Στο Reuters η ιστορία του Γουάμπα και ο Άρης: Το ταξίδι ενός μετανάστη μέχρι το ελληνικό μπασκετικό όνειρο (εικόνες)

Το Reuters φιλοξενεί ανθρώπινες ιστορίες με μεγάλο ενδιαφέρον και μία από αυτές είναι του Κριστ Γουάμπα, του νεαρού Κονγκολέζου που, όπως έχει γίνει γνωστό, προπονείται στον Άρη εδώ και μερικούς μήνες, ενώ είχε βρεθεί σε hot spot στην Λέσβο.

Η ιστορία του αναμένεται, λοιπόν, να μεταφερθεί σε όλο τον κόσμο, μιας και το ειδησεογραφικό πρακτορείο κατέγραψε την πορεία του από το Κονγκό, μέχρι την προπόνηση των «κίτρινων».

Το άρθρο έχει τίτλο: «Το ταξίδι ενός μετανάστη: Από το Κονγκό σε ένα

ελληνικό μπασκετικό όνειρο». Στη συνέχεια μπορεί να διαβάσει κάποιος στο σχετικό θέμα: «Γλίτωσε την φυλακή στο Κονγκό και έφτασε στην Ελλάδα έχοντας μόνο μία αλλαξιά ρούχα και μία μπάλα του μπάσκετ. Τώρα που ακόμα δεν είναι καν 18, προπονείται με μία από τις μεγάλες παραδοσιακές ομάδες μπάσκετ στην Ελλάδα. Παίρνοντας ένα αρκετά δύσκολο δρομολόγιο, ο Γουάμπα είχε μαζί του την μπάλα του, την οποία έπρεπε να αφήσει για να περάσει την θάλασσα από την Τουρκία στην Ελλάδα. Τώρα βρίσκεται υπό την σκέπη ενός από τους μεγαλύτερους συλλόγους της Ελλάδας, του Άρη Θεσσαλονίκης, καθώς περιμένει την επεξεργασία της αίτησης ασύλου».

Ακολουθούν και δηλώσεις του 18χρονου, που υπογραμμίζει: «Δεν είχα παπούτσια να παίξω μπάσκετ. Έπαιζα με σαγιονάρες μερικές φορές, χωρίς τίποτα κάποιες άλλες, γέμιζαν με αίματα τα πόδια μου. Όταν στα 17 του χρόνια έφτασε στη Θεσσαλονίκη, το 2016, οι προοπτικές του, όπως και χιλιάδων αιτούντων ασύλου στην Ελλάδα, ήταν αμυδρές. Μέχρι που η τεχνολογία του άλλαξε την τύχη».

Ο συντάκτης του αφιερώματος αναφέρει ακόμα: «Στο Κονγκό το ποδόσφαιρο είναι ο βασιλιάς, ο Γουάμπα ήταν, όμως, πολύ ψηλός για να παίξει. Αγόρασε την πρώτη του μπάλα με χρήματα που προορίζονταν για φαγητό και έμαθε να παίζει βλέποντας βίντεο από τα είδωλά του, τον Κέβιν Ντουράντ και τον Κόμπι Μπράιαντ». Με τον Κριστ Γουάμπα να τονίζει: «δεν είχαμε φαγητό να φάμε, αλλά δεν με ένοιαζε. Όταν δεν είχα να φάω, προτιμούσα να περνάω την ώρα μου στο γήπεδο».

Το 2015 διέφυγε από το Κονγκό, όταν ξέσπασαν διαμαρτυρίες και βία στην πρωτεύουσα Μπραζαβίλ για ένα αμφισβητούμενο αποτέλεσμα σε δημοψήφισμα για τον πρόεδρο Ντένις Σασού Ενγκουέσο.

«Ο Γουάμπα ήταν φυλακισμένος για μέρες, φοβόταν για την ασφάλειά του. Δεκάδες ακτιβιστές παραμένουν στη φυλακή. Στην συνέχεια ταξίδεψε στην Τουρκία, όπου πέρασε μήνες εκεί μέχρι να βρει χρήματα για να περάσει απέναντι στην Ελλάδα», τονίζεται στο ειδησεογραφικό πρακτορείο. «Ήταν νύχτα. Δεν ξέραμε την πορεία μας. Περάσαμε τέσσερις ώρες στην θάλασσα. Το νερό ήταν πολύ κρύο τον Μάρτιο. Δεν μπορείς να κινηθείς. Αν κινηθείς οι άνθρωποι σου λένε “θέλεις να πεθάνεις;”», αναφέρει χαρακτηριστικά ο νεαρός παίκτης.

Όπως έχει γίνει γνωστό και φιλοξενεί το Reuters, η ελληνική ακτοφυλακή έσωσε τον Γουάμπα και τους υπόλοιπους που βρίσκονταν πάνω στην βάρκα. Μετά βρέθηκε στη Μόρια όπου έχανε τα γεύματα γιατί έπρεπε να κάνει προπόνηση επτά ώρες την ημέρα και συχνά έτρεχε 20 χιλιόμετρα για να βρει ένα γήπεδο μπάσκετ. Από τον Ιούνιο ο Γουάμπα προπονείται με τον Άρη, αλλά δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής.

Ο νεαρός αθλητής δεν έχει κρύψει πως εξακολουθεί να ονειρεύεται το ΝΒΑ και την παρουσία του εκεί. «Θα προσπαθήσω για το καλύτερο. Ίσως μια μέρα στο μέλλον, να μιλάνε για μένα. Προσπαθώ να κάνω το καλύτερο. Ίσως κάποια στιγμή στο μέλλον θα μιλούν και για μένα», είπε, ακόμα, στο εισησεοφραικό πρακτορείο ο Γουάμπα.

Το Reuters σημειώνει και το πώς κατέληξε στον Άρη. Μετά από μήνες παραμονής στη Λέσβο, δημιούργησε ένα προφίλ στο Athlenda – την πλατφόρμα που έχει ο Λάζαρος Παπαδόπουλος και από εκεί «ανακαλύφθηκε» από τους «κίτρινους», “μια ομάδα που έχει βάση την Θεσσαλονίκη και όπου αγωνίστηκε ο εξαιρετικός Νίκος Γκάλης, μέλος του Hall of Fame”, όπως αναφέρει το Reuters, που φιλοξενεί και δηλώσεις του Λάζαρου Παπαδόπουλου: «Μου άρεσε από την πρώτη στιγμή που τον είδα, γιατί είδα το πάθος του και όταν βλέπω ένα ταλέντο, ένα παιδί να προσπαθεί να κάνει ό,τι μπορεί για να παίξει, δε θα μπορούσα να μην κινητοποιηθώ. Έχει όλα τα προσόντα να πετύχει».

Στο γνωστό ειδησεογραφικό πρακτορείο μίλησε και ο Βαγγέλης Αγγέλου, αναφέροντας: «Είναι πολύ συνεργάσιμος, είναι ένα εξαιρετικό παιδί και αξίζει αυτή την ευκαιρία. Είμαστε χαρούμενοι που τον έχουμε μαζί μας». Στο αφιέρωμα αναφέρεται ότι όπως είπε ο έλληνας τεχνικός σκέφτονται και το ενδεχόμενο να τον διατηρήσουν στο ρόστερ τους ως ξένο.

Φωτογραφίες: reuters.com

Keywords
Τυχαία Θέματα