Οι μεταρρυθμίσεις Μακρόν και η μαζική απεργία των σιδηροδρομικών

17:08 3/4/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Οι Γάλλοι σιδηροδρομικοί άρχισαν σήμερα απεργιακή κινητοποίηση για την οποία ανακοινώνουν πως θα είναι «μαζική», πως μπορεί να παραλύσει τη Γαλλία για τρεις μήνες και πως αποτελεί μείζονα πρόκληση για τον πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν και τα μεταρρυθμιστικά σχέδιά του. Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ δήλωσε σήμερα ότι ακούει «τόσο τους απεργούς» σιδηροδρομικούς όσο και «εκείνους που θέλουν να πάνε στην εργασία» τους, χαιρετίζοντας τους

πελάτες και χρήστες των γαλλικών σιδηροδρόμων (SNCF) που έχουν μπροστά τους «δύσκολες ημέρες» λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων των συνδικάτων. Στο 33,9% η συμμετοχή στην απεργία σύμφωνα με με στοιχεία της SNCF.

Την ώρα που οι οδοκαθαριστές και οι εργαζόμενοι στον ενεργειακό τομέα απεργούν επίσης, η κινητοποίηση συνεχίζεται και στους αιθέρες, με μια τέταρτη ημέρα απεργίας μέσα σ’ έναν μήνα του προσωπικού της Air France, που ζητεί μισθολογικές αυξήσεις.

AP Photo/Thibault Camus

Μπροστά σ’ αυτή την ακολουθία των δυσαρεστημένων, ιδιαίτερα των σιδηροδρομικών που έχουν κινητοποιηθεί κατά της μεταρρύθμισης στον σιδηροδρομικό τομέα, «η κυβέρνηση θα επιμείνει ακούγοντας, με συνεννόηση, με διάλογο», διαβεβαίωσε η υπουργός Μεταφορών, Ελιζαμπέτ Μπορν, μιλώντας στον ραδιοσταθμό RMC.

Η «πολύ μαζική» απεργία, σύμφωνα με το συνδικάτο CGT, προκαλεί αναστάτωση στους σιδηροδρόμους, τους οποίους χρησιμοποιούν καθημερινά 4,5 εκατομμύρια Γάλλοι. Ένας σιδηροδρομικός στους τρεις (34%) απεργεί, το ίδιο και πάνω από τρεις στους τέσσερις μηχανοδηγοί (77%), ανακοίνωσε η διεύθυνση του οργανισμού των γαλλικών σιδηροδρόμων SNCF.

AP Photo/Michel Spingler

Συνολικά κυκλοφορούν μόνο ένα TGV (τρένο υψηλής ταχύτητας) στα οκτώ και μια περιφερειακή αμαξοστοιχία στις πέντε. Τα διεθνή σιδηροδρομικά δρομολόγια αντιμετωπίζουν λιγότερα προβλήματα, καθώς κυκλοφορούν τρεις στις τέσσερις αμαξοστοιχίες Eurostar ενώ η κυκλοφορία είναι σχεδόν ομαλή στις αμαξοστοιχίες Thalys προς το Βέλγιο.

«Καταλαβαίνω ότι θέλουν να υπερασπιστούν την μπριζόλα τους, όμως υπάρχουν ίσως άλλα μέσα για να το κάνουν», λέει ο Πασκάλ Λανιέ, 44 ετών, στέλεχος μιας τράπεζας, ο οποίος ταξιδεύει συχνά ανάμεσα στη Λίλλη (βόρεια Γαλλία) και το Παρίσι, το οποίο δεν είχε παραλύσει ιδιαίτερα σήμερα από τα μποτιλιαρίσματα.

AP Photo/Francois Mori

Έχοντας ξεκινήσει έναν «πόλεμο φθοράς», σύμφωνα με την εφημερίδα Le Figaro, τα συνδικάτα έχουν προγραμματίσει μια διήμερη απεργία κάθε πέντε ημέρες μέχρι τα τέλη Ιουνίου, δηλαδή 36 ημέρες απεργίας.

Οι σιδηροδρομικοί διαμαρτύρονται για την κατάργηση των προσλήψεων με ειδικό καθεστώς, για τον τρόπο που ο τομέας ανοίγει στον ανταγωνισμό ή ακόμη για τη μετατροπή του SNCF σε ανώνυμη εταιρεία, που ανοίγει, σύμφωνα με τους ίδιους, τον δρόμο για μια μελλοντική ιδιωτικοποίηση, κάτι που η κυβέρνηση αρνείται.

AP Photo/Christophe Ena

Τα συνδικάτα, αν και διαιρεμένα και λίγο μόνο αντιπροσωπευτικά (μόλις 11% των μισθωτών είναι συνδικαλισμένοι στη Γαλλία), ελπίζουν να κερδίσουν την υποστήριξη της κοινής γνώμης, στην οποία μια μικρή πλειοψηφία λέει πως είναι προς το παρόν αντίθετη στην απεργία, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Μέχρι τώρα, οι κοινωνικές κινητοποιήσεις στην αρχή της θητείας του Μακρόν, ο οποίος εξελέγη τον Μάιο 2017 με μεταρρυθμιστικό και φιλοευρωπαϊκό πρόγραμμα, δεν είχαν αρκετή απήχηση για να κάνουν την κυβέρνηση να υποχωρήσει.

Ξεκίνησαν οι κυλιόμενες απεργίες στους σιδηρόδρομους της Γαλλίας

Αν και επικρίνονται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, που κάνει λόγο για «απεργία στη διαπραγμάτευση», ο πρόεδρος Μακρόν και η κυβέρνησή του έχουν λάβει την υποστήριξη της δεξιάς.

«Είναι μια πολιτική μάχη», δήλωσε σήμερα ο Ντομινίκ Μπισερό, πρώην υπουργός Μεταφορών του Νικολά Σαρκοζί. Αν ο Εμμανουέλ Μακρόν «κάνει πίσω», δεν θα μπορέσει πια «να κάνει ούτε μία» μεταρρύθμιση, πρόσθεσε ο Ζαν-Κριστόφ Λαγκάρντ, πρόεδρος του κεντροδεξιού κόμματος UDI.

Η Γαλλία ετοιμάζεται για «μαύρη Τρίτη» στις μεταφορές

Η υπουργός Μεταφορών διαβεβαίωσε από την πλευρά της πως οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και διευκρίνισε πως θα συναντηθεί με τα συνδικάτα μεθαύριο Πέμπτη.

Εντουάρ Φιλίπ: Αν πρέπει να σεβαστούμε τους απεργούς, τότε πρέπει επίσης να σεβαστούμε τα εκατομμύρια των Γάλλων που θέλουν να πάνε στη δουλειά τους

«Πρέπει να πω ότι ακούω τόσο τους απεργούς όσο και εκείνους που δεν δέχονται αυτήν την απεργία. Πιο συγκεκριμένα, εκείνους που θέλουν να πάνε στην εργασία τους, θέλουν να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τη συνταγματική ελευθερία τους στις μετακινήσεις» δήλωσε ο Εντουάρ Φιλίπ στο κοινοβούλιο, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση που του έθεσε ο βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων Φαμπιέν Ντι Φιλιπό.

«Αν πρέπει να σεβαστούμε τους απεργούς, τότε πρέπει επίσης να σεβαστούμε τα εκατομμύρια των Γάλλων που θέλουν να πάνε στη δουλειά τους, επειδή δεν έχουν επιλογή, επειδή θέλουν να εργαστούν», επέμεινε. Απευθυνόμενος στους «πελάτες και χρήστες των SNCF», ο Φιλίπ είπε ότι θέλει «να τους χαιρετίσει επειδή έχουν μπροστά τους δύσκολες ημέρες, αφού η απεργία οργανώθηκε για να προκαλέσει τον μέγιστο αντίκτυπο». Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη μεταρρύθμιση που προωθεί ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν «φιλόδοξη», λέγοντας ότι στόχος της «δεν είναι η ιδιωτικοποίηση των SNCF, ούτε το κλείσιμο των μικρών γραμμών.

Η συμμετοχή στην απεργία, σύμφωνα με στοιχεία της SNCF, ανερχόταν το πρωί στο 33,9%, ήταν δηλαδή μικρότερη από εκείνη που είχε καταγραφεί την πρώτη απεργία, στις 22 Μαρτίου (35,4%). Όμως, μεταξύ των εργαζόμενων που θεωρούνται «απολύτως αναγκαίοι» για να κυκλοφορήσουν τα τρένα, το ποσοστό έφτανε το 48% (από 36% στις 22 Μαρτίου). Από αυτούς, απεργεί σήμερα το 77% των μηχανοδηγών και το 69% των ελεγκτών.

Περίπου 500 σιδηροδρομικοί υπάλληλοι διαδήλωσαν νωρίτερα στην πόλη Τουρ, σύμφωνα με τις τοπικές αστυνομικές αρχές. Στο Μπορντό, περίπου 200 συγκεντρώθηκαν έξω από τον σταθμό Σεν-Ζαν, κρατώντας λάβαρα των συνδικάτων CGT και SUD. Στο πλευρό τους, και περίπου 100 φοιτητές που δήλωναν αλληλέγγυοι στον αγώνα τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

www.ert.gr

Keywords
απεργια, air france, γαλλια, sncf, συμμετοχή, air, france, rmc, cgt, eurostar, τραπεζες, figaro, ιουνίου, εταιρεία, δημοσκοπηση, απεργιες, σαρκοζι, ert, κινηση στους δρομους, μυστικες δημοσκοπησεις, τελη κυκλοφοριας, απεργια μμμ, απεργια υπα, απεργιες αυριο, απεργιες σημερα, απεργια 1 μαρτιου, απεργια 2 μαρτιου, απεργια 3 μαρτιου, απεργια 4 μαρτιου, απεργια 8 μαρτιου, απεργια 9 μαρτιου, απεργια 10 μαρτιου, απεργια 17 μαρτιου, απεργια μμε, απεργια 11 μαιου, απεργια 9 ιουνιου, απεργια 15 ιουνιου, απεργια 28 ιουνιου, απεργια 29 ιουνιου, απεργια ταξι, νεα κυβερνηση, λιστα λαγκαρντ, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, sncf, βελγιο, δουλεια, εργασια, προγραμμα, ωρα, air france, cgt, rmc, απε, απε-μπε, απηχηση, διευθυνση, δρομολογια, ειπε, ελευθερια, εταιρεία, ετων, εφημεριδα, ιδιο, κυβερνηση, κομμα, λαβαρα, λογο, μηνες, μπε, οκτω, ανωνυμη εταιρεια, παρισι, πεμπτη, προβληματα, πρωι, σεν, συγκεκριμενα, συμμετοχή, σχεδια, τρενα, air, figaro, france, ιδιαιτερα, ιουνίου, μπροστα, μπριζολα
Τυχαία Θέματα