Στην τελική φάση προετοιμασίας η ExxonMobil για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Αντίστροφη μέτρηση για την Κύπρο καθώς η αμερικανική εταιρία μπαίνει στο τελικό στάδιο διερευνητικών γεωτρήσεων στο τεμάχιο 10Οι γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ θα ξεκινήσουν εντός του τέταρτου τριμήνου του έτουςΕκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε πως η εταιρεία είναι ενήμερη για την «ιδιαίτερη» γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή

Στο τελικό στάδιο προετοιμασίας για τις δύο πρώτες

διερευνητικές γεωτρήσεις στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ βρίσκεται η ExxonMobil, όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος της εταιρείας για την Ελλάδα, τη Ρωσία και την Κασπία, Τρίσταν Άσπρεϊ.

Στο φόρουμ, που διοργάνωσε στη νέα έδρα του Bloomberg στο Λονδίνο, ο Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων, ο κ. Άσπρεϊ διευκρίνισε ότι οι γεωτρήσεις θα ξεκινήσουν εντός του τέταρτου τριμήνου του έτους -χωρίς να είναι σε θέση να δώσει ακριβείς ημερομηνίες- και θα συνεχιστούν με την αλλαγή του χρόνου.

Κληθείς να σχολιάσει τις απειλές της Τουρκίας, ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil ανέφερε ότι η εταιρεία ήταν ενήμερη για την «ιδιαίτερη» γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή από την αρχή, προσθέτοντας ότι είναι θέμα, η λύση του οποίου αφορά τις κυβερνήσεις. «Είμαστε χαρούμενοι που είμαστε στην Κύπρο», συμπλήρωσε ο κ. Άσπρεϊ.

«Η Τουρκία δε θα επιτρέψει τετελεσμένα στην ανατολική Μεσόγειο»

«Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει να δημιουργηθούν τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε την Πέμπτη ο τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, οξύνοντας το ήδη τεταμένο κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι δεν θα επιτρέψει να περάσει ένα σύστημα στο οποίο δεν έχει μερίδιο η «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».

«Εμείς πάντοτε λέγαμε αυτό. Αν υπάρχει πετρέλαιο θα το βρούμε. Θα κάνουμε περισσότερες έρευνες και γεωτρήσεις. Το τελευταίο διάστημα κάναμε σημαντικά βήματα για την έρευνα υδρογονανθράκων και την αύξηση της παραγωγής τους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, ο τούρκος υπουργός επανέλαβε ότι στους επόμενους μερικούς μήνες το Φατίχ θα ξεκινήσει την πρώτη του γεώτρηση στην Μεσόγειο, ενώ είπε ότι έχουν ξεκινήσει εργασίες για την αγορά και δεύτερου γεωτρύπανου. «Την παρουσία μας στις θάλασσες την ενισχύσαμε περισσότερο με το Μπαρμπαρός, το Ορούτς Ρέις και το Φατίχ» δήλωσε σύμφωνα με το philenews.com.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα