Προσφυγικό και τουρκική προκλητικότητα στο τετ-α-τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν

Η Τουρκική προκλητικότητα και η αύξηση των προσφυγικών ροών αναμένεται να απασχολήσουν την ατζέντα των συνομιλιών που θα έχει την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στο πρώτο τους τετ α τετ, ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα τονίσει στον Τούρκο Πρόεδρο ότι αν έχει πραγματική διάθεση να κάνει μια ουσιαστική επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να αποδείξει έμπρακτα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης εκτιμάται ότι θα ζητήσει από τον κ. Ερντογάν «να καταλάβει ότι δεν νοείται να απειλεί την Ελλάδα και την Ευρώπη».

Εν τω μεταξύ ιδιαίτερα σημαντική χαρακτηρίζεται από την ελληνική πλευρά η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο καθώς η στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών απέναντι στην τουρκική παραβατικότητα στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο θεωρείται κομβική από ελληνικής αλλά και κυπριακής πλευράς.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός σκοπεύει στη συνάντηση με τον κ. Τραμπ να παρουσιάσει το μεταρρυθμιστικό του σχέδιο και το νέο περιβάλλον που δημιουργείται με στόχο την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους ομολόγους της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας, Έντι Ράμα και Ζόραν Ζάεφ, αντίστοιχα. Ειδικά με τον κ. Ζάεφ από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης σημειώνουν ότι «οι διαφωνίες του κ. Μητσοτάκη με τη Συμφωνία των Πρεσπών είναι γνωστές στον κ. Ζάεφ και θα τις επαναλάβει. Είναι γνωστό ότι η Συμφωνία δεν μπορεί να αλλάξει μονομερώς, αλλά η ελληνική πλευρά θα είναι πάρα πολύ αυστηρή ως προς την εφαρμογή της. Και αυτό πρέπει να είναι γνωστό σε όλους».

Keywords
Τυχαία Θέματα