Συναγερμός στα πανεπιστήμια σε όλη την Ελλάδα – Συνεχείς οι αποστολές ύποπτων φακέλων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Συνεχείς είναι οι αποστολές φακέλων σε διάφορα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, με παραλήπτες τους πρυτάνεις και με χώρα αποστολής την ΙνδίαΒιομηχανικές ερεθιστικές ουσίες εντοπίστηκαν στον φάκελο που εστάλη στο Πανεπιστήμιο ΑιγαίουΗ Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας απευθύνει οδηγίες στους πολίτες προκειμένου να γνωρίζουν πώς να διαχειριστούν μια ανάλογη κατάσταση

Συναγερμός έχει σημάνει στις Αρχές μετά τη μαζική αποστολή ύποπτων φακέλων. Πάνω από 12 φάκελοι, μαζί με αυτόν που προκάλεσε πανικό την Τετάρτη στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στη Μυτιλήνη,

έχουν εντοπιστεί συνολικά μέχρι στιγμής σε διάφορα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, με παραλήπτες τους πρυτάνεις και με χώρα αποστολής την Ινδία.

Όπως προκύπτει από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, οι φάκελοι εστάλησαν ταχυδρομικώς από μέρες, καθώς τουλάχιστον δύο (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη), παρελήφθησαν πριν και μετά τα Χριστούγεννα.

Επίσης, μέχρι στιγμής, πέραν αυτού στη Μυτιλήνη, κανένας άλλος φάκελος από αυτούς που έχουν ανοιχτεί έως τώρα, δεν περιείχε κάποια ύποπτη ουσία.

Οι φάκελοι που έχουν εντοπιστεί συνολικά είναι στο πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Μυτιλήνη, στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο στου Ζωγράφου, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, στην ΑΣΠΕΤΕ στο Ηράκλειο Αττικής, στα Χανιά, στη Σπάρτη, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο Βόλο και στα ΕΛΤΑ Κέρκυρας.

Από τη συνεχιζόμενη έρευνα εντοπίστηκαν ακόμα φάκελοι στο Πανεπιστήμιο Ιονίων Νήσων στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς, στο Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας στην Κοζάνη, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στην Θεσσαλονίκη, στο Πανεπιστήμιο Ηπείρου στην Άρτα, ενώ ένας που είχε αποδέκτη καθηγητή του ΑΠΘ δεσμεύτηκε στο Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Ο φάκελος στην Κοζάνη παρελήφθη μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, ανοίχτηκε και επειδή δεν είχε τίποτα ουσίας, εκτός από κάποια φυλλάδια, όπως και οι υπόλοιποι, πετάχτηκε και έχει καταστραφεί ενώ έχουν κρατήσει μόνο τα γραμματόσημα.

Βιομηχανικές ερεθιστικές ουσίες εντοπίστηκαν στον φάκελο που εστάλη στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας μετά τα αλλεπάλληλα κρούσματα αποστολής ύποπτων φακέλων απευθύνει οδηγίες στους πολίτες προκειμένου να γνωρίζουν πώς να διαχειριστούν μια ανάλογη κατάσταση.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας, στο Κτίριο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη εντοπίσθηκε μεσημβρινές ώρες, ύποπτος φάκελος, με άγνωστο αποστολέα από την Ινδία, ο οποίος είχε ως αποδέκτη την πρύτανη του Πανεπιστημίου. Άμεσα κινητοποιήθηκαν αστυνομικές και πυροσβεστικές δυνάμεις της περιοχής, ενώ μετέβη με αεροσκάφος C130 της Πολεμικής Αεροπορίας κλιμάκιο της 1ης ΕΜΑΚ του Πυροσβεστικού Σώματος, αποτελούμενο από ειδικούς στην αντιμετώπιση αντίστοιχων περιστατικών.

Ο φάκελος μεταφέρθηκε με ασφάλεια και σύμφωνα με όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες στο Γενικό Χημείο του Κράτους, όπου έγιναν αναλύσεις του δείγματος. Από την ανάλυση που πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο διαπιστώθηκε ότι υπήρχε πιθανή σκόπιμη προσθήκη στο χαρτί του φακέλου βιομηχανικών ερεθιστικών ουσιών, οι οποίες χρησιμοποιούνται στην παραγωγή και βελτίωση συγκολλητικών ουσιών και μελανιών εκτύπωσης.

Επτά άτομα που ήρθαν σε επαφή με το περιεχόμενο του φακέλου και αρχικά ανέφεραν ήπια συμπτωματολογία από το ανώτερο αναπνευστικό εισήχθησαν στο νοσοκομείο παρέμειναν σε απομόνωση για προληπτικούς λόγους και αποχώρησαν μετά τα εργαστηριακά αποτελέσματα του Γενικού Χημείου του Κράτους.

Παρόμοιοι φάκελοι με αυτόν της Μυτιλήνης εντοπίσθηκαν την Πέμπτη σε σειρά εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας με κοινά χαρακτηριστικά (άγνωστος αποστολέας από Ινδία), για τους οποίους ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία.

Το Γενικό Χημείο του Κράτους (ΑΑΔΕ) τέθηκε άμεσα σε κατάσταση ετοιμότητας, προκειμένου να ελέγχει το περιεχόμενο των φακέλων και συγκλήθηκε η προβλεπόμενη ομάδα διαχείρισης από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Ενημερώθηκαν και δόθηκαν σχετικές οδηγίες στα ΕΛΤΑ, καθώς και στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Σε περίπτωση που εντοπιστεί φάκελος με αντίστοιχα ή παρόμοια χαρακτηριστικά, να μην τον ανοίγετε και να ενημερώνετε άμεσα την Ελληνική Αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα.

Εάν έχει ανοιχτεί, να παραμείνετε στο χώρο που έχει ανοιχτεί ο φάκελος και να ενημερώσετε άμεσα την Ελληνική Αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα, προκειμένου να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες.

Επιχείρηση της ΕΜΑΚ και στον Βόλο

Συναγερμός σήμανε το απόγευμα της Πέμπτης στον Βόλο ύστερα από τον εντοπισμό ύποπτου φακέλου με παραλήπτη το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Επιχείρηση έξω από το Πανεπιστήμιο έστησαν οι ειδικές μονάδες της ΕΜΑΚ ακολουθώντας το ειδικό πρωτόκολλο όπως προβλέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής της 8ης ΕΜΑΚ Λάμπρος Κίτσιος σημείωσε ότι ο δυνάμεις της υπηρεσίας με ειδικές στολές παρέλαβαν τον ύποπτο φάκελο και προχώρησαν σε σφράγισμα του.

Φάκελοι σε Σπάρτη και Χανιά

Σε συναγερμό τέθηκαν εξάλλου οι Αρχές σε Σπάρτη και Χανιά. Επιχείρηση ελέγχου για ραδιοβιοχημική απειλή, στήθηκε έξω από το Αστυνομικό Μέγαρο Χανίων, λόγω του ύποπτου φακέλου που είχε αποσταλεί στην Πρυτανεία του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Υπάλληλοι της 3ης ΕΜΑΚ από το Ηράκλειο έφτασαν στα Χανιά προκειμένου να ακολουθηθεί το πρωτόκολλο που εφαρμόζεται σε τέτοιες περιπτώσεις.

Ο ύποπτος φάκελος είχε από νωρίς μεταφερθεί από το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Αστυνομικό Μέγαρο. Εκεί έφτασαν οι υπάλληλοι της ΕΜΑΚ που τον παρέλαβαν και τον συσκεύασαν σε ειδικά διαμορφωμένα πακέτα το ένα εντός του άλλου μέσα σε νάυλον συσκευασίες.

Στη συνέχεια η τελική συσκευασία με το πακέτο απολυμάνθηκε στην ειδική πλαστική σκηνή που είχε στηθεί στον χώρο και συσκευάστηκε εκ νέου προκειμένου να σταλεί στην Αθήνα για έλεγχο σε χημείο.

Επίσης ένας ύποπτος φάκελος έφτασε στο τμήμα οργάνωσης και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Σπάρτης. Ειδοποιήθηκε άμεσα η Ασφάλεια Σπάρτης, η Πυροσβεστική καθώς και το ΕΚΑΒ. Ο Διοικητής της Ασφάλειας Σπάρτης κ. Αγρανιώτης συντόνισε την επιχείρηση και σε συνεννόηση με τα κεντρικά των Αθηνών προέβη στις απαραίτητες ενέργειες. Ο χώρος του Πανεπιστημίου αποκλείστηκε για ευνόητους λόγους.

Εξιτήριο για τα επτά άτομα που ήρθαν σε επαφή με τον φάκελο στη Μυτιλήνη

Στο μεταξύ, εξιτήριο πήραν το απόγευμα της Πέμπτης τα επτά άτομα (πέντε διοικητικοί υπάλληλοι κι ο νομικός σύμβουλος του Ιδρύματος, και ο αστυνομικός που τον παρέλαβε), που ήρθαν σε επαφή με τον ύποπτου περιεχομένου φάκελο που παρελήφθη την Τετάρτη στο κτίριο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη.

Keywords
Τυχαία Θέματα