Τα δύο μέτωπα της κυβέρνησης: Στάση αναμονής για το τηλεφώνημα Ζάεφ και τα συλλαλητήρια

Συγκρατημένη αισιοδοξία στο μέτωπο της κυβέρνησηςΣτάση αναμονής για το πώς θα εξελιχθούν τα σημερινά συλλαλητήρια«Γαλάζιο» παρών σε πολλές πόλεις της χώρας

Σε δύο μέτωπα στρέφεται η προσοχή της κυβέρνησης σήμερα, Τετάρτη, καθώς από τη μία τηρείται στάση αναμονής απέναντι στην ηγεσία της ΠΓΔΜ, με το τηλεφώνημα του Ζόραν Ζάεφ στον Αλέξη Τσίπρα να αποτελεί την πιο άμεση εξέλιξη και από την άλλη τα συλλαλητήρια που θα πραγματοποιηθούν

σε 24 πόλεις της χώρας να έχουν και αυτά τη δική τους σημασία.

Αναφορικά με το πρώτο, οι χθεσινές δηλώσεις του σκοπιανού πρωθυπουργού ότι το τηλεφώνημα θα γίνει άμεσα, αλλά και οι πιέσεις των ΗΠΑ στην κυβέρνηση της γειτονικής χώρας να υπάρξει λύση στο ονοματολογικό άμεσα, δημιουργούν μία συγκρατημένη αισιοδοξία στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο βέβαια τηρεί στάση αναμονής, αλλά και σταθερότητας απέναντι στις θέσεις που έχουν παρουσιαστεί και κατατεθεί από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, όλο το προηγούμενο διάστημα.

Σύμφωνα με όσα έχει πει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ πάντως, το τηλεφώνημα προς το Μέγαρο Μαξίμου και τον ομόλογό του θα γίνει πολύ σύντομα.

Τη θέληση της κυβέρνησης να ξεκαθαρίσει το χρόνιο πρόβλημα του Σκοπιανού, εξέφρασε χθες και ο Νίκος Παππάς, καλώντας και τη Νέα Δημοκρατία να ξεκαθαρίσει τη στάση της.

Εν αναμονή των συλλαλητηρίων

Η τελευταία ωστόσο κρατά μία αρκετά ήξεις αφήξεις στάση, έχοντας επενδύσει πολιτικά και στα συλλαλητήρια που θα πραγματοποιηθούν σήμερα, καθώς τόσο σε κεντρικό επίπεδο, όσο και σε επιμέρους, «γαλάζια» στελέχη έχουν εκφράσει τη στήριξή τους ενώ πολλοί εκπρόσωποι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα δώσουν το παρών στα κατά τόπους συλλαλητήρια.

Η κεντρική συγκέντρωση θα γίνει στην Πέλλα, γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ διαδηλώσεις θα γίνουν σε Έδεσσα, Καβάλα, Δράμα, Σέρρες, Κιλκίς, Πολύκαστρο, Λαγκαδά, Νέα Μουδανιά, Φλώρινα, Καστοριά, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Κατερίνη, Βέροια, Σιάτιστα, Λάρισα, Θήβα, Ιωάννινα, Ρόδο, Χανιά, Κέρκυρα, Κω και Χαλκίδα.

Τη διοργάνωση έχει αναλάβει η «Επιτροπή για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας».

«Η κυβέρνηση αναγνωρίζει το ιερό δικαίωμα οποιουδήποτε να κινητοποιείται, να διαδηλώνει, να εκφράζει την αντίθεσή του, την απόρριψή του», σχολίασε χθες (ρ/σ 24/7) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος και πρόσθεσε: «Από εκεί και πέρα υπάρχει μια εθνική γραμμή την οποία υπηρετούμε στη διαπραγμάτευση που έχουμε κάνει κι αυτή η εθνική γραμμή είναι διαμορφωμένη από το 2008 και βασίζεται σε δύο κεντρικές προϋποθέσεις. Δηλαδή, τη σύνθετη ονομασία και το erga omnes που συνδυάζεται με συνταγματική αναθεώρηση. Και νομίζω ότι οι δύο αυτές προϋποθέσεις, εφόσον καλύπτονται, είναι το καλύτερο που μπορούμε να πετύχουμε».

Keywords
Τυχαία Θέματα