Η Καμπούλ θρηνεί τα θύματά της – Καταδικάζει η διεθνής κοινότητα

Τα θύματα της χθεσινής πολύνεκρης επίθεσης θρηνεί σήμερα η αφγανική πρωτεύουσα, μιας επίθεσης από τις φονικότερες που έχουν σημειωθεί στη χώρα έπειτα από την πτώση των Ταλιμπάν στα τέλη του 2001.

Η έκρηξη ενός παγιδευμένου βυτιοφόρου στην διπλωματική συνοικία της αφγανικής πρωτεύουσας είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 80 άνθρωποι (90, σύμφωνα με το AFP) και να τραυματιστούν 463, την ώρα που αυξάνεται η λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβέρνηση, η οποία κατηγορείται ότι απέτυχε να αποτρέψει

μια ακόμη αιματηρή επίθεση στην καρδιά της Καμπούλ.

Ωστόσο, ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων ενδεχομένως να μη γίνει ποτέ γνωστός. Εξοργισμένοι κάτοικοι της πρωτεύουσας ετοιμάζονται σήμερα να θάψουν τους αγαπημένους τους ενώ οι αρχές συνεχίζουν να απομακρύνουν τα συντρίμμια από τον τόπο της έκρηξης.

#Bloody #Kabul today. @ashrafghani @afgexecutive . pic.twitter.com/IVbRFXO3FR

— Royeen Rahnosh (@royeenrahnosh1) 31 Μαΐου 2017

Η χθεσινή επίθεση κατά την έναρξη του ιερού μήνα για τους μουσουλμάνους, του Ραμαζανίου, σημειώθηκε σε έναν δρόμο με μεγάλη κίνηση λόγω της ώρας της πρωινής αιχμής, όπου βρίσκονταν παιδιά που πήγαιναν στο σχολείο τους ή εργαζόμενοι καθ’ οδόν προς την δουλειά τους.

Αργά χθες το βράδυ ο πρόεδρος της χώρας Ασράφ Γάνι απηύθηνε τηλεοπτικό διάγγελμα κάνοντας έκκληση για εθνική ενότητα στον απόηχο της επίθεσης.

«Για το όνομα του Θεού, τι συμβαίνει σε αυτή τη χώρα;», λέει ο Γκουλάμ Σάκι, ένας υποδηματοποιός το κατάστημα του οποίου βρίσκεται κοντά στον τόπο της έκρηξης. «Οι πολίτες βγαίνουν από το σπίτι τους να πάρουν μια φέτα ψωμί για τα παιδιά τους και αργότερα μέσα στη μέρα το πτώμα τους στέλνεται στην οικογένειά τους».

«Αυτή τη στιγμή χλιάδες άνθρωποι θρηνούν. Γιατί και για πόσο διάστημα θα πρέπει να ζούμε αυτή την κατάσταση;», αναρωτιέται ο καταστηματάρχης Εναγιατουλάχ Μοχαμάντι.

«Θέλουμε οι ηγέτες μας να διασφαλίσουν την ασφάλεια της χώρας και, αν δεν μπορούν, τότε να παραιτηθούν».

«Κάθε πρωί που φεύγω από το σπίτι δεν είμαι σίγουρος αν θα επιστρέψω ζωντανός», λέει ο Νατζιμπουλάχ Ζαν, ένας άλλος καταστηματάρχης που έχει επιχείρηση κοντά στο σημείο της έκρηξης.

Η έκρηξη σημειώθηκε κοντά στη γερμανική πρεσβεία σε μια από τις εισόδους της ανεπίσημης Πράσινης Ζώνης της Καμπούλ.

Παρότι στο βυτιοφόρο που μετέφερε τη βόμβα δεν επετράπη να εισέλθει στη ζώνη, δεν είναι σαφές πώς μια τόσο μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών κατάφερε να περάσει από μια σειρά σημείων ελέγχου που είναι τοποθετημένα γύρω από την Καμπούλ για την προστασία της πόλης.

Ένας τεράστιος κρατήρας σχηματίστηκε στον δρόμο, στο σημείο όπου έγινε η έκρηξη, ενώ έσπασαν τα τζάμια σπιτιών σε ακτίνα μεγαλύτερη του ενός χιλιομέτρου.

Αρκετές πρεσβείες καταστράφηκαν και ένας μεγάλος αριθμός ξένων υπηκόων τραυματίστηκε αλλά η πλειονότητα των νεκρών και των τραυματιών, όπως συνήθως συμβαίνει σε αυτές τις επιθέσεις, είναι αφγανοί άμαχοι.

Πιθανοί δράστες

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης αλλά η Εθνική Γενική Διεύθυνση για την Ασφάλεια του Αφγανιστάν απέδωσε την ευθύνη στο Δίκτυο Χακάνι–ένα παρακλάδι των Ταλιμπάν–και ανακοίνωσε ότι η οργάνωση είχε βοήθεια από την πακιστανική υπηρεσία πληροφοριών.

Πιθανοί δράστες, όπως τους κατέγραψε το AFP, είναι οι εξής:

Οι Ταλιμπάν του Αφγανιστάν

Οι Ταλιμπάν αρνούνται κάθε ανάμειξη. Ωστόσο αναλυτές επισημαίνουν ότι αυτό δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

Την περίοδο αυτή, εν μέσω της αποκαλούμενης εαρινής επίθεσης, οι Ταλιμπάν, οι οποίοι επιδιώκουν την απομάκρυνση των ξένων δυνάμεων από την χώρα και την εγκαθίδρυση μιας ακραίας ερμηνείας του ισλαμικού νόμου, είναι μακράν η πλέον πολυάριθμη και ισχυρή ένοπλη οργάνωση στο Αφγανιστάν.

Απομακρύνθηκαν από την εξουσία έπειτα από την υπό τις ΗΠΑ εισβολή το 2001 αλλά μετά την απόσυρση των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων από την πρώτη γραμμή του μετώπου το 2014, έχουν ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις τους και έχουν ανακαταλάβει πόλεις-κλειδιά και τεράστιες εκτάσεις στην αφγανική ύπαιθρο.

Τα τελευταία χρόνια η οργάνωση, την οποία απασχολεί έντονα η δημόσια εικόνα της, αποφεύγει να αναλάβει την ευθύνη για επιθέσεις με στόχο αμάχους παρότι οι αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται για μια κίνηση τακτικής.

«Μην αποκλείετε # ανάμειξη των Ταλιμπάν. Αυτοχαρακτηρίζεται πιο μετριοπαθής από τον ISIS, επομένως δεν θα σπεύσει να χρεωθεί την επίθεση με στόχο πολίτες», έγραψε στο Twitter ο ειδικός Μάικλ Κούγκελμαν, ο οποίος εδρεύει στην Ουάσινγκτον.

Το Ισλαμικό Κράτος

Σε αντίθεση με τους Ταλιμπάν, το Ισλαμικό Κράτος δεν διστάζει να αναλάβει την ευθύνη για πολύνεκρες επιθέσεις, περιλαμβανομένων εκείνων με ευαίσθητους στόχους, καθώς επιχειρεί να επεκτείνει το αποκαλούμενο χαλιφάτο του από την βάση του στη Μέση Ανατολή.

Οι τζιχαντιστές του ΙΚ έχουν πραγματοποιήσει πολυάριθμες επιθέσεις στην Καμπούλ, σχεδόν όσο αιματηρή ήταν η χθεσινή: τον περασμένο Ιούλιο ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 80 ανθρώπους στην πόλη.

Τον Μάρτιο, ανέλαβαν την ευθύνη για μια φονική επιδρομή με στόχο το μεγαλύτερο στρατιωτικό νοσοκομείο της πόλης, που προκάλεσε 60 νεκρούς – ασθενείς στα κρεβάτια τους – παρότι επιζώντες και αναλυτές υποστήριξαν ότι η επίθεση παρέπεμπε στους Ταλιμπάν.

Η οργάνωση αποτελείται κυρίως από πρώην μέλη των Ταλιμπάν και της αλ Κάιντα. Αλλά παρότι οι υποστηρικτές της χαιρέτισαν την χθεσινή επίθεση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το Ισλαμικό Κράτος δεν ανέλαβε την ευθύνη μέσω του προπαγανδιστικού της πρακτορείου Amaq.

Το Δίκτυο Χακάνι

Η αφγανική υπηρεσία πληροφοριών κατηγορεί το παρακλάδι των Ταλιμπάν, Δίκτυο Χακάνι, για την επίθεση, το οποίο θεωρείται ότι έχει δεσμούς με το στρατιωτικό κατεστημένο του γειτονικού Πακιστάν.

Αρχηγός του είναι ο Σιρατζουντίν Χακάνι, ο οποίος ταυτόχρονα είναι και υπαρχηγός των Ταλιμπάν. Η οργάνωση έχει πραγματοποιήσει πολλές επιθέσεις στην καρδιά της Καμπούλ, περιλαμβανομένης εκείνης με στόχο την ινδική πρεσβεία το 2008 που προκάλεσε σχεδόν 60 νεκρούς.

Η αλ Κάιντα και άλλες οργανώσεις

Η οργάνωση που ευθύνεται για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ θεωρείται από πολλούς στην Ουάσινγκτον εξασθενημένη έπειτα από την εξόντωση του ηγέτη της Οσάμα Μπιν Λάντεν σε πακιστανικό έδαφος το 2011.

Ο Μπιλ Ρότζο της επιθεώρησης Long War, καταθέτοντας ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου τον Απρίλιο, είπε ότι κάτι τέτοιο είναι λάθος και ότι η συμβιωτική της σχέση με τους Ταλιμπάν, που έχει ενισχυθεί, σημαίνει ότι «η αλ Κάιντα έχει περισσότερες περιοχές για να υψώσει την σημαία της».

Ωστόσο, η οργάνωση η οποία στάθηκε αφορμή για την διεθνή στρατιωτική επέμβαση στο Αφγανιστάν, δεν έχει πραγματοποιήσει ευρεία επίθεση στη χώρα εδώ και χρόνια και παρατηρητές εκτιμούν ότι είναι απίθανο να ευθύνεται για το χθεσινό χτύπημα.
Πολλές πακιστανικές οργανώσεις με τζιχαντιστική δράση στο Αφγανιστάν–ανάμεσά τους οι Ταλιμπάν του Πακιστάν, η πρώην Λασκάρ-ε-Τάιμπα και η Χαρκάτ-ουλ-Μουτζαχεντίν–δεν θεωρείται ότι έχουν την ικανότητα να πραγματοποίησουν επίθεση με έκταση σαν της χθεσινής.

Διεθνής καταδίκη

Την επίθεση καταδίκασε η διεθνής κοινότητα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ την χαρακτήρισε βάρβαρη σε τηλεφωνική του επικοινωνία που είχε με τον αφγανό ομόλογό του.

Τουλάχιστον 11 Αφγανοί φρουροί ασφαλείας που εργάζονταν στην αμερικανική πρεσβεία συγαταλέγονται στους νεκρούς και 11 αμερικανοί πολίτες που εργάζονταν ως εργολάβοι στην Καμπούλ τραυματίστηκαν, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε ότι η απαράδεκτη επίθεση σημειώθηκε στην άμεση εγγύτητα της γερμανικής πρεσβείας και ότι ένας αφγανός φρουρός της σκοτώθηκε.

Η Γαλλία, η Ινδία, η Τουρκία, η Ιαπωνία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Βουλγαρία επίσης ανέφεραν υλικές ζημιές στις διπλωματικές αποστολές τους.

Ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για την επίθεση, η οποία, όπως τόνισε, υπογραμμίζει την αναγκαιότητα να παταχθεί άμεσα η τρομοκρατία και ο βίαιος εξτρεμισμός.

Η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε ότι η επίθεση υποδηλώνει πως η σύγκρουση στο Αφγανιστάν «διευρύνεται επικίνδυνα με τρόπο που θα έπρεπε να ανησυχεί την διεθνή κοινότητα», ενώ χθες το βράδυ έσβησαν τα φώτα στον Πύργο του Άιφελ ως φόρο τιμής στα θύματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
οσάμα μπιν λάντεν, μπιν λαντεν, διεθνής αμνηστία, βομβα mall, afp, today, twitter, μαΐου, ηπα, αποσυρση, isis, long, σημαίνει, δραση, γαλλια, ιαπωνια, οηε, εξτρεμισμός, απε-μπε, κινηση στους δρομους, γερμανος, αποσυρση αυτοκινητων 2011, σουλτάν μπιν νάσερ φαρχάν αλ σαούντ, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες ηπα, βγαινουν, αφγανισταν, βουλγαρια, δουλεια, εθνικη, ηνωμενα αραβικα εμιρατα, ηπα, ινδια, οηε, ψωμι, ωρα, afp, αιφελ, αμερικανικη πρεσβεια, αμνηστια, απε, αραβικα, αφγανοι, αφορμη, βοηθεια, βομβα, βραδυ, βρισκεται, γινει, δεδομενο, διαστημα, διευθυνση, διεθνής αμνηστία, δικτυο, εγινε, εδαφος, ειπε, υπαρχει, εκρηξη, εξτρεμισμός, επικοινωνια, επρεπε, εσβησαν τα φωτα, ευθυνη, ζωη, ζωνη, υπηρεσια, εικονα, κυβερνηση, κινηση, κρεβατια, λαθος, μαΐου, οσαμα, οικογενεια, ονομα, παιδια, πακισταν, πρωι, σιγουρος, σειρα, σπιτι, σχολειο, ταλιμπαν, τουρκια, φετα, ασφαλεια, ηγετες, χωρα, isis, εισβολη, καρδια, long, νοσοκομειο, σημαια, σημαίνει, today, ουασινγκτον
Τυχαία Θέματα