Στον «αέρα» η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό, σύμφωνα με το Spiegel

«Αρκετά κράτη-μέλη της -μεταξύ αυτών και η Γερμανία- αρνούνται την καταβολή περαιτέρω χρηματοδότησης, με αποτέλεσμα η συμφωνία για τους πρόσφυγες να βρίσκεται στο μεταίχμιο», σημειώνεται στο σχετικό άρθρο«Αν και όλοι στην Ευρώπη είναι σύμφωνοι ως προς το ότι η Τουρκία πρέπει να κρατήσει μακριά τους πρόσφυγες, υπάρχει διαμάχη ως προς το ποιος θα πληρώσει το λογαριασμό για αυτό»Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, Σουηδία, Δανία και Φινλανδία, απαιτούν την καταβολή των υπόλοιπων 3 δισ. ευρώ αποκλειστικά σε βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ,
κάτι που απορρίπτει ο ΓιούνκερΤα κράτη της ΕΕ καταγγέλλουν και έλλειμμα διαφάνειας, ενώ η γερμανική κυβέρνηση ζήτησε να μάθει από την Κομισιόν με ποια ακριβώς οικονομικά μέσα θα χρηματοδοτηθούν οι δόσεις βοήθειας προς την Τουρκία και αν η εξοικονόμηση θα γίνει σε βάρος άλλων προγραμμάτωνLes Echos: Ο Ερντογάν εναντίον πάντων

Κράτη-μέλη της ΕΕ εγείρουν απαιτήσεις εναντίον της συμφωνίας με την Τουρκία για τους πρόσφυγες, όπως αποκαλύπτει σε σημερινό του δημοσίευμα το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υποσχεθεί στην Άγκυρα τη χορήγηση επιπλέον 6 δισεκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου η Τουρκία να κρατήσει κλειστά τα σύνορά της προς την Ευρώπη, αλλά «αρκετά κράτη-μέλη της -μεταξύ αυτών και η Γερμανία- αρνούνται την καταβολή περαιτέρω χρηματοδότησης, με αποτέλεσμα η συμφωνία για τους πρόσφυγες να βρίσκεται στο μεταίχμιο», σημειώνεται στο σχετικό άρθρο.

Το γερμανικό περιοδικό επικαλούμενο εσωτερικά έγγραφα της ΕΕ που έχει στη διάθεσή του, αναφέρει ότι στο πλαίσιο εμπιστευτικών συσκέψεων αρκετά κράτη της ΕΕ έχουν διαμαρτυρηθεί επανειλημμένως εναντίον της σχεδιαζόμενης χρηματοδότησης της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας.

Έμπιστη πηγή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, σε μία συνάντηση της αρμόδιας ευρωπαϊκής επιτροπής στις 28 Ιουνίου 2017, απηύθυνε προειδοποιήσεις σχετικά με το γεγονός ότι μία απόφαση αναφορικά με την καταβολή της δεύτερης δόσης χρηματοδότησης προς την Τουρκία, θα πρέπει να ληφθεί μόνον εφόσον μπουν σε εφαρμογή τα ήδη συμφωνηθέντα σχέδια, όπως η ανέγερση σχολείων ή νοσοκομείων.

«Αν και όλοι στην Ευρώπη είναι σύμφωνοι ως προς το ότι η Τουρκία πρέπει να κρατήσει μακριά τους πρόσφυγες, υπάρχει διαμάχη ως προς το ποιος θα πληρώσει το λογαριασμό για αυτό. Με βάση τη συμφωνία μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας προ διετίας, η Τουρκία θα έπρεπε να λάβει έξι δισεκατομμύρια ευρώ, εφόσον σε αντάλλαγμα κρατήσει κλειστά τα σύνορά της προς την Ευρώπη. Τα μισά από τα προβλεπόμενα κονδύλια έχουν ήδη μεταβιβαστεί και τα υπόλοιπα είναι έτοιμα από πλευράς Κομισιόν» υπογραμμίζει το Spiegel.

Ωστόσο, το περιοδικό επικαλούμενο τα ευρήματα των δικών του ερευνητών και των συνεργατών τους από το δίκτυο του Ευρωπαϊκών Ερευνητικών Συνεργασιών (ΕΙC), αναφέρει ότι καταδεικνύεται ότι δεν είναι ξεκάθαρο για πού ακριβώς προορίζονται τα χρήματα.

H Γερμανία, με βάση την ποσοστιαία κατανομή των βαρών με κριτήριο την οικονομική ισχύ των κρατών-μελών της ΕΕ, έχει δαπανήσει για την πρώτη καταβληθείσα δόση προς την Τουρκία το μεγαλύτερο ποσό μεταξύ των χωρών, σχεδόν μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, πρόθεση της Κομισιόν είναι και η δεύτερη δόση να διευθετηθεί με βάση την ίδια αρχή κατανομής, αλλά ως προς αυτό εγείρονται αντιστάσεις.

Όπως επισημαίνεται, από τα 26 μακροπρόθεσμα, «μη ανθρωπιστικού χαρακτήρα» σχέδια που έχουν συμφωνηθεί από τις δύο πλευρές, έχουν υλοποιηθεί λιγότερα από τα μισά, ενώ αρκετά δεν έχουν ακόμη καν δρομολογηθεί. Σε κοινή τους επιστολή προς την Κομισιόν, Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, Σουηδία, Δανία και Φινλανδία, απαιτούν την καταβολή των υπόλοιπων 3 δισ. ευρώ αποκλειστικά σε βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ, κάτι που απορρίπτει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Επιπρόσθετα, τα κράτη της ΕΕ καταγγέλλουν και έλλειμμα διαφάνειας, ενώ σε μία εσωτερική σύσκεψη στις 8 Νοεμβρίου 2017, η γερμανική κυβέρνηση ζήτησε να μάθει από την Κομισιόν με ποια ακριβώς οικονομικά μέσα θα χρηματοδοτηθούν οι δόσεις βοήθειας προς την Τουρκία και αν η εξοικονόμηση θα γίνει σε βάρος άλλων προγραμμάτων. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ματσιέζ Ποπόφσκι, απέφυγε να δώσει κάποια απάντηση, ενώ μερικά κράτη-μέλη απαίτησαν από τις Βρυξέλλες μία απολογιστική έκθεση, πριν από την περαιτέρω εκταμίευση χρημάτων.

Σύμφωνα με το Spiegel, η διαμάχη για τα χρήματα καταδεικνύει για μία ακόμη φορά ότι το θέμα της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας αφορά λιγότερο ένα καλά μελετημένο σχέδιο διαχείρισης της μετανάστευσης και περισσότερο μία βιαστική ενέργεια προς καθησυχασμό κυρίως των ψηφοφόρων στην Ευρώπη. Μέλος της αρμόδιας για το θέμα επιτροπής λέει ότι η συμφωνία του 2016 τέθηκε υπό διαπραγμάτευση «εν μία νυκτί», και προσθέτει ότι «αυτός δεν είναι ο τρόπος με τον οποίο εργάζεται η ΕΕ κατά τα άλλα».

Les Echos: Ο Ερντογάν εναντίον πάντων

«Οργή από την Άγκυρα για τις επαφές ανάμεσα σε Παρίσι και Κούρδους της Συρίας καθώς και για την καταπίεση από τον ισραηλινό στρατό στη Λωρίδα της Γάζας. Φιλονικίες προς πάσα κατεύθυνση. Στην πρώτη γραμμή στο “καζάνι” της Μέσης Ανατολής, η Τουρκία βρέθηκε το σαββατοκύριακο να εμπλέκεται σε διπλωματικές έριδες με τη Γαλλία, το Ισραήλ ακόμα και το… Κόσοβο» γράφει η γαλλική εφημερίδα Les Echos, σημειώνοντας ότι πλέον οι διαφωνίες του Ερντογάν στρέφονται κατά πάντων.

Ο τούρκος πρόεδρος ξεκίνησε με τη Γαλλία μετά τη συνάντηση του προέδρου Μακρόν με εκπροσώπους των FDS (Δημοκρατικές Συριακές Δυνάμεις). Μετά τη συνάντηση οι εκπρόσωποι επιβεβαίωσαν ότι το Παρίσι τούς υποσχέθηκε «στρατιωτική βοήθεια».

Ο γάλλος πρόεδρος έσπευσε να χαμηλώσει τους τόνους για την ανακοίνωση αυτή, δηλώνοντας ότι «καμία νέα επιχείρηση» δεν προβλεπόταν «στο Βορρά της Συρίας», όπου οι γάλλοι στρατιώτες επιχειρούν ήδη «στο πλαίσιο της διεθνούς συμμαχίας» στο πλευρό των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή Μίνμπεζ. Το Παρίσι θεώρησε ότι οι αντιδράσεις της Άγκυρας θα περιοριστούν, ανακοινώνοντας ότι η Γαλλία ήταν έτοιμη να διαμεσολαβήσει ανάμεσα σε Κούρδους και Τουρκία εάν αυτοί αναλάμβαναν τη δέσμευση ότι δεν έχουν κανένα επιχειρησιακό δεσμό με το PKK. Ματαίως. Ο Ερντογάν ήταν κάθετος : «και ποιοι είστε εσείς που μιλάτε για μεσολάβηση μεταξύ Τουρκίας και μιας τρομοκρατικής οργάνωσης;».

Άλλη πηγή εντάσεων είναι οι εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας. Ο Ερντογάν χαρακτήρισε τον ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, «τρομοκράτη». Ο ισραηλινός πρωθυπουργός ανταπάντησε ότι ο στρατός του «δεν δέχεται μαθήματα ηθικής από κάποιον που βομβαρδίζει αμάχους χωρίς διάκριση εδώ και χρόνια».

Ευρωπαϊκή Ένωση και OHE, ωστόσο, κατέκριναν και αυτοί την ισραηλινή απάντηση, ζητώντας «ανεξάρτητη έρευνα» για τα συμβάντα στη μεθόριο με τη Γάζα, όπου έχασαν τη ζωή τους 16 Παλαιστίνιοι. Γεγονός παραμένει ότι η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας αποτελεί εστία κινδύνου για κλιμάκωση. Η οργή του Ερντογάν βρήκε επίσης διέξοδο στο… Κόσοβο. Εμπλεκόμενοι σε μια περίεργη μεταφορά προς την Τουρκία έξι αντιφρονούντων του Ερντογάν, ο υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Κοσόβου παύθηκαν από τον πρωθυπουργό Χαραντινάι. «Ποιος σου έδωσε τη διαταγή να λάβεις μια τέτοια απόφαση; Τα αδέρφια μας του Κοσόβου θα σε κάνουν να πληρώσεις…» ήταν η απάντηση του τούρκου προέδρου.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα