Πώς επηρεάστηκε το στοίχημα από το VAR

H πρώτη επαφή του στοιχηματικού κοινού με το VAR (Video Assistant Referee) έγινε στο Μουντιάλ της Ρωσίας το 2018. Τόσο οι παίκτες, όσο και οι εταιρείες διαδικτυακού στοιχήματος, όπως η Sportingbet, μάλλον υποτίμησαν τις άμεσες επιπτώσεις που είχε η χρησιμοποίηση αυτής της υπηρεσίας «διόρθωσης» των αποφάσεων του διαιτητή μέσω βίντεο, και κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης αναγκάστηκαν να αναπροσαρμόσουν το παιχνίδι τους (οι παίκτες) και τις αποδόσεις τους (οι εταιρείες).

Από τη στιγμή που το VAR

ξέφυγε από το πειραματικό στάδιο και τη χρησιμοποίησή του μόνο σε περιφερειακές λίγκες (όπως π.χ. η A–League της Αυστραλίας) και σε μεγάλες ποδοσφαιρικές διοργανώσεις, και γίνεται κομμάτι της στοιχηματικής πραγματικότητας στις μεγάλες λίγκες (Bundesliga Γερμανίας, La Liga Ισπανίας και Serie A Ιταλίας το έχουν ήδη υιοθετήσει), οι παίκτες οφείλουν να εξετάσουν πιο λεπτομερώς τις αλλαγές, άμεσες και έμμεσες, που φέρνει το VAR στο στοίχημα.

Πως επηρεάστηκε το στοίχημα από το VAR

Ποιες είναι αυτές; Περισσότερες απ’ όσες ίσως νομίζετε. Δεν είναι μόνο η ελαχιστοποίηση των διαιτητικών λαθών (ειδικά αυτών βάσει των οποίων κρίνονται τα αποτελέσματα στο ποδόσφαιρο) και ο μεγαλύτερος αριθμός καταλογισμένων πέναλτι. Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι στην ύπαρξη του VAR είναι οι… προληπτικές επιπτώσεις που έχει, τόσο στους διαιτητές, όσο και στους ποδοσφαιριστές.

Περισσότερα πέναλτι

Η πρώτη επίπτωση είναι και η πιο εξώφθαλμη και δεν χρειάζεται ανάλυση. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας το 2018 καταλογίστηκαν τελικά 29 πέναλτι, πάνω από τα διπλάσια απ’ όσα είχαν δώσει οι διαιτητές στην προηγούμενη διοργάνωση της Βραζιλίας το 2014 (13). Φυσικά δεν καταλογίστηκαν όλα τα πέναλτι χάρη στο VAR, όμως η υπηρεσία αυτή θεωρήθηκε «υπεύθυνη» για την μεγαλύτερη σχολαστικότητα, με την οποία οι διαιτητές έκριναν τις φάσεις.

Το άμεσο αποτέλεσμα ήταν να πέσουν σχεδόν αμέσως οι αποδόσεις των εταιρειών για καταλογισμό πέναλτι σ’ ένα ματς, που στο Παγκόσμιο Κύπελλο κινούνταν πάνω από 6,00 σε αποδόσεις αισθητά χαμηλότερες (από 4,00 ως 4,50). Η ίδια «τιμολογιακή πολιτική» διατηρείται από τις στοιχηματικές εταιρίες και στα στοιχήματα τέτοιου είδους στις μεγάλες λίγκες.

Ουσιαστικά ο «αυξημένος κίνδυνος» καταλογισμού ενός πέναλτι ώθησε τη μέση απόδοση προς τα κάτω. Υπάρχουν ιδιαιτερότητες, οι οποίες ενσωματώνονται στις αποδόσεις (π.χ. ομάδες που κερδίζουν πιο συχνά πέναλτι από κάποιες άλλες λόγω του τρόπου παιχνιδιού τους), όμως αυτό που εξισορροπήθηκε είναι η «διάθεση» των διαιτητών να καταλογίσουν την εσχάτη των ποινών. Πλέον όλοι οι διαιτητές αντιμετωπίζονται σχεδόν με τον ίδιο τρόπο, με ελάχιστες αυξομειώσεις.

Οι πιθανότητες του αουτσάιντερ

Οι συνωμοσιολόγοι του ποδοσφαίρου αναφέρουν ότι το πέναλτι (και σε δεύτερο πλάνο το οφσάιντ) είναι τα κυριότερα «όπλα» του διαιτητή για να διαμορφώσει το αποτέλεσμα όπως θέλει αυτός. Αυτό με το VAR ουσιαστικά καταργείται. Ο κόσμος του ποδοσφαίρου δεν είναι αγγελικά πλασμένος, όποιος παίζει στοίχημα με τη λογική ότι όλα είναι καθαρά έχει λάθος, όπως και το ίδιο συμβαίνει μ’ αυτόν που αποδίδει όλες τις ήττες του στα «στησίματα».

Είναι γεγονός ότι το VAR χρησιμοποιείται κυρίως σε μεγάλες λίγκες, όπου η πιθανότητα χειραγώγησης του αποτελέσματος είναι ούτως ή άλλως μικρή. Με την εξάπλωσή του, όμως, σε μικρότερης σημασίας λίγκες (ήδη εφαρμόζεται π.χ. στα πρωταθλήματα της Σαουδικής Αραβίας, των Αραβικών Εμιράτων, του Κατάρ κτλ.) υπάρχει μια σαφής τάση εξάλειψης των «αναγκαστικών» νικών του φαβορί λόγω διαιτητικής απόφασης. Οι ισοπαλίες είναι πια πολύ πιο συχνές σ’ αυτά τα πρωταθλήματα, γεγονός που έχει ωθήσει τους μπουκ να αναπροσαρμόσουν τις (υψηλές ως τώρα) αποδόσεις τους.

Προσοχή του διαιτητή

Η επίσημη άποψη του διαιτητή όταν ρωτηθεί για το VAR είναι ότι πρόκειται για ένα επιπλέον όπλο του για την απονομή δικαιοσύνης και τον κάνει να αισθάνεται μεγαλύτερη σιγουριά ότι δεν θα αδικήσει καμία από τις δύο ομάδες, δεδομένου ότι ακόμα και ένα λάθος ή αβλεψία του μπορεί να διορθωθεί μέσα σε δευτερόλεπτα. Η ανεπίσημη, όμως, θέση τους είναι ότι το VAR λειτουργεί ως… άμεσος παρατηρητής διαιτησίας, με συνέπεια να αυξάνουν θέλοντας και μη την προσοχή τους μέσα στο παιχνίδι για τις αμφισβητούμενες φάσεις.

Η ύπαρξη του VAR και η λειτουργία του εκθέτουν τον διαιτητή σε κάθε στιγμή, όσον κι αν λειτουργούν υπέρ του αγώνα με την απονομή δικαιοσύνης. Η λογική που μέχρι τώρα απέτρεπε τον διαιτητή από το να καταλογίσει ένα πέναλτι, για το οποίο δεν ήταν σίγουρος, τώρα έχει γυρίσει ανάποδα. Αποτελεί και το απαραίτητο άλλοθι του διαιτητή σε οποιαδήποτε πίεση (παρασκηνιακή ή μη) του ασκηθεί.

Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Keywords
Τυχαία Θέματα