμού ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης

Ο υπουργός Εξωτερικών πήρε θέση στα δημοσιεύματα που θέλουν Τουρκία και Λιβύη να έχουν συμφωνήσει στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών τους. Κατά τις δηλώσεις που έκανε σήμερα μετά τη συνάντησή του με τον ολλανδό ομόλογό του, Stef Bloc στην Αθήνα, ο Νίκος Δένδιας είπε ότι «μια τέτοια προσπάθεια είναι στα όρια της φαιδρότητας».

Μίλησε επίσης για «τελείως αδόκιμη, για να μην πω εκτός κάθε λογικής, απόπειρα να υπάρξει συζήτηση 

-υποθέτουμε, δεν το ξέρουμε, παρότι ο Λίβυος Υπουργός Εξωτερικών όταν τον συνάντησα στη Νέα Υόρκη  δεν αρνήθηκε ότι υπήρχαν τουρκικές προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση- να υπάρξει καθορισμός Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης».

Χαρακτήρισε δε την προσπάθεια παντελώς αγεωγράφητη, καθώς όπως είπε ανάμεσα στις δύο χώρες υπάρχει ο μεγάλος γεωγραφικός όγκος της Κρήτης και πρόσθεσε  ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να αποστείλει Πρέσβη στη Λιβύη όταν οι συνθήκες επιτρέψουν την παραμονή του εκεί.

Ως προς την πρόσφατη τουρκική επιστολή στον ΟΗΕ η οποία μεταξύ άλλων δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, ο κ. Δένδιας έκανε λόγο για λάθος της Τουρκίας.  

«Ήδη, εξέδωσε σχετική ανακοίνωση το Υπουργείο Εξωτερικών. Νομίζω με την πιο καθαρή και αυστηρή γλώσσα απέρριψε πλήρως τους τουρκικούς ισχυρισμούς, οι οποίοι είναι και παντελώς ανεδαφικοί. Αν μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει την έκφραση «ανεδαφικοί» σε κάτι που αφορά τη θάλασσα. Αλλά πάντως, εν πάση περιπτώσει, είναι παντελώς απαράδεκτη. Η Ελλάδα θα απαντήσει σε αυτούς τους ισχυρισμούς με τον δέοντα τρόπο, με αναλυτική απάντηση, την οποία θα στείλουμε σε Ηνωμένα Έθνη, σε όλα τα κράτη της Γενικής Συνέλευσης και σε όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας» επανέλαβε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

Πηγή: Δένδιας: Αδόκιμη και αγεωγράφητη η απόπειρα καθορισμού ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα