Στη Βερόνα πανηγυρίζουν την άνοδο με ναζιστικούς ύμνους, πυρσούς και σβάστικες (video)

Η Ελλάς Βερόνα ήταν η νικήτρια των playoffs ανόδου στη Β’ Ιταλίας και έτσι οι φίλαθλοί της θα δουν ξανά την ομάδα τους στη μεγάλη κατηγορία, μόνο που οι πανηγυρισμοί τους προκαλούν ντροπή. Βλέπετε, αυτό έγινε με με ναζιστικούς ύμνους, πυρσούς και σβάστικες. Κάτι που δεν γίνεται για πρώτη φορά.

Οι φίλαθλοι της Ελλάς Βερόνα (Hellas Verona) πανηγύρισαν την περασμένη Κυριακή (2/6) και με γιορτή στην κεντρική πλατεία της πόλης ψάλλοντας τον ύμνο της ομάδας τους. Μόνο που τα λόγια του δεν αναφέρονται μόνο στην ποδοσφαιρική δόξα της ομάδας και στο άκουσμά τους

προκαλούν ρίγος.

«Είμαστε μία ομάδα φανταστική, με της σβάστικας τη μορφή, δείτε τι ομορφιές, μας προπονεί ο Ρούντολφ Ες», τραγουδούν σε βίντεο που ανήρτησε η εφημερίδα «La Repubblica» στον ιστότοπό της, δείχνοντας τους οπαδούς της Ελλάς Βερόνα να πανηγυρίζουν με αναμμένους πυρσούς στην κεντρική πλατεία Μπρέ, έξω από τη διάσημη Αρένα της Βερόνα, μετά τη νίκη της ομάδας τους με 3-0 επί της Τσιταντέλα, σκορ που της εξασφάλισε την άνοδο.

Να αναφέρουμε πως οι φιλοναζιστικοί πανηγυρισμοί από οπαδούς της Βερόνα δεν γίνονται για πρώτη φορά. Τον Ιούλιο του 2017, με αφορμή τα εγκαίνια του πετάλου στο στάδιο Μπεντεγκόντι, χαρακτηρίσθηκαν από το βίντεο που είχε προβληθεί τότε με την ομιλία του νεοναζί Λούκα Καστελίνο, επικεφαλής των φανατικών οπαδών της ομάδας και συντονιστή της νεοναζιστικής «Forza Nuova« στη βόρειο Ιταλία, εναντίον του οποίου εκκρεμούν έρευνες και διώξεις. «Ποιος επέτρεψε τη γιορτή τούτη, ποιος πλήρωσε για όλα αυτά, ποιος τα εγγυάται; Ένα όνομα έχει: Άντολφ Χίτλερ», δήλωνε τότε στο παραλήρημά του ο Καστελίνο. Αμέσως μετά εν χορώ απαντούν οι οπαδοί: «είμαστε μία ομάδα φανταστική, με της σβάστικας τη μορφή…».

Δύο χρόνια αργότερα, η Βερόνα επιστρέφει στο καμπιονάτο και οι κληρονόμοι της «Κιτρινογάλαζης Ταξιαρχίας» (ομάδας οπαδών που διαλύθηκαν με παρέμβαση της δικαιοσύνης), επέστρεψαν με ρωμαϊκούς χαιρετισμούς, σβάστικες και κελτικούς σταυρούς, συνεχίζοντας τις πολιτικές παρεμβάσεις τους, όπως έκαναν την τελευταία 30ετία.

Festa degli ultras dell’Hellas Verona per ritorno in A è coi cori nazisti: “Siamo una squadra fantastica, a forma di svastica” – Il Fatto Quotidiano https://t.co/c0ZvI46Klo

— Stefano Scatena (@StefanoDRUMSCA) 4 Ιουνίου 2019

Μαζί με τους οπαδούς στα «πέταλα» της Λάτσιο, της Ίντερ και της Βαρέζε, το «πέταλο» της Βερόνα παραδοσιακά κλίνει στην ακροδεξιά και ομάδες του χώρου, όπως η Veneto Fronte Skinhead, Forza Nuova, Casa Pound, Fortezza Europa, εκπροσωπούνται μέσα στους πιο δραστήριους οπαδούς στο στάδιο Μπενεγκόντι. Ομάδες που από πολλών ετών «θωπεύουν» οι πολιτικοί και οι θεσμικές αρχές της περιοχής.

Στην Ιταλία έχουν θέμα με τον ναζισμό και το ρατσισμό στα γήπεδα και η Ομοσπονδία ακολουθεί τους κανονισμούς που έχει η FIFA για την καταπολέμηση του φαινομένου. Μέσα στην αγωνιστική περίοδο που ολοκληρώθηκε η Ιταλία δέχτηκαν ρατσιστικές επιθέσεις οι Καλιντού Κουλιμπαλί (σε αγώνα που είχαμε νεκρούς σε επεισόδια), οι Μόιζε Κιν και Μπλεζ Ματουιντί.

Οι αντιδράσεις είναι πολλές τόσο στην Ιταλία, όσο και στην Αγγλία, ενώ και πρώην παίκτες έχουν ταχθεί στον «πόλεμο» κατά του φασισμού. Θέμα είχε δημιουργηθεί και με τον Ματτέο Σαλβίνι, όταν εγκάλεσε, τον Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος είχε πει ότι στην Ιταλία υπάρχει ρατσισμός και ξενοφοβία.

Novo integrante na @SerieA, Brigate Gialloblu, mais ratos ganhando visibilidade!

“Siamo una squadra a forma di svastica”, il coro degli ultrà neonazi dell’Hellas Verona per il rito… https://t.co/9l9NaIVJj3 via @repubblica

— Michael (@michaelapsantos) 4 Ιουνίου 2019

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα