Πρόστιμα 1,24 εκατ. της ευρωπαικής εποπτικής αρχής στον οίκο Moody’s

Ευρωπαϊκή «καμπάνα» σε οίκο αξιολόγησηςΔεν κατέστη δυνατό η Moody’s να εξηγήσει σειρά αξιολογήσεων ευρωπαϊκών Θεσμών

H ευρωπαϊκή εποπτική αρχή των χρηματοπιστωτικών αγορών επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 1,24 εκατ. ευρώ στον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s.

Τα πρόστιμα σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση των Financial Times επεβλήθησαν λόγω της αδυναμίας του Οίκου να

εξηγήσει μία σειρά αξιολογήσεων του αξιόχρεου ευρωπαϊκών Θεσμών.

Ο γερμανικός βραχίονας της Moody’s τιμωρήθηκε με πρόστιμο 750.000 ευρώ και ο βρετανικός του βραχίονας με 490.000 ευρώ, για «παραβάσεις από αμέλεια» του κανονισμού για τις εταιρείες πιστοληπτικής αξιολόγησης, αναφορικά με 19 αξιολογήσεις που έγιναν από τον Ιούνιο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2013.

Οι αξιολογήσεις αφορούσαν εννέα υπερεθνικούς φορείς, μεταξύ των οποίων ήταν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η εποπτική Αρχή δήλωσε ότι ο Οίκος δεν μπόρεσε να δώσει πειστικές περιγραφές της μεθοδολογίας, στην οποία βάσισε τις αξιολογήσεις του ενώ επισημαίνεται η ανάγκη να υπάρχουν και να εφαρμόζονται «υψηλότερα στάνταρντς διαφάνειας».

Σημειώνεται ότι ο Moody’s έχει το δικαίωμα έφεσης, αλλά εκπρόσωπος της εταιρείας είπε ότι «παραδέχεται τις διαπιστώσεις της ESMA και είναι ευχαριστημένη που έκλεισε το θέμα».

Keywords
Τυχαία Θέματα