Πώς να αντιδράσετε αν το παιδί αγγίζει δημόσια τα… ιδιαίτερά του

Είναι απόλυτα φυσιολογικό το παιδάκι σας να αγγίζει τον εαυτό του. Αυτό συμβαίνει γιατί από 4 μηνών τα παιδιά θέλουν να βουτάνε οτιδήποτε εξέχει, από τα δάχτυλα και την μύτη τους μέχρι τα αυτιά και τα γεννητικά τους όργανα.

Η παραπάνω συνήθεια μπορεί να σας φέρνει σε αμηχανία, ακριβώς επειδή έχετε συνδέσει τα σημεία εκείνα με την σεξουαλικότητα, για το παιδάκι σας, όμως, αυτό δεν ισχύει.

Πώς να αντιδράσετε

Σταματήστε να συνδέετε στο μυαλό σας την κίνηση αυτή με την σεξουαλικότητα και μην κάνετε ντόρο γύρω από το θέμα. Με το να δείξετε στο παιδί πως το να αγγίζει τον εαυτό του

τραβά την προσοχή σας, είναι πιθανό να πολλαπλασιάσει τα περιστατικά, μιας και μία πλευρά της συγκεκριμένης κίνησης είναι όντως το να προσελκύσει το ενδιαφέρον σας. Για να καταλάβετε, το να αντιδράτε κάθε φορά στο γεγονός είναι σαν να γελάτε με κάποιο άνοστο αστείο. Το παιδί θα θέλει να το πει και να το ξαναπεί για να του δώσετε σημασία!

Αντ’ αυτού, δώστε του κάτι για να απασχολεί τα χέρια του. Οι κηρομπογιές ή τα τουβλάκια είναι ιδανικά, αφού το παιδί είναι πιθανό απλώς να βαριέται.

Επίσης, είναι σημαντικό να κρατήσετε τις οδηγίες απλές και να μην μπαίνετε σε περαιτέρω εξηγήσεις. Πείτε μόνο «αυτό δεν είναι κάτι που κάνουμε σε δημόσιο χώρο» ή «εμένα δεν με ενοχλεί αλλά μπορεί να ενοχλεί τους άλλους γύρω σου».

Μην νευριάζετε. Το μικρούλι σας ίσως προσπαθεί να επικοινωνήσει κάποια ανάγκη του με την γλώσσα του σώματος. Κάποια παιδάκια αγγίζονται όταν θέλουν να πάνε τουαλέτα, όταν βαριούνται, όταν θέλουν μια αγκαλιά ή όταν προσπαθούν να ηρεμήσουν τον εαυτό τους. Με το να του φωνάζετε το οδηγείτε στο να κρύβει στο μέλλον το πώς αισθάνεται.

Μην του δημιουργείτε ενοχές και ντροπή για τα γεννητικά του όργανα, λέγοντας π.χ. «κακό αυτό» καθώς αργότερα μπορεί να επηρεάσετε την εικόνα που έχει για το σώμα του ή να ενοχοποιήσετε τη σεξουαλικότητά του.

Πηγή: HappyParenting.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα