Στις 12:00 της Τρίτης μετατέθηκε η «αυλαία» για την ψήφο εμπιστοσύνης – Τι προβλέπει ο Κανονισμός

Στις 12:00 αντί 10:00 κατόπιν αιτήματος από τον Πάνο ΚαμμένοΤα «μαθηματικά» για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνησηΤο άρθρο 84 για την αρχή της δεδηλωμένης

Στις 12 το μεσημέρι της Τρίτης θα ανοίξει η αυλαία της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής επί της προτάσεως του πρωθυπουργού για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Η έναρξη της συζήτησης προσδιορίστηκε τελικά στις 12 το μεσημέρι αντί για τις 10 το πρωί, μετά από αίτημα του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων

Πάνου Καμμένου, προκειμένου να έχει ολοκληρωθεί η τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Η «αριθμητική» για την ψήφο εμπιστοσύνης και η «συρρίκνωση» της ΚΟ των ΑΝΕΛ

Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, το Μαξίμου, εκτός από τους 145 βουλευτές που διαθέτει η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, υπολογίζει σε ακόμη έξι πρόσωπα.

Στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι σίγουρο ότι θα προστεθεί ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος από τους ΑΝΕΛ, ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του εδώ και πολύ καιρό τόσο για τη Συμφωνία των Πρεσπών, όσο και για τη στήριξή του στην κυβέρνηση.

«Δεν άλλαξα κόμμα, εδώ είμαι και θα είμαι μέχρι τέλους. Θα παραδώσω την έδρα μου αφού ψηφίσω τη Συμφωνία των Πρεσπών», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Στους σίγουρους προστέθηκε το πρωί της Δευτέρας και η υπουργός τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, η οποία ξεκαθάρισε με δήλωσή της ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση μέχρι να τελειώσει τη θητεία της.

Τη σκυτάλη από την κ. Κουντουρά, πήρε λίγες ώρες αργότερα και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι θα δώσει και αυτός ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Τέλος, ο Κώστας Ζουράρις από τους ΑΝΕΛ, ο Σπύρος Δανέλλης από το Ποτάμι και η Κατερίνα Παπακώστα είναι τα τρία πρόσωπα που συμπληρώνουν τον αριθμό των 151 ψήφων.

Τι προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής για την ψήφο εμπιστοσύνης

Σύνταγμα και Κανονισμός της Βουλής αποτυπώνουν το πλαίσιο της πρότασης εμπιστοσύνης. Το άρθρο 84 του Συντάγματος «Εμπιστοσύνη της Βουλής-Αρχή της δεδηλωμένης» διατυπώνει την κοινοβουλευτική αρχή. Δηλαδή ότι η κυβέρνηση οφείλει να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Η κυβέρνηση εξαρτάται από την εμπιστοσύνη της Βουλής. Αναλαμβάνει και ασκεί νομίμως τα καθήκοντά της, μόνον και καθόσον έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. H κυβέρνηση που ορκίζεται μετά τις εκλογές, παίρνει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Παίρνει δηλαδή τη δεδηλωμένη.

Πρόταση εμπιστοσύνης γίνεται δεκτή με την πλειοψηφία των παρόντων, η οποία δεν μπορεί να είναι κατώτερη από τα 2/5 του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή δεν μπορεί να είναι κατώτερη από 120 θετικές ψήφους. Στην περίπτωση που η κυβέρνηση στηριχθεί στη θετική ψήφο λιγότερων των 151 βουλευτών (δηλαδή από 120 έως 150 βουλευτών), τότε έχουμε κυβέρνηση «ανοχής».

Keywords
Τυχαία Θέματα