Πότε αρχίζουμε να καίμε λίπος όταν γυμναζόμαστε; – Η απάντηση στην… αναπνοή μας

Από ποιο σημείο και μετά κάνοντας γυμναστική αρχίζουμε να χάνουμε κιλά; Αν θέλετε να μάθετε την απάντηση, δεν έχετε παρά να ελέγξετε την… αναπνοή σας μέσω μιας συσκευής, η λειτουργία της οποίας βασίζεται σε μια μέθοδο που παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο τη λιπόλυση.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή Σωτήρη Πρατσίνη του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας (ΕΤΗ) της Ζυρίχης, δημιούργησαν μια συσκευή, που όταν εκπνέουμε σε αυτή κάθε φορά που ασκούμαστε, αρχίζει επί τόπου να μετρά αν έχουμε αρχίσει να καίμε λίπος, αλλά και πόσο καίμε.

Πώς λειτουργεί η συσκευή

Όταν καίμε λίπος, το σώμα μας παράγει υποπροϊόντα μεταβολισμού, που καταλήγουν στο αίμα, ενώ αυτά τα μόρια (ιδίως τα πτητικά) στους πνεύμονες εισέρχονται στον αέρα που εκπνέει ο άνθρωπος. Το πιο πτητικό και εύκολα ανιχνεύσιμο από αυτά τα οργανικά μόρια είναι η ακετόνη.

Η νέα συσκευή διαθέτει αισθητήρες που μετρούν την παρουσία της ακετόνης στην εκπνοή, χάρη σε ένα τσιπάκι, με μέγεθος όσο ένα κέρμα του λεπτού του ευρώ, που ο Σ. Πρατσίνης άρχισε να αναπτύσσει πριν από επτά χρόνια.

Το τσιπ είναι καλυμμένο με ένα πορώδες φιλμ από ειδικά αγώγιμα νανοσωματίδια, αποτελούμενα από τριοξείδιο του βολφραμίου και άτομα πυριτίου. Αυτά ακριβώς τα νανοσωματίδια είναι που αλληλεπιδρούν με την ακετόνη, ώστε αυτή να ανιχνευθεί στην εκπνοή, πράγμα που «προδίδει» την καύση του λίπους στο σώμα.

Ο Πρατσίνης και η ομάδα του ήδη εργάζονται για να σμικρύνουν κι άλλο το τσιπάκι, ώστε τελικά να κυκλοφορήσουν στο εμπόριο μια φορητή συσκευή για το τεστ αναπνοής, που θα μπορεί εύκολα να χρησιμοποιήσει κάθε αθλητής ή όποιος θέλει να χάσει κιλά με γυμναστική. Γνωρίζοντας σε πραγματικό χρόνο πότε αρχίζει να καίει λίπος, θα διαμορφώνει ανάλογα το πρόγραμμα της άσκησής του, κάνοντας είτε περισσότερη είτε λιγότερη.

Επίσης οι ερευνητές μελετούν την ανάπτυξη ανάλογων αισθητήρων και για άλλα μόρια, ώστε να υπάρξουν και άλλα τεστ αναπνοής (π.χ. αμμωνίας για τεστ λειτουργίας των νεφρών, ισοπρενίου για τεστ μεταβολισμού χοληστερίνης, αλδεϋδών για τεστ καρκίνου των πνευμόνων κ.α.).

Οι επιστήμονες αποκάλυψαν, επίσης, ότι το πόσο γρήγορα οι άνθρωποι αρχίζουν να καίνε λίπος, διαφέρει πολύ από άτομο σε άτομο. Για παράδειγμα αν και κάποιοι χρειάζονται μιάμιση ώρα άσκησης μέχρι να αρχίσει η λιπόλυση, σε άλλους αρχίζει πολύ πιο γρήγορα.

Keywords
Τυχαία Θέματα