Ύποπτος για παθητική δωροδοκία ο Λοβέρδος – Φέρεται να έλαβε 200.000 ευρώ από τον Φρουζή

Τι αναφέρεται στη δικογραφία για την υπόθεση NovartisΣτη δικογραφία υπάρχουν και νέες καταθέσεις προστατευόμενων μαρτύρων, αλλά και επώνυμωνΚλήσεις για εξηγήσεις σε πέντε κρατικούς υπαλλήλους αλλά και στους υπευθύνους διαφημιστικής εταιρίας

Διαβιβάστηκε το μεσημέρι της Τρίτης στη Βουλή η δικογραφία για την υπόθεση Novartis που αφορά στον Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος καλείται να καταθέσει ως ύποπτος για παθητική δωροδοκία.

Αναλυτικότερα, στο διαβιβαστικό έγγραφο ζητείται

από τη Βουλή η άρση ασυλίας του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, ώστε να δώσει ανωμοτί κατάθεση ενώπιον της Εισαγγελίας Διαφθοράς.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η δικογραφία αναφέρει ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος κατά την περίοδο Απρίλιος 2011 – Μάιος 2012, έχοντας την ιδιότητα του υπουργού Υγείας, φέρεται να συμφώνησε και να έλαβε από τον Κωνσταντίνο Φρουζή, ο οποίος ενεργούσε ως αντιπρόεδρος του ΔΣ της εταιρείας «Novartis Ελλάδα ΑΕΒΕ» και για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της εταιρείας αυτής, συνολικό ποσό τουλάχιστον 200.000 ευρώ, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της συγκεκριμένης εταιρείας και η οποία απέκτησε τεράστιο οικονομικό όφελος κατά παράβαση των καθηκόντων του.

Παράλληλα, στη δικογραφία υπάρχουν και νέες καταθέσεις προστατευόμενων μαρτύρων (όπως οι «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση»), αλλά και επώνυμων, όπως του καθηγητή Κωνσταντίνου Ράνου και του Κυριάκου Μπερμπεριάν.

Οι εισαγγελείς διαφθοράς στηρίζονται σε καταθέσεις μαρτύρων, σε έγγραφα και σε εικονικά τιμολόγια προς τρεις ραδιοφωνικούς σταθμούς (ΣΚΑΪ fm, Vima fm και Αθήνα 9,84) για τη διαφήμιση της Novartis. Επίσης, περιλαμβάνονται σημειώσεις αρχείου που κατασχέθηκαν από την εταιρεία για το πώς επιτεύχθηκαν, μεταξύ άλλων, αυξήσεις τιμών στα φάρμακα της εταιρείας. Περιλαμβάνονται ακόμη, αρχεία που περιέχουν την ένδειξη «Εμπιστευτικό» και φέρουν το όνομα «KOSTAS FROUZIS».

Τέλος, σημειώνεται οι έρευνες συνεχίζονται για τους υπόλοιπους πέντε εμπλεκόμενους πολιτικούς (Αντώνη Σαμαρά, Γιάννη Στουρνάρα, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Άδωνη Γεωργιάδη και Μάριο Σαλμά).

Κλήσεις για εξηγήσεις σε πέντε κρατικούς υπαλλήλους αλλά και στους υπευθύνους διαφημιστικής εταιρίας

Η πορεία χρηματικών ποσών που χαρακτηρίζονται ως «ύποπτα» και σχετίζονται με τη Novartis, βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» των Εισαγγελέων Διαφθοράς που επιταχύνουν την έρευνα όσον αφορά στα πέντε εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα, ενώ, πλέον, αρχίζουν την αποστολή κλήσεων σε μη πολιτικά πρόσωπα.

Για τους πολιτικούς, που ερευνώνται, η πρόθεση των Εισαγγελέων, όπως αναφέρουν πηγές από το Εφετείο, είναι εντός του Απριλίου να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση όλου του υλικού της έρευνας, οπότε και θα έχουν αποσαφηνίσει και τον περαιτέρω χειρισμό της δικογραφίας για καθέναν από αυτούς, είτε με αρχειοθέτηση είτε με ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Στο στόχαστρο της έρευνας των εισαγγελικών λειτουργών έχουν τεθεί χρηματικά ποσά που φαίνεται να έχουν άμεση σχέση με την ελεγχόμενη φαρμακοβιομηχανία, τα οποία, όπως εκτιμούν, «νομιμοποιούνται» μέσω διαφημιστικής εταιρίας με «βραχύβια δραστηριότητα σχεδόν ενός έτους από 2011 – 2012» και πιθανότατα καταλήγουν σε δωροδοκίες.

Η έρευνα των εισαγγελέων δεν επικεντρώνεται μόνο στη συγκεκριμένη διαφημιστική εταιρία, οι υπεύθυνοι της οποίας καλούνται πλέον σε εξηγήσεις για νομιμοποίηση παράνομων εσόδων, αλλά και σε άλλες, που ενδέχεται να εξυπηρετούσαν σκοπούς «πλυντηρίου».

Από την Εισαγγελία Διαφθοράς έχουν ήδη «φύγει» κλήσεις, πλην αυτών που αφορούν τους υπεύθυνους της επίμαχης διαφημιστικής εταιρίας, και προς πέντε κρατικούς υπαλλήλους, μέλη επιτροπών τιμολόγησης φαρμάκων με ερευνώμενο αδίκημα την απιστία. Οι κλήσεις σε κρατικούς αξιωματούχους εκτιμάται ότι στην πορεία θα αυξηθούν καθώς έχουν τεθεί και άλλα στελέχη του Δημοσίου υπό έλεγχο, όσον αφορά στο θέμα της τιμολόγησης φαρμάκων.

Οι πρώτες πέντε κλήσεις σε εξηγήσεις, που ήδη εστάλησαν, φαίνεται να αφορούν συγκεκριμένη χρονική περίοδο και συγκεκριμένα φαρμακευτικά σκευάσματα, τα οποία εμφανίζουν τιμές σε απόλυτη απόκλιση με τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών εντός Ευρωζώνης.

Η βασική μέριμνα της εισαγγελικής έρευνας αυτήν τη στιγμή, όπως αναφέρουν πηγές του Εφετείου, είναι η καταγραφή και αξιολόγηση των οικονομικών στοιχείων με κύρια παράμετρο διαδρομές χρημάτων, που εκτιμάται πως χρησιμοποιήθηκαν «ξεπλυμένα», σε δωροδοκίες.

Τα στοιχεία της έρευνας, που έχουν στη διάθεσή τους οι Εισαγγελείς, φαίνεται να ανέδειξαν, σύμφωνα με πηγές από το Εφετείο, ύποπτη διαδρομή συγκεκριμένων χρηματικών ποσών. Η αρχή της πορείας των επίμαχων χρημάτων, κατά το υλικό που αξιολογεί η Εισαγγελία Διαφθοράς, βρίσκεται στην έδρα της μητρικής εταιρίας Novartis στη Βασιλεία της Ελβετίας από όπου και φθάνει στην εδώ θυγατρική.

Κατά τις εκτιμήσεις της Εισαγγελίας Διαφθοράς, από τα στοιχεία που διαθέτουν, ένα μέρος του ποσού καταβάλλεται στην επίμαχη διαφημιστική εταιρία, η οποία εμφανίζει τιμολόγια προς τρία συγκεκριμένα Μέσα Ενημέρωσης τα οποία, ωστόσο, φαίνεται να είναι εικονικά. Τα χρήματα καταλήγουν την ίδια μέρα ως αναληφθέντα μετρητά στα χέρια συγκεκριμένου προσώπου. Η πρώτη εκτίμηση των Εισαγγελέων είναι ότι τα ποσά αυτά, αφού «ξεπλύθηκαν», χρησιμοποιήθηκαν, πιθανότατα μετρητά, για δωροδοκία «αγνώστων προς το παρόν προσώπων». Η συγκεκριμένη διαφημιστική εμφανίζεται να έχει επιχειρηματική δραστηριότητα το διάστημα Απρίλιος 2011 – Μάιος 2012 με τα οικονομικά της στοιχεία να καταδεικνύουν, όπως αναφέρουν πληροφορίες, ανοδικούς τζίρους που συνδέονται μόνο με τη Novartis.

Keywords
Τυχαία Θέματα