Συνταγές για κουραμπιέδες χωρίς ζάχαρη, ιδανικές για διαβητικούς

Πολλοί θα πούνε: κουραμπιές χωρίς ζάχαρη είναι γιαλαντζί, ή αλλιώς η ντροπή των κουραμπιέδων. Από την άλλη, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν έχουν τη δυνατότητα λόγω υγείας να καταναλώνουν ζάχαρη και άλλοι που έχουν μπει σε μια sugar free διατροφή γιατί όπως και να το κάνουμε, όσο γλυκιά και αν είναι η άτιμη, καλό δεν κάνει.

Επιπλέον, το παραδοσιακό γλυκό των Χριστουγέννων, πέρα από πολλές

θερμίδες έχει και αρκετά λιπαρά, ιδίως κορεσμένα, που θεωρούνται επιβλαβή για το καρδιαγγειακό σύστημα. Οι ειδικοί επιστήμονες της Ένωσης Διαιτολόγων διατροφολόγων επισημαίνουν βέβαια ότι για μια φορά το χρόνο δεν χάλασε ο κόσμος αλλά θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. Για αυτό να θυμόμαστε ότι ένας κουραμπιές (περίπου 40 γραμμαρίων) περιέχει 240 θερμίδες και 9,2 γραμμάρια λιπαρά!

Οπότε για να γλιτώσουμε την απαγόρευση, το εμπάργκο της λευκής αυτής υπέροχης μπισκοτένιας (περίπου) μπαλίτσας, μπορούμε να επιλέξουμε κάποια από τις πολλές συνταγές που κυκλοφορούν. Εμείς εντοπίσαμε κάποιες που μας γαργάλισαν τη φαντασία και είπαμε να τις μοιραστούμε μαζί σας. Κάτι σαν χιπστεροκουραμπιέδες δηλαδή. Απολαύστε.

Tip: αν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε στέβια αντί ζάχαρης, το νου σας στο γεγονός ότι η αναλογία συνήθως είναι 1 γραμμ. στέβια προς 8-12 γραμμ. ζάχαρης. Για αυτό προσοχή στη συσκευασία και την αναλογία που αναγράφεται!

Vegan κουραμπιεδάκια χωρίς γλουτένη πασπαλισμένα με καρύδα

Υλικά (για 30 μικρά κουραμπιεδάκια)
• 120 γρ (περίπου η μισή δόση) vegan μαργαρίνη
• 140 γρ (περίπου 3/4 φλιτζ.) αλεύρι ρυζιού
• 140 γρ. (1 φλιτζ.) αλεύρι καλαμποκιού
• 10 γρ στέβια
• 2 κ.σ. κονιάκ
• 2 κ.σ. φυτικό γάλα
• 2 κ.γ. κοφτά baking powder
• ξύσμα από ένα λεμόνι
• λίγη βανίλια (χρησιμοποίησα 1 κ.γ. φυσικό εκχύλισμα, σπιτικό)
• 3/4 φλιτζ. αμύγδαλα ψιλοκομμένα

Για το πασπάλισμα
• ανθόνερο (προαιρετικά)
• αλεύρι καρύδας ή πούδρα αμυγδάλου ή στέβια (καλύτερα σε μίξη με κάποιο από τα άλλα)

Εκτέλεση
1. Λιώνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά την μαργαρίνη και την ρίχνουμε σε ένα μπολ μαζί με την στέβια, το κονιάκ και το φυτικό γάλα. Ανακατεύουμε πολύ καλά με το σύρμα μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.

2. Προσθέτουμε το baking powder, το ξύσμα και το αλεύρι καλαμποκιού και το αλεύρι ρυζιού και ζυμώνουμε ελαφρά, μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και ζυμώνουμε για λίγο ακόμα. Αφήνουμε το μείγμα σε δροσερό μέρος για μισή ώρα τουλάχιστον να ξεκουραστεί.

3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 oC. Παίρνουμε κομματάκια από την ζύμη σε μέγεθος καρυδιού και πλάθουμε μικρά κουραμπιεδάκια. Αν θέλουμε μπορούμε να κάνουμε και μεγάλους κουραμπιέδες (σε αυτή την περίπτωση διπλασιάζουμε την συνταγή για να βγουν γύρω στα τριάντα κομμάτια). Τοποθετούμε τα κουραμπιεδάκια μας σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί ή σε αντικολλητικό ταψάκι, αφήνοντας 2 εκατοστά τουλάχιστον μεταξύ τους για να μην μας κολλήσουν στο ψήσιμο.

4. Ψήνουμε για 30 λεπτά ή ώσπου να ροδίσουν πολύ πολύ ελαφρά. Ραντίζουμε με ανθόνερο αν θέλουμε όσο είναι ακόμα ζεστοί και αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς μέσα στο ταψί (αν προσπαθήσουμε να τους βγάλουμε όσο είναι ζεστοί θα θρυμματιστούν).

5. Όταν είναι εντελώς κρύοι πασπαλίζουμε με αλεύρι καρύδας ή πούδρα αμυγδάλου ή στέβια και σερβίρουμε.

*η αρχική συνταγή είναι με 100 γραμ. ζάχαρη, οπότε έγινε η αντικατάσταση με στέβια 1:10

Πηγή: http://veganinathens.com

Αφράτοι Κουραμπιέδες με στέβια χωρίς ζάχαρη

Υλικά (για 14 κουραμπιεδάκια περίπου αν θέλετε περισσότερα διπλασιάστε τα υλικά)
150 γρ. βούτυρο γάλακτος τύπου Κέρκυρας
300 γρ. αλεύρι
1/2 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
1 σφηνάκι ουίσκι
1 βανίλια
1 χούφτα αμύγδαλα
2 κουτ. της σούπας στέβια (περιεκτικότητα 98% στέβια 2 % ερυθρυτόλη)
4 κουτ. πούδρα αμυγδάλου για το πασπάλισμα& προαιρετικά 1/2κουτ. γλ. στέβια)

Εκτέλεση

1. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε για λίγο τα αμύγδαλα. Σε χαμηλή φωτιά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα κόβουμε στα δύο. (Μην τα βάλετε ολόκληρα, αν τα καβουρντίσετε και τα σπάσετε στη μέση θα βγάλουν περισσότερο το άρωμα τους μέσα στον κουραμπιέ.)

2.Ανακατεύουμε καλά στο μίξερ το βούτυρο με τη στέβια και τη βανίλια. Προσθέτουμε και το ουίσκι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Ρίχνουμε μέσα τα αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με το χέρι.

3. Ρίχνουμε μέσα τα σπασμένα αμύγδαλα να πάνε παντού. Πλάθουμε μικρά κουραμπιεδάκια. (Είναι καλύτερα να τα φτιάξουμε μικρότερα καθότι ψήνονται πιο εύκολα )

4. Το μυστικό για να γίνουν αφράτοι, πεντανόστιμοι και καλοψημένοι είναι να ψηθούν σε χαμηλή θερμοκρασία 150 – 160 βαθμούς. Ώστε να ψηθούν καλά μέσα και να μείνουν ανοιχτόχρωμοι απ’ έξω.Ψήνουμε περίπου για 35 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος του κουραμπιέ και τον φούρνο σας.

5. Πασπαλίζετε με πούδρα αμυγδάλου όταν έχουν κρυώσει τελείως και αν θέλετε με λίγη στέβια.

Σημαντικό! Να βάλετε καλής ποιότητας φρέσκο βούτυρο και στέβια με περιέκτικότητα 98%.

Πηγή: https://tapantadiyblog.wordpress.com

Κουραμπιέδες χωρίς ζάχαρη, βούτυρο και μίξερ
Η εύκολη version της παραδοσιακής συνταγής.
Υλικά
200 γρ άοσμο λάδι καρύδας
350 γρ αλεύρι (χρησιμοποίησα Ντίνκελ) για τη Gluten free εκδοχή τους χρησιμοποιήστε αλεύρι χωρίς γλουτένη που φουσκώνει μόνο του
50 γρ αλεύρι από κάστανο (αν δεν έχετε βάλτε 50 γρ παραπάνω από το άλλο)
14 γρ baking powder
2 γρ αλάτι
2 γρ ξύσμα πορτοκαλιού
150 γρ αμύγδαλα
1/2 κ.γ φυσική βανίλια Μαγαδασκάρης ή 1/2 κ.γ ελάχιστη μαστίχα Χίου(κοπανισμένη)
200 γρ σιρόπι αγαύης ή μέλι αν δε θέλετε να είναι vegan
Ανθόνερο

Για το πασπάλισμα
Σκόνη luccuma

Εκτέλεση
1. Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200 σε αέρα. Χωρίς να τοποθετήσουμε λαδόκολλα βάζουμε τα αμύγδαλα στη λαμαρίνα και τα καβουρντίζουμε στους 200 σε αέρα για 8-10 λεπτά.
Κλείνουμε το φούρνο ώστε να πέσει λίγο η θερμοκρασία γιατί τους κουραμπιέδες που θα τους ψήσουμε στους 180 σε αέρα.

2. Σ’ ένα μπρίκι λιώνουμε το λάδι καρύδας χωρίς όμως να κάψει και το τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε το σιρόπι αγαύης, το αλάτι, το ξύσμα πορτοκαλιού, τη βανίλια ή τη μαστίχα και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι.

3. Τοποθετούμε τα καβουρντισμένα αμύγδαλα στο μπλέντερ και είτε χτυπάμε μέχρι να γίνουν σκόνη, είτε λιγότερο ώστε να είναι χονδροσπασμένα, είτε στο γουδί ώστε να είναι σχεδόν ολόκληρα.

4. Προσθέτουμε στο μπολ το αλεύρι (και το αλεύρι από κάστανο αν έχουμε αλλιώς 400 γρ αλεύρι) και τα αμύγδαλα. Ανακατεύουμε με το πιρούνι μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως το αλεύρι. Δεν την κουράζουμε τη ζύμη γιατί θα αρχίσει να βγαίνει το λάδι.

5. Πλάθουμε σε μπαλάκια των 50 γρ. Προσοχή, η ζύμη μας θα είναι αρκετά λαδερή, μην προσθέσετε άλλο αλεύρι, μη την βάλετε στο ψυγείο και μην ανησυχείτε. Τοποθετούμε λαδόκολλα στη λαμαρίνα του φούρνου, τοποθετούμε τα μπαλάκια και ψήνουμε στους 180 σε αέρα για 15 λεπτά. Όταν θα τους βγάλουμε θα είναι πολύ μαλακοί, μη τους ψήσετε κ άλλο, μετά από λίγο θα σκληρύνουν.

6. Όπως είναι ζεστοί ψεκάζουμε με ανθόνερο ή με νερό και πασπαλίζουμε με σκόνη luccuma ή τριμμένη καρύδα.

Πηγή: http://healthy-and-delicious-recipes.blogspot.gr

Κουραμπιέδες με αμύγδαλα και αλεύρι ζέας, χωρίς ζάχαρη

Υλικά (25 κουραμπιέδες ή 50 κουραμπιεδάκια)
85 g φρέσκο βούτυρο αγελάδας
170 g ελαιόλαδο
1 κ.γλ. μαγειρική σόδα
1 κ.γλ. λευκό ξύδι
1/2 ποτηράκι του κρασιού ούσο
1/2 ποτηράκι του κρασιού ροδόσταμο ή ανθόνερο
1/2 λοβός φυσικής βανίλιας (τα σποράκια)
5 σταγόνες εσάνς πικραμύγδαλου
155 g στέβια κρυσταλλική (με αναλογία 1:1 με τη ζάχαρη)
450 g αλεύρι ζέας βιολογικό
100 g αμύγδαλα χοντροκομμένα
στέβια σε σκόνη για το πασπάλισμα (με αναλογία 1:1 με τη ζάχαρη)

Εκτέλεση
1.Μέσα σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε το ούζο, το ροδόσταμο, την εσάνς πικραμύγδαλου και το ξύδι. Προσθέτουμε τη σόδα, και μετά το ξύδι (σημείωση: η σόδα αφρίζει όταν έρχεται σε επαφή με ένα όξινο υλικό -έτσι ενεργοποιείται και βοηθά τους κουραμπιέδες να φουσκώσουν και να γίνουν αφράτοι)

2. Στη συνέχεια, αφού έχουμε ανακατέψει καλά τα πρώτα υλικά μας, ρίχνουμε στο μπολ τα 155 g στέβια και τη βανίλια, και ανακατεύουμε καλά ώσπου η βανίλια να λιώσει.

3. Ρίχνουμε έπειτα το αλεύρι ζέας, σιγά σιγά, ζυμώνοντας με τα χέρια μας.
Προσθέτουμε τα αμύγδαλα. Συνεχίζουμε να ζυμώνουμε για λίγα λεπτά ακόμα, ώστε να μοιραστούν ομοιόμορφα στη ζύμη.

4. Ξεκινάμε να δίνουμε το σχήμα που θέλουμε να έχουν οι κουραμπιέδες μας. Τους τοποθετούμε σε λαμαρίνα όπου έχουμε στρώσει λαδόκολλα, αφήνοντας μεταξύ τους ένα κενό περίπου 2 εκατοστών, ώστε να μην κολλήσουν όταν φουσκώσουν.

5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις 170 βαθμούς περίπου, στις αντιστάσεις, για 25-30 λεπτά.
Όταν είναι έτοιμοι, τους αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε μια σχάρα.

6. Έπειτα, μπορούμε να τους ραντίσουμε ελαφρώς με λίγο ροδόσταμο και να τους πασπαλίσουμε με στέβια σε σκόνη.

Πηγή: https://sofeto.gr

Keywords
Αναζητήσεις
κουραμπιεδες για διαβητικους,
Τυχαία Θέματα