Στα λευκά όλη η χώρα από την επέλαση της «Σοφίας» – Πού χρειάζονται αλυσίδες

Η κακοκαιρία «Σοφία» βρίσκεται σε εξέλιξη «σαρώνοντας» όλη τη χώραΚύριο χαρακτηριστικό είναι σφοδρές χιονοπτώσεις που συνοδεύονται από χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά και θυελλώδεις ανέμουςΠολλά είναι τα προβλήματα που έχει προκαλέσει και σε αρκετά σημεία η κυκλοφορία γίνεται μόνο με αλυσίδες

Στα λευκά έχει ντυθεί όλη η χώρα, ακόμα και περιοχές με ιδιαίτερα χαμηλό υψόμετρο από την κακοκαιρία «Σοφία» προκαλώντας πολλά προβλήματα. Τις σφοδρές χιονοπτώσεις συνοδεύουν οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά και οι θυελλώδεις άνεμοι.

Το κύριο χαρακτηριστικό της κακοκαιρίας «Σοφία» είναι το δριμύ ψύχος,

καθώς αέριες μάζες πολικής προέλευσης θα σαρώσουν τη χώρα από βορρά προς νότο, με αποτέλεσμα τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, αρκετούς βαθμούς κάτω από το μηδέν τις νυκτερινές και πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής και του Σαββάτου, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια τμήματα.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες τις νυκτερινές και πρώτες πρωινές ώρες θα είναι ιδιαίτερα χαμηλές προκαλώντας προβλήματα από τον ισχυρό παγετό, κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας.

Από την Τετάρτη στην Πάρνηθα τα πάντα είναι λευκά με το χιόνι να έχει καλύψει τα πάντα. Πυκνή είναι η χιονόπτωση στο Καπανδρίτι και στον Κάλαμο όπου είναι απολύτως απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες.

Έντονη χιονόπτωση ξεκίνησε από τις 6:00 σήμερα το πρωί στην Καρδίτσα. Σύμφωνα με το karditsalive.net η θερμοκρασία στην Καρδίτσα είναι στους 0 βαθμούς και σε σταδιακή πτώση.

Στα λευκά και τα Ιωάννινα

Από τη νύχτα ξεκίνησε η χιονόπτωση στην πόλη των Ιωαννίνων και με το πρώτο φως της ημέρα οι κάτοικοι αντίκρισαν το λευκό τοπίο.

35 μηχανήματα αποχιονισμού και ρίψης αλατιού δουλεύουν πυρετωδώς σε όλο το επαρχιακό και εθνικό οδικό δίκτυο προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα.

Περίπου 2,5 τόνοι αλατιού έχουν πέσει ήδη στους δρόμους, ενώ συνεχίζονται οι ρίψεις με 15 αλατιέρες.

Το θερμόμετρο το πρωί έδειχνε στο Μέτσοβο -5 βαθμούς Κελσίου, -6 στη Βωβούσα και -7 στο Δίστρατο της Κόνιτσας.

Χιόνια στη Λαμία και στο Δοκομό

Στη Λαμία η χιονόπτωση είναι έντονη όπως επίσης και στο Νέο Μοναστήρι Δομοκού.

Η ένταση της χιονόπτωσης είναι τέτοια που παρά τη βροχή που προηγήθηκε τη νύχτα, ήδη η χιονόστρωση είναι εντυπωσιακή στη Βόρεια Λαμία.

Χιόνια μέχρι τη θάλασσα στη Λάρισα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η χιονόπτωση σε πολλές περιοχές του Νομού Λάρισας, χωρίς προς το παρόν να έχουν δημιουργηθεί προβλήματα.

Στα λευκά το Λιβάδι Ελασσόνας, η Μελούνα, αλλά και τα Φάρσαλα, ενώ ήπια χιονόπτωση και χιονόνερο σημειώνεται από το πρωί και στη πόλη της Λάρισας.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, σημείωσε ότι, από το βράδυ, πάνω από 150 μηχανήματα επιχειρούν στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Θεσσαλίας ώστε οι δρόμοι να παραμένουν ανοιχτοί, ενώ κάλεσε τους πολίτες να προμηθευτούν αντιολισθητικές αλυσίδες καθώς το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Λευκό τοπίο η Βόρεια Ελλάδα

Χιόνια σε όλους τους νομούς της Μακεδονίας και στα ορεινά της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής, έφερε ήδη η «Σοφία». Δριμύ είναι επίσης το ψύχος και στα πεδινά, ενώ σε ετοιμότητα είναι οι περιφέρειες και οι δήμοι.

Στη Θεσσαλονίκη χιονίζει ήδη στον Χορτιάτη και στα γύρω ορεινά, ενώ σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, χιόνι αναμένεται να πέσει και μέσα στην πόλη τις επόμενες ώρες. Η κίνηση των οχημάτων μέχρι αυτή την ώρα στα ορεινά της Θεσσαλονίκης διεξάγεται χωρίς κανένα πρόβλημα.

Χιονισμένη είναι και η Αρναία της Χαλκιδικής, καθώς και τα γύρω ορεινά χωριά, ενώ αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται από και προς το χωριό Ταξιάρχης.

Τα πάντα λευκά στα Τρίκαλα

Από το βράδυ ήταν σε επιφυλακή ωστόσο το πρωί ήρθε το χιόνι και στα πεδινά διαμερίσματα του Νομού Τρικάλων.

Από τις 4:30 περίπου άρχιζε να χιονίζει σε Καλαμπάκα και Πύλη και από τις 6:30 το πρωί και στα πεδινά.

Στο Νομό Τρικάλων, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων, Χρήστο Μιχαλάκη, το ύψος του χιονιού φτάνει μέχρι και 50 πόντους στα ορεινά, ενώ στα πεδινά και σε πόλεις, ξεκινά από τους πέντε πόντους. Η Π.Ε. Τρικάλων συνδράμει με 42 μηχανήματα.

Με χιονόπτωση «ξύπνησε» και η Καστοριά και ολα έχουν ντυθεί στα λευκά.

Ανάλογο είναι το σκηνικό και στη λίμνη Πλαστήρα με το τοπίο να είναι εντυπωσιακό.

Από την επέλαση της Σοφίας δεν γλίτωσε ούτε η Κρήτη, καθώς στο οροπέδιο του Ομαλού στα Χανιά το έχει στρώσει για τα καλά.

Αποκλεισμένα εννέα χωριά στην ορεινή Ναυπακτία

Αποκλεισμένα εννιά χωριά στην ορεινή Ναυπακτία λόγω του χιονιά που σαρώνει την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το nafpaktianews.gr αυτή την στιγμή το ύψος του χιονιού πάνω από τα 1000μ. είναι 35-40εκ. Από τα 50 χωριά του ορεινού όγκου του δήμου Ναυπακτίας έχουν πρόσβαση τα 41.

Όλες οι κεντρικές αρτηρίες είναι ανοιχτές.

Τα εννιά χωριά που παραμένουν χωρίς πρόσβαση, λόγω ειδικών συνθηκών και απομακρυσμένης πρόσβασης είναι: Δενδροχώρι, Λειβαδάκι, Μανδρινή, Λεύκα, Γραμμένη Οξυά, Καλλονή, Κυδωνιά, Ελατόβρυση και Ελευθέριανη.

Σοβαρά προβλήματα στην Εύβοια – Χωρίς ρεύμα πολλά χωριά

Σοβαρά προβλήματα έχει προκαλέσει στην Εύβοια η έντονη κακοκαιρία «Σοφία». Χωρίς ρεύμα είναι η Ιστιαία και τα γύρω χωριά.

Σημειώνονται πολλές πτώσεις δέντρων, για τις οποίες σπεύδει η Πυροσβετική Υπηρεσία. Δέντρο που έπεσε πάνω σε δρόμο στους Παπάδες της Βόρειας Εύβοιας έχει εγκλωβίσει ΙΧ αυτοκίνητα.

Πού υπάρχουν προβλήματα και πού απαιτούνται αλυσίδες

Στην Αττική, διεκόπη το μεσημέρι της Πέμπτης λόγω της χιονόπτωσης, η κυκλοφορία των οχημάτων στην περιφερειακή οδό Πεντέλης-Νέας Μάκρης, από το ύψος του Στρατιωτικού Νοσοκομείου 414 έως το ύψος του καταστήματος «Πανόραμα», και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Επίσης, κλειστή παραμένει η λεωφόρος Πάρνηθος, από το τελεφερίκ, στο ρεύμα προς καζίνο.

Σε ισχύ τέθηκε από το μεσημέρι και απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών άνω των 3,5 τόνων σε συγκεκριμένα σημεία της Αττικής και των γύρω περιοχών, λόγω του χιονιού. Η κυκλοφορία των φορτηγών στη νέα Εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας, από τα διόδια των Αφιδνών, αποκαταστάθηκε.

Και στην υπόλοιπη χώρα, απαραίτητη είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε πολλά σημεία του επαρχιακού και ορεινού οδικού δικτύου, σε περισσότερους από 20 Νομούς.

Στη Στερεά Ελλάδα, η τοπική Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση ανακοίνωσε ότι για την ασφαλέστερη κίνηση των οχημάτων, λόγω χιονοπτώσεων, ισχύουν προσωρινές απαγορεύσεις κυκλοφορίας φορτηγών αυτοκινήτων άνω των 3,5 τόνων, στα εξής σημεία:

Φθιώτιδα:

Στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας (Αυτοκινητόδρομος ΠΑΘΕ), από 121,250 χλμ (κόμβος Μαρτίνου) έως 242ο χλμ (κόμβος Ραχών).

Στην Εθνική Οδό Θερμοπυλών-Ιτέας, έως το 22,6 χλμ.

Στην Εθνική Οδό Λαμίας-Καρπενησίου, από 20ό έως 64,7 χλμ.

Στην Παλαιά Εθνική Οδό Λαμίας-Λάρισας, από 3ο έως 54ο χλμ.

Στα σημεία αυτά η κίνηση των οχημάτων κάτω των 3,5 τόνων διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, πλην του Αυτοκινητοδρόμου ΠΑΘΕ, όπου η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται κανονικά.

Βοιωτία:

Στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας (Αυτοκινητόδρομος ΠΑΘΕ), από 67,5 χλμ (κόμβος Σχηματαρίου) έως 121,250 χλμ (κόμβος Μαρτίνου).

Στην Παλαιά Εθνική Οδό Λαμίας-Λιβαδειάς, από 67ο έως 88ο χλμ.

Στην Επαρχιακή Οδό Λιβαδειάς-Άμφισσας, από 3ο έως 39ο χλμ. Επιπλέον, η κίνηση οχημάτων κάτω των 3,5 τόνων διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Στην Επαρχιακή Οδό Θήβας-Λιβαδειάς από 1ο έως 45ο χλμ.

Στην Παλαιά Εθνική Οδό Ελευσίνας-Θηβών, από 45ο έως 30ό χλμ (όρια Νομού Αττικής).

Στην Επαρχιακή Οδό Αράχωβας Βοιωτίας-Επταλόφου Φωκίδας, από 1ο έως 17ο χλμ. Επιπλέον, η κίνηση οχημάτων κάτω των 3,5 τόνων διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Στην Επαρχιακή Οδό Λιβαδειάς-Κάστρου, από 6ο έως 34ο χλμ.

Φωκίδα:

Στην Εθνική Οδό Θερμοπυλών-Άμφισσας, από 22,6 έως 58ο χλμ. Επιπλέον, η κίνηση οχημάτων κάτω των 3,5 τόνων διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Κορινθία

Προβλήματα, κυρίως στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο της Κορινθίας, έχει προκαλέσει το κύμα κακοκαιρίας, με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητη, σύμφωνα με την Αστυνομία, η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στις εξής περιοχές:

* Στην επαρχιακή οδό Ξυλοκάστρου- Τρικάλων, από το 14ο χιλιόμετρο.

* Στην επαρχιακή οδό Τρικάλων- Καρυάς, από το 1ο χιλιόμετρο.

* Στην επαρχιακή οδό Γκούρας- Κιάτου, από το 1ο , έως το 17ο χιλιόμετρο.

* Στην επαρχιακή οδό Γκούρας- Δερβενίου, από το 1ο, έως το 18ο χιλιόμετρο.

* Στην επαρχιακή οδό Γκούρας- Λυκουρίας, από το 1ο, έως το 17ο χιλιόμετρο.

* Στην επαρχιακή οδό Κιάτου- Γκούρας, από το 10ο χιλιόμετρο και άνω.

* Στην επαρχιακή οδό Δερβενίου- Γκούρας, από το 10ο χιλιόμετρο και άνω.

Στην Αρκαδία, κλειστή παραμένει η επαρχιακή οδός Ελάτης- Χρυσοβιτσίου- Στεμνίτσας, ενώ είναι αναγκαίες οι αντιολισθητικές αλυσίδες στην επαρχιακή οδό Βουρβούρων- Αγίου Πέτρου.

Ευρυτανία:

Σε όλο το εθνικό οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας (από όρια Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας έως όρια Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας). Επιπλέον, η κίνηση οχημάτων κάτω των 3,5 τόνων διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Για την ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης, είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε διάφορες περιοχές του επαρχιακού οδικού δικτύου των Νομών Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας και Βοιωτίας (κυρίως στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο).

Την ίδια ώρα, προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις τέθηκαν σε ισχύ στον Αυτοκινητόδρομο Α.Θ.Ε. εντός των ορίων του νομού Μαγνησίας.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας, από σήμερα Πέμπτη και ώρα 12.30 μέχρι ύφεσης των δυσμενών καιρικών φαινομένων και εξομάλυνσης της οδικής κυκλοφορίας των οχημάτων, απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας του αυτοκινητοδρόμου Α.Θ.Ε., στο τμήμα του Κύριου Έργου Παραχώρησης (ΚΕΠ), δηλαδή από το 261,2 χλμ (όρια νομού Μαγνησίας-νομού Φθιώτιδας) έως το 321,5 χλμ (όρια νομού Μαγνησίας-νομού Λάρισας), λόγων των ιδιαίτερων κυκλοφοριακών συνθηκών, εξαιτίας της χιονόπτωσης. Εξαιρούνται τα οχήματα οδικής βοήθειας, τα φορτηγά αυτοκίνητα που μεταφέρουν αλάτι και τα οχήματα εκτάκτου ανάγκης (ΕΚΑΒ, Π.Υ. κλπ).

Σημειώνεται ότι στην ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ., hellenicpolice.gr, υπάρχει ειδικό μπάνερ με συνεχή ενημέρωση για τα καιρικά φαινόμενα-διακοπές κυκλοφορίας-χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε όλη την Επικράτεια, καθώς και συμβουλές οδικής ασφάλειας.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, το δριμύ ψύχος και η πυκνή κατά τόπους χιονόπτωση σε πολλές περιοχές της βόρειας, κεντρικής και δυτικής Ελλάδας θα συνεχιστούν και την Παρασκευή, οπότε αναμένονται νεφώσεις με βροχές και χιονόνερο και χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά καθώς και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας.

Τα φαινόμενα πιθανώς να είναι κατά τόπους έντονα στα ανατολικά και βόρεια, ενώ ο υδράργυρος θα καταγράψει περαιτέρω πτώση και θα σημειωθεί παγετός κυρίως στα ηπειρωτικά, κατά τόπους ισχυρός στα κεντρικά και βόρεια τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Keywords
λευκα, χωρα, net, φως, λαμια, απε-μπε, θεσσαλονικη, καστορια, κρητη, χανια, ελλαδα, ισχύ, νέα, αθηνα, διοδια, παθε, χλμ, αραχωβα, κεπ, εκαβ, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, διακοπες ρευματος, δεη διακοπες ρευματος, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, χιονι, χιονια, υδραργυρος, αστυνομια, αυτοκινητα, εθνικη, ευβοια, θαλασσα, λιμνη πλαστηρα, πυλη, υψος, φως, ωρα, net, αλατι, απε, απε-μπε, αρκαδια, αττικη, βορεια, βραδυ, βρισκεται, βροχη, γινεται, δεντρο, διευθυνση, δικτυο, υπαρχει, ενημερωση, εξελιξη, ιδια, υπηρεσια, καρδιτσα, κελσιου, κυμα, κινηση, κυδωνια, λεωφορος, μηδεν, νυχτα, μπε, παντα, οδος, ορια, ορεινη ναυπακτια, οχηματων, οχηματα, παθε, πεμπτη, προβληματα, πρωι, ρευμα, ρυθμισεις, ριψεις, συγκεκριμενα, τμημα, ισχύ, ισχυρος, υψομετρο, φτανει, φορτηγα, χλμ, ωρες, εννεα, εθνικο, ηπειρωτικα, ιδιαιτερα, κωστας, λευκο, ταξιαρχης, θερμομετρο, θερμοκρασια, θηβας, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα