Νέες απειλές από τον Τραμπ: Εάν η Τουρκία κινηθεί εκτός ορίων, θα καταστρέψω την οικονομία της

Μπορεί νωρίτερα τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου ο Τραμπ να «άδειασε» τους πρώην κούρδους συμμάχους του και να δήλωσε πως οι ΗΠΑ δε θα επέμβουν στην τουρκική εισβολή στο έδαφος της βορειοανατολικής Συρίας, που τώρα κατέχουν ένοπλες κουρδικές δυνάμεις, αλλά λίγο αργότερα προσπάθησε να ισορροπήσει κάπως την κατάσταση.

Ο αμερικανός πρόεδρος απείλησε «να καταστρέψει ολοσχερώς και να εξολοθρεύσει» την τουρκική οικονομία στην περίπτωση που η Άγκυρα προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια που ο ίδιος, με την «ανυπέρβλητη σοφία» του, θεωρήσει είναι ότι «εκτός

ορίων», έπειτα από την απόφασή του να δώσει διαταγή για την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από την βορειοανατολική Συρία.

«Όπως έχω δηλώσει στο παρελθόν με απερίφραστο τρόπο, και απλά επαναλαμβάνω, αν η Τουρκία κάνει κάτι που εγώ, με τη σπουδαία και ανυπέρβλητη σοφία μου, θεωρήσω ότι είναι εκτός ορίων, θα καταστρέψω ολοσχερώς και θα εξολοθρεύσω την Οικονομία της Τουρκίας (Το ‘χω ξανακάνει!)», είπε ο δισεκατομμυριούχος πρόεδρος με tweet του.

Η απόσυρση των στρατευμάτων, που ανακοινώθηκε χθες, Κυριακή από τον Λευκό Οίκο, έχει επικριθεί έντονα και από Δημοκρατικούς και από ρεπουμπλικανούς βουλευτές, καθώς εγείρει ανησυχίες ότι ανοίγει τον δρόμο για μια τουρκική εισβολή στη βορειοανατολική Συρία και επίθεση ενάντια στις κουρδικές δυνάμεις, συμμάχους της Ουάσινγκτον.

Παρά τις έντονες αντιδράσεις, ο ένοικος του Λευκού Οίκου επέμεινε στην απόφαση του, δηλώνοντας:

«Εκλέχθηκα για να ξεφεύγουμε από αυτούς τους γελοία ατελείωτους πολέμους, όπου ο σπουδαίος Στρατός μας λειτουργεί σαν σε μια αστυνομική επιχείρηση προς όφελος ανθρώπων που δεν συμπαθούν καν τις ΗΠΑ. Οι δυο πιο δυσαρεστημένες χώρες σε αυτήν την κίνηση είναι η Ρωσία και η Κίνα, επειδή τους αρέσει να μας βλέπουν να εγκλωβιζόμαστε, να μας παρακολουθούν να είμαστε σε ένα τέλμα και να ξοδεύουμε πολλά χρήματα για να το κάνουμε αυτό», έγραψε ο Τραμπ σε άλλη ανάρτησή του λίγο νωρίτερα.

«Θα εστιάσουμε στη μεγάλη εικόνα, γνωρίζοντας ότι μπορούμε πάντα να επιστρέψουμε και ΝΑ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΟΥΜΕ!», πρόσθεσε.

….the captured ISIS fighters and families. The U.S. has done far more than anyone could have ever expected, including the capture of 100% of the ISIS Caliphate. It is time now for others in the region, some of great wealth, to protect their own territory. THE USA IS GREAT!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) October 7, 2019

Τραμπ: Ηρθε η ώρα να φύγουμε από αυτούς τους γελοίους πολέμους

«Oι Ηνωμένες Πολιτείες επρόκειτο να μείνουν στη Συρία για 30 μέρες, πριν από πολλά χρόνια. Μείναμε και μπήκαμε πιο βαθιά και πιο βαθιά στη μάχη, χωρίς στόχο. Όταν πήγα στην Ουάσιγκτον, ο ISIS ήταν ανεξέλεγκτος στην περιοχή. Γρήγορα νικήσαμε το 100% του Χαλιφάτου του ISIS, συμπεριλαμβανομένων των χιλιάδων συλλήψεων των μαχητών του ISIS, κυρίως από την Ευρώπη», ανέφερε νωρίτερα ο αμερικανός πρόεδρος στο Twitter.

Όπως σημειώνει το Reuters, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι θα συνεχιστούν οι συνομιλίες με τους αμερικανούς αξιωματούχους, ενώ όπως ενημέρωσε πιθανότατα θα επισκεφθεί την Ουάσιγκτον για να συναντήσει τον Τραμπ το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Αγκυρα πριν από την επίσκεψή του στη Σερβία, πρόσθεσε ότι ελπίζει πως θα επιλυθεί το ζήτημα με τις ΗΠΑ, όσον αφορά τα αεροσκάφη F-35, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον.

Κούρδοι Συρίας: Οι αμερικανικές δυνάμεις άρχισαν να αποχωρούν

Οι Κούρδοι της Συρίας προειδοποίησαν σήμερα πως μια τουρκική στρατιωτική εισβολή στη βόρεια Συρία, η οποία φαίνεται πως επίκειται έπειτα από τις σχετικές ανακοινώσεις του Λευκού Οίκου, θα επιφέρει μια μείζονα επανεμφάνιση της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ενώ ανακοίνωσαν πως οι αμερικανικές δυνάμεις άρχισαν σήμερα να αποσύρονται από τις περιοχές κοντά στα τουρκικά σύνορα στη βόρεια Συρία.

Μια τουρκική στρατιωτική επιχείρηση θα ακύρωνε χρόνια καρποφόρων μαχών των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), συμμαχίας κούρδων και αράβων μαχητών, εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και θα επέτρεπε στους αρχηγούς της οργάνωσης, που βρίσκονται ακόμη στη ζωή, να βγουν από την κρυψώνα τους, εξήγησαν οι SDF σε ανακοίνωση που εξέδωσαν.

«Οι αμερικανικές δυνάμεις δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις τους και απέσυραν τις δυνάμεις τους από τις περιοχές στα σύνορα με την Τουρκία και η Τουρκία ετοιμάζεται τώρα για μια επιχείρηση εισβολής στη βόρεια και ανατολική Συρία», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση των SDF.

Την πληροφορία για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τις θέσεις-κλειδί Ρας αλ-Αΐν και Ταλ Αμπιάντ επιβεβαίωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η σχεδιαζόμενη τουρκική εισβολή στη Συρία είναι «πολύ κακή ιδέα»

Οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν τη σχεδιαζόμενη στρατιωτική εισβολή από την Τουρκία στη βορειοανατολική Συρία «υπό οποιαδήποτε μορφή», καθώς αυτή δεν θα κάνει την περιοχή ασφαλέστερη έναντι των απειλών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ανέφερε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Είναι μια πολύ κακή ιδέα» είπε ο αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, ενώ έκανε δηλώσεις σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι το σχέδιο της Άγκυρας να επανεγκαταστήσει εκατομμύρια σύρους πρόσφυγες πίσω στη βορειοανατολική Συρία είναι «ίσως η πιο τρελή ιδέα που έχω ποτέ ακούσει». Ο ίδιος σημείωσε πως η Ουάσινγκτον απέσυρε μονάχα έναν μικρό αριθμό στρατευμάτων και συνεχίζει να ελέγχει τον εναέριο χώρο πάνω από τη βορειοανατολική Συρία.

Πεντάγωνο: Δεν στηρίζουμε, δεν θα βοηθήσουμε την τουρκική επιχείρηση στη Συρία

Οι ΗΠΑ δεν εγκρίνουν τη σχεδιαζόμενη επίθεση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία και ο αμερικανικός στρατός δεν θα την υποστηρίξει με κανέναν τρόπο, έγινε γνωστό από το Πεντάγωνο, που κράτησε αποστάσεις από μια επιχείρηση απειλητική για τους Κκούρδους μαχητές της Συρίας.

«Το υπουργείο Άμυνας το κατέστησε σαφές στην Τουρκία, όπως και ο πρόεδρος, ότι δεν επιδοκιμάζουμε μια τουρκική επιχείρηση στη βόρεια Συρία. Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις δεν θα στηρίξουν ούτε θα εμπλακούν σε οποιαδήποτε τέτοια επιχείρηση», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Τζόναθαν Χόφμαν.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ είπαν στους «Τούρκους ομολόγους τους ότι η μονομερής δράση δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για την Τουρκία», επισήμανε ο Χόφμαν.

Και η Ρωσία δίνει «το πράσινο φως» για την τουρκική επέμβαση στη Συρία

Την έγκριση της Ρωσίας για την τουρκική επίθεση στα κουρδικά εδάφη της βορειοανατολικής Συρίας έδωσε τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, την ώρα που η Τουρκία ετοιμάζεται για στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία.

Όπως ανέφερε ο Πεσκόφ «η Τουρκία μπορεί να αναλάβει δράση για να εξασφαλίσει την ασφάλειά της» και συνέχισε αναφέροντα πως αυτό «σημαίνει αντίσταση σε τρομοκρατικά στοιχεία που μπορεί να κρύβονται στη Συρία, αλλά πρώτα απ’ όλα λέμε ότι πρέπει να τηρείται η εδαφική και πολιτική ακεραιότητα της Συρίας».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα