Πυκνώνουν τα «σύννεφα» στη Μέση Ανατολή – «Το Ιράν δε θα ξεγελαστεί από την προσφορά των ΗΠΑ»

Ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, ξεκαθάρισε την Τρίτη 4 Ιουνίου πως το Ιράν δε θα «ξεγελαστεί» από την προσφορά του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για έναρξη διαπραγματεύσεων, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το βαλλιστικό πρόγραμμά του.

Το εν λόγω

πρόγραμμα έχει γίνει η αιτία για για νέο γύρο κυρώσεων, αλλά και για μια σφοδρή αντιπαράθεση, η οποία πλέον έχει οδηγήσει πλέον σε ανοικτές κουβέντες για εμπόλεμη σύρραξη, για την οποία μάλιστα οι ίδιες οι ΗΠΑ δεν κάνουν και πολλά για να τον αποφύγουν.

Υπενθυμίζεται πως ο Τραμπ θεωρεί εσφαλμένη τη συμφωνία που υπέγραψε ο προκάτοχός του, Μπαράκ Ομπάμα, επειδή δεν καλύπτει το βαλλιστικό πρόγραμμα του Ιράν και δεν περιορίζει τον ρόλο της Τεχεράνης στις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή. Έχει καλέσει το Ιράν να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να επιτευχθεί μια νέα συμφωνία.

Την περασμένη εβδομάδα ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι το Ιράν «έχει την ευκαιρία να γίνει μια σπουδαία χώρα, με την ίδια ηγεσία. Δεν επιδιώκουμε την αλλαγή του καθεστώτος. Θέλω απλώς να το αποσαφηνίσω. Επιδιώκουμε να μην αποκτήσει πυρηνικά όπλα».

Αντιδρώντας σε αυτά τα σχόλια, ο Χαμενεΐ είπε σε μια ομιλία του που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση πως «ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε πρόσφατα ότι το Ιράν μπορεί να πετύχει την ανάπτυξη με τους σημερινούς ηγέτες του. Αυτό σημαίνει ότι δεν επιδιώκουν την αλλαγή του καθεστώτος. Αλλά αυτό το πολιτικό κόλπο δεν θα ξεγελάσει τους Ιρανούς αξιωματούχους και το ιρανικό έθνος».

«Η Αμερική δεν θα καταφέρει να αφαιρέσει από το Ιράν τις πυραυλικές δυνατότητές του» πρόσθεσε ο Χαμενεΐ, μιλώντας σε μια τελετή για τα 30 χρόνια από τον θάνατο του αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί, του ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα