«Πυρετός» διεργασιών στην Προανακριτική για Novartis – Με επιστολές αναμένεται να απαντήσουν οι εμπλεκόμενοι

Με τις καταθέσεις πέντε εμπλεκόμενων προσώπων στη δικογραφία της Novartis θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα οι διεργασίες της Προανακριτικής Επιτροπής που ερευνά την υπόθεση.

Αναλυτικότερα, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής, Θοδωρής Δρίτσας, την ερχόμενη εβδομάδα θα κληθούν πέντε εμπλεκόμενοι στη δικογραφία.

Δεν θα καταθέσει ο Λοβέρδος – Πληροφορίες ότι θα αρνηθούν να καταθέσουν και οι άλλοι εμπλεκόμενοι

Παράλληλα, σήμερα ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ με επιστολή του προς την Επιτροπή κοινοποίησε την απόφασή του να μην προσέλθει για κατάθεση, μετά την άρνησή της Προανακριτικής να καλέσει για κατάθεση τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες.

Πληροφορίες μάλιστα σημειώνουν πως μετά τον κ. Λοβέρδο, η συντριπτική πλειοψηφία των εμπλεκόμενων προσώπων δια επιστολής θα αρνηθούν να εκφράσουν γνώμη επί διαδικαστικών ζητημάτων και της αρμοδιότητας ή μη της Επιτροπής, ζητώντας την κλήτευσή τους σε ακρόαση επί της ουσίας μετά την κλήση μαρτύρων.

Το πρόγραμμα των καταθέσεων των εμπλεκόμενων προσώπων

Πρώτος θα κληθεί να καταθέσει ο Αντώνης Σαμαράς την Τρίτη το πρωί, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα κληθεί ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Παναγιώτης Πικραμένος.

Επίσης, την επόμενη Πέμπτη θα κληθούν να καταθέσουν ο επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος.

Ακόμη, την Παρασκευή θα κληθεί ο πρώην υπουργός της ΝΔ, Ανδρέας Λυκουρέντζος. Την μεθεπόμενη εβδομάδα θα κληθούν να καταθέσουν τα υπόλοιπα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στη δικογραφία: ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, ο πρώην υπουργός της ΝΔ, Μάριος Σαλμάς, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας και ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Κουτρουμάνης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την κατάθεσή του έθεσε θέμα παραβίασης της ποινικής δικονομίας εκ μέρους της Προϊσταμένης της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη.

Αποχώρησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης από την Προανακριτική Επιτροπή

Τέλος, την Τρίτη αποχώρησαν από τις εργασίες της προανακριτικής για τη Novartis οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης, απορρίπτοντας την πρόταση των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ να κληθούν στην προανακριτική τα εννέα πολιτικά πρόσωπα που έχουν παραπεμφθεί προκειμένου να καταθέσουν τη γνώμη τους για το εάν είναι αρμόδια ή όχι να τους ελέγξει.

Ακόμα, διαμαρτύρονται για τη μη κλήση των προστατευόμενων μαρτύρων.Χαρακτηριστικά ο Μάκης Βορίδης κατήγγειλε τη συμπολίτευση ότι με την μη κλήση των προστατευόμενων μαρτύρων αποδεικνύει ότι δεν θέλει να ρίξει φως στην υπόθεση. Εν συνεχεία, επανέλαβε τις αιτιάσεις για πολιτική σκευωρία και απόπειρα σπίλωσης των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης.

Πρώτη αποχώρησε η ΝΔ και ακολούθησαν η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων.

Keywords