Μέρκελ σε Τσίπρα: Ευχαριστώ για αυτά που καταφέρατε παρά τη σκληρότητα των μέτρων

Τσίπρας: Είχατε έρθει τελευταία φορά πριν από πέντε χρόνια, τώρα έρχεστε σε μια διαφορετική Ελλάδα που έχει ξεπεράσει την κρίσηΜέρκελ: Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ελλάδα για αυτά που προσφέρει και για τον ρόλο της στα Βαλκάνια«Φρούριο» η ΑθήναΑλλαγές στα δρομολόγια των ΜΜΜΤο πρόγραμμα της επίσκεψης

Με ένα «ευχαριστώ» προς τον ελληνικό λαό που «πέρασε από μια δύσκολη φάση» ξεκίνησε τη

σύντομη συνομιλία που είχε το απόγευμα της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ. «Είχατε έρθει τελευταία φορά πριν από πέντε χρόνια, τώρα έρχεστε σε μια διαφορετική Ελλάδα που έχει ξεπεράσει την κρίση», τόνισε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός.

Αναλυτικότερα, η κ. Μέρκελ έφτασε στο Μαξίμου λίγα λεπτά μετά τις 18.00 της Πέμπτης, όπου την υποδέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ ακολούθησαν σύντομες δηλώσεις πριν ξεκινήσουν οι κατ’ ιδίαν συνομιλίες.

«Να σας καλωσορίσω στην Αθήνα. Δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεστε. Έχετε έρθει αρκετές φορές. Η τελευταία ήταν πριν από πέντε χρόνια, μεσούσης της κρίσης», είπε ο κ. Τσίπρας στην κ. Μέρκελ ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων και συνέχισε: «Πιστεύω ότι σήμερα έρχεστε σε μια διαφορετική Ελλάδα που μετά από πολύ μεγάλες δυσκολίες κατάφερε να ξεπεράσει την κρίση και να μπει οριστικά στον δρόμο της ανάπτυξης και της κοινωνικής ανασυγκρότησης»..

Ταυτόχρονα, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις δυσκολίες που πέρασαν από κοινού με την κ. Μέρκελ, στο γεγονός ότι κατάφεραν να ξεπεράσουν την ελληνική κρίση. Είπε ότι έχουν να αντιμετωπίσουν έναν κοινό κίνδυνο που είναι η άνοδος της αντιευρωπαϊκής λαϊκιστικής ακροδεξιάς και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η σημερινή επίσκεψη της κ. Μέρκελ στην Αθήνα κλείνει έναν δύσκολο κύκλο στις σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας και ανοίγει μια πιο αισιόδοξη προοπτική.

«Αυτό το διάστημα περάσαμε δυσκολίες, περάσαμε και από κοινού δύσκολες στιγμές και αντιθέσεις και συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις, όμως καταφέραμε να βρούμε στα πλαίσια αυτά και τις διαδικασίες που πάντοτε η Ευρώπη, μέσα από συνθέσεις και συμβιβασμούς λύσεις για να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις. Και πιστεύω ότι σήμερα είμαστε σε θέση να πούμε ότι καταφέραμε να διατηρήσουμε την ευρωπαϊκή συνοχή και να ξεπεράσουμε την ελληνική κρίση που ήταν ταυτόχρονα και ευρωπαϊκή κρίση», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Επισήμανε επίσης ότι «η Ελλάδα σιγά-σιγά όχι μόνο βγαίνει από την κρίση, αλλά μετατρέπεται από μέρος της κρίσης σε μέρος της λύσης» και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα αποτελεί μία σημαντική χώρα στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έναν πυλώνα σταθερότητας σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή. Και, βεβαίως, μια δύναμη που προβάλλει πάντα την ανάγκη της συνεργασίας στα Βαλκάνια και στη Ν.Α. Μεσόγειο».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον κοινό κίνδυνο της ανόδου των δυνάμεων της ακροδεξιάς στην Ευρώπη και παρατήρησε: «Βεβαίως έχουμε νέες προκλήσεις να αντιμετωπίσουμε στο κοινό ευρωπαϊκό μας σπίτι. Παρά το γεγονός ότι ανήκουμε σε διαφορετικές πολιτικές οικογένειες, πιστεύω ότι έχουμε έναν κοινό κίνδυνο μπροστά μας, την άνοδο της λαϊκιστικής ακροδεξιάς, της αντιευρωπαϊκής λαϊκιστικής ακροδεξιάς και άλλων αντιευρωπαϊκών δυνάμεων που απειλούν το κοινό ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Και απέναντι σε αυτή ευρωπαϊκή πρόκληση πιστεύω και πάλι όσοι πιστεύουν στην ευρωπαϊκή ιδέα θα ψάξουν να βρούνε λύση».

Επίσης, εξέφρασε τη βεβαιότητα «πως η επίσκεψη σας αυτή κλείνει έναν κύκλο δύσκολο στις σχέσεις των δύο χωρών και ανοίγει μια πιο αισιόδοξη προοπτική».

«Αν και ανήκουμε σε διαφορετικές πολιτικές οικογένειες έχουμε έναν κοινό εχθρό την ευρωπαϊκή ακροδεξιά», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Το .«ευχαριστώ» της Μέρκελ

Τις ευχαριστίες της προς την Ελλάδα για αυτά που κατάφερε, παρά τις οικονομικές δυσκολίες και τη σκληρότητα των μέτρων, όπως και για τον συνολικό της ρόλο στα Βαλκάνια, εξέφρασε η κ. Μέρκελ.

«Σας ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία. Ήρθα πολύ ευχαρίστως εδώ για να μπορέσω να συζητήσω διάφορα θέματα μαζί σας», είπε η κ. Μέρκελ απευθυνόμενη στον έλληνα πρωθυπουργό και συνέχισε: «Πέρασαν δύσκολα χρόνια. Εκείνο που καταφέραμε είναι να ενισχύσουμε το ευρωπαϊκό πνεύμα και να λύσουμε, να ασχοληθούμε με διαφορετικά προβλήματα, τα οποία είχαν κάποια στιγμή επικαιρότητα, είχαν μεγάλη σημασία για την Ευρώπη αλλά και για την Ελλάδα. Ο ελληνικός πέρασε από μια πολύ δύσκολη φάση και θα ήθελα να ευχαριστήσω για αυτά τα οποία κατάφερε η Ελλάδα παρά τις οικονομικές δυσκολίες και τη σκληρότητα των μέτρων και αυτά τα οποία προσφέρει η Ελλάδα ακόμα και σήμερα. Και όσον αφορά τον συνολικό ρόλο στα Βαλκάνια και αυτά θα είναι βεβαίως αντικείμενο των συζητήσεων μας σε μια χρονική στιγμή που είναι πολύ σημαντικό να εξετάσουμε τα θέματα αυτά».

Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συζητήσεις των αντιπροσωπειών Ελλάδας και Γερμανίας.

Η άφιξη Μέρκελ στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Έφτασε στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» λίγα λεπτά πριν τις 17.30 της Πέμπτης η πτήση της καγκελαρίου της Γερμανίας, η οποία πραγματοποιεί από σήμερα επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.

«Φρούριο» η Αθήνα

Αυστηρά μέτρα ασφαλείας έχει προγραμματίσει η ΕΛΑΣ με 2000 αστυνομικούς να βρίσκονται στο «πόδι». Η γερμανίδα καγκελάριος μάλιστα έκανε και μία δήλωση στήριξης στην κυβέρνηση λίγο πριν την άφιξή της, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα μπορεί να βασίζεται στη φιλία και την εταιρική σχέση της με τη Γερμανία.

Για την Πέμπτη και την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια των μετακινήσεων της Άγκελα Μέρκελ, θα κλείνουν δρόμοι μετά από σχολαστικό έλεγχο της κάθε διαδρομής ενώ σταδιακά θα πραγματοποιούνται έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Όσον αφορά στα μέτρα Τροχαίας, κατά το διήμερο (10 και 11-1-2019) της επίσημης επίσκεψης της Καγκελαρίου της Γερμανίας στη χώρα μας, θα πραγματοποιηθούν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου της Αττικής.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες κυκλοφοριακές συνθήκες.

Δέκα γερμανοί αξιωματούχοι της προσωπικής της ασφάλειας συνοδεύουν την Καγκελάριο. Χθες, στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποίησαν αυτοψία και ελέγχους στα σημεία που πρόκειται να επισκεφθεί η Μέρκελ.

Από χθες το βράδυ, μάλιστα, επιτηρούνται στόχοι γερμανικών συμφερόντων (η πρεσβεία, το σπίτι του Γερμανού πρέσβη, το Ινστιτούτο Γκαίτε κ.α.). Σημειώνεται ότι συγκεντρώσεις έχουν προαναγγείλει για σήμερα, η ΛΑ.Ε, ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αντιεξουσιαστές και η Χρυσή Αυγή.

Αλλαγές στα δρομολόγια των ΜΜΜ

Αλλαγές και διακοπή δρομολογίων στα ΜΜΜ θα ισχύσουν λόγω της επίσκεψη της γερμανίδας καγκελαρίου.

Από τις 16.00 είναι κλειστός ο σταθμός Ευαγγελισμός, ενώ στις 16:30 ακολούθησαν οι σταθμοί Κατεχάκη, Μέγαρο Μουσικής και Σύνταγμα.

Επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, το πρόγραμμα των δρομολογίων του Προαστιακού Αθηνών, για σήμερα, Πέμπτη 10 Ιανουαρίου και την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου, τροποποιείται και διαμορφώνεται ως εξής:

Την Πέμπτη 17:15-17:45:

Η αμαξοστοιχία 1226 τερματίζει στο Κορωπί
Η αμαξοστοιχία 2251 εκκινεί από Κορωπί

Την Παρασκευή 15:45-16:15:

Οι αμαξοστοιχίες 1222, 2238 τερματίζουν στο Κορωπί
Οι αμαξοστοιχίες 2243, 1223 εκκινούν από Κορωπί

Το πρόγραμμα της επίσκεψης Μέρκελ την Παρασκευή

Την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019 στις 09:45 η γερμανίδα Καγκελάριος θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και στις 10:00 θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στη συνέχεια, στις 14:00, θα συναντηθεί με τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, στην πρεσβευτική κατοικία της Γερμανίας στο Χαλάνδρι.

Η Μέρκελ θα αναχωρήσει από την Αθήνα στις 16:30.

Το πρωί της Παρασκευής η γερμανίδα Καγκελάριος θα συναντηθεί με ανθρώπους του πνευματικού κόσμου. Θα συζητήσει επίσης για το μέλλον της Ευρώπης με μαθητές της Γερμανικής Σχολής Αθηνών και νωρίς το μεσημέρι θα συμφάγει με επιχειρηματίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα