«Στα Μαχαίρια» – Λαμπεροί ύποπτοι δολοφόνοι σε ένα εγκεφαλικό παιχνίδι (video)

Όταν στα 85α γενέθλια του ο συγγραφέας Χάρλαν Θρόμπι «αυτοκτονεί», η προσοχή πέφτει στους συγγενείς και κληρονόμους του. Τελικά ο ιδιότροπος ντετέκτιβ Μπενουά Μπλανκ αναλαμβάνει να ξεδιαλύνει πραγματικά τι συνέβη εκείνο το μοιραίο βράδυ, σε ένα παραδοσιακό κινηματογραφικό παιχνίδι μυστηρίου με μεγάλες φιλοδοξίες που φέρνει ένα μεγάλο χαμόγελο στα χείλη των θεατών.

O Ρίαν Τζόνσον, σκηνοθέτης του αμφιλεγόμενου «Star Wars: Οι Τελευταίοι Τζεντάι», επιστρέφει με ένα all star cast σε ένα παραδοσιακό αλλά γεμάτο σπιρτάδα

whodunit, το οποίο παρά τις ατέλειες του, καταφέρνει μέσα από ζωντανές ερμηνείες και ύφος, να γίνει μία από τις πιο διασκεδαστικές ταινίες της χρόνιας.

Αυτό ο Τζόνσον το καταφέρνει σε μεγάλο βαθμό εν αγνοία του, βασιζόμενος στην εμπειρία ή στο ωμό ταλέντο των ηθοποιών του.

Έτσι, στον ρόλο του ντεντέκτιβ Μπενουά Μπλανκ, ενός Ηρακλή Πουαρό του ύστερου καπιταλισμού, ο Ντάνιελ Γκρεγκ θυμάται πως είναι να υποδύεσαι έναν εγκεφαλικό χαρακτήρα χωρίς να στηρίζεσαι στην εγωπαθή σιωπή και το πονεμένο ύφος. Έτσι καταφέρνει να γίνεται ένα αξιόπιστο και διασκεδαστικό αφηγητικό κέντρο βάρους για την ταινία και για τον θεατή.

Απέναντι του, ως ύποπτοι δολοφόνοι, μια πλειάδα γνωστών και αγαπημένων ηθοποιών βρίσκουν την ευκαιρία να «ξεσκάσουν» από τα βάρη άλλων φραντσάις που μπορεί να είχαν μπλέξει. Έτσι, πρώτος και καλύτερος ο Κρις Έβανς από επιβλητικός προστάτης της Αμερικής στη Marvel γίνεται ένας εγωιστής και λάγνος κληρονόμος, από τη γοητεία του οποίου δύσκολα γλυτώνει κάποιος. Στην απέναντι όχθη βρίσκεται ο βετεράνος Κρίστοφερ Πλάμερ με τη φυσική του χάρη, την οποία συναγωνίζεται ευθέως αναπάντεχη κωμική φλέβα της Τζέιμι Λι Κέρτις. Tην ίδια στιγμή την παράσταση κλέβει και η αφοπλιστική ομορφιά της Ανα ντε Αρμας, σε μια ερμηνεία έκπληξη.

Όλοι όμως οι παρευρισκόμενοι υποψήφιοι κληρονόμοι και δολοφόνοι καταφέρνουν να ισορροπήσουν σε μια ταινία για την οποίο ο ίδιος της ο σκηνοθέτης δεν έχει ακριβή εικόνα. Έτσι, ο πάντα πειραματιζόμενος Τζόνσον, ενώ καταφέρνει να βγάλει από τους ηθοποιούς του μια μεταδοτική σχεδόν σπιρτάδα, δεν επιτυγχάνει το ίδιο και για τη συνολική ατμόσφαιρα της ταινίας του, παρά την άρτια καθοδήγηση του.

Προσκολλημένος σε έναν μάλλον αφελή πολιτικό προβληματισμό και μια τάση να λοξοδρομεί (κάτι φυσικό για έναν σκηνοθέτη που κάθε του ταινία ανήκει και σε άλλο είδος), ο Τζόνσον ανά σημεία χάνει αυτή την Αγκάθα Κρίστι-ική ματιά, φιλοδοξώντας, σε μια δεύτερη ανάγνωση, να προσδώσει στην ταινία του μια διαθεματικό ύφος και μια μοντέρνα ατμόσφαιρα. Τελικά όμως αυτή η βιασύνη να τα χωρέσει όλα «θολώνει» κάπως το αποτέλεσμα.

Όμως και πάλι, το «Στα Μαχαίρια« καταφέρνει να είναι το είδος του εμπορικού σινεμά που λείπει σήμερα από τις αίθουσες και θα θέλαμε να βλέπαμε συχνότερα.

Νίκος Γιακουμέλος

Σκηνοθεσία: Ρίαν Τζόνσον

Διάρκεια:130′

Διανομή στην Ελλάδα: Spentzos Film

Πηγή: «Στα Μαχαίρια» – Λαμπεροί ύποπτοι δολοφόνοι σε ένα εγκεφαλικό παιχνίδι (video) - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα