Πρόστιμο-μαμούθ 37 εκ. δολαρίων θα πληρώσει 15χρονος για πυρκαγιά στο Όρεγκον

Το ιλιγγιώδες ποσό των 37 εκατομμυρίων δολαρίων καλείται να πληρώσει ένας έφηβος επειδή προκάλεσε την τεράστια πυρκαγιά πέρυσι στο Όρεγκον παίζοντας με πυροτεχνήματα.

Ο 15χρονος, που κατάγεται από το Βανκούβερ της Ουάσινγκτον, είχε πυροδοτήσει πυροτεχνήματα σε ένα φαράγγι γεμάτο με ξερόχορτα πέρυσι στο Όρεγκον. Συνέπεια αυτού ήταν να ξεσπάσει μια πυρκαγιά που έκαιγε την περιοχή για δυο ολόκληρους μήνες κάνοντας στάχτες τεράστιες εκτάσεις και προκαλώντας ανυπολόγιστες καταστροφές.

Στο αιτιολογικό της απόφασής του ο δικαστής Τζον Α.

Όλσον της κομητείας Hood River υποστηρίζει ότι το ποσό, που θα καταβληθεί σε δόσεις, δεν είναι δυσανάλογα υψηλό, αφού «δεν υπερβαίνει την οικονομική ζημιά που προκάλεσε ο νεαρός». O συνήγορος του εφήβου έκανε λόγο για «παράλογο πρόστιμο». Το ποσό καλύπτει τα έξοδα της πυροσβεστικής υπηρεσίας, καθώς και αποκατάστασης της πληγείσας περιοχής.

Υπάρχει, πάντως, πιθανότητα να μην χρειαστεί να πληρώσει όλο το ποσό ο νεαρός. Και αυτό γιατί σύμφωνα με το νόμο η καταβολή των προστίμων από νεαρούς κατάδικους αναστέλλεται μετά την παρέλευση δεκαετίας, εφόσον έχει λήξει η ποινή αναστολής τους, δεν έχουν κάνει νέες αξιόποινες πράξεις κι ήταν συνεπείς στην πληρωμή των δόσεων.

Να σημειωθεί ότι η αστυνομία δεν έδωσε το όνομά του στη δημοσιότητα για να τον προστατεύσει από την οργή των πληγέντων.

Keywords
Τυχαία Θέματα