Πορτογαλία εναντίον… νεποτισμού – Απαγορεύεται πλέον η πρόσληψη συγγενών πολιτικών σε υπουργικά γραφεία

Τον νεποτισμό έβαλε στο στόχαστρο της η πορτογαλική βουλή, με νομοσχέδιο που κατέθεσετο κυβερνών σοσιαλιστικό κόμμα.

Το εν λόγω νομοσχέδιο το οποίο συζητείται την Παρασκευύ 12 Απριλίου, απαγορεύει να απασχολούνται μέλη της ίδιας οικογένειας σε υπουργικά γραφεία. Αφορμή για αυτό ήταν οι κατηγορίες προς το Σοσσιαλιστικό κόμμα για περί νεποτισμού, οι οποίες μάλιστα οδήγησαν και στην παραίτηση του Κάρλος Μάρτινς, του υφυπουργού Περιβάλλοντος,

ο οποίος είχε επικριθεί εντονότατα επειδή διόρισε έναν εξάδελφό του ως υποδιευθυντή του γραφείου του, σε ένα σκάνδαλο που ο Τύπος ονόμασε «familygate».

Από τον Οκτώβριο του 2017 στην κυβέρνηση της Πορτογαλίας μετέχουν ένα ζευγάρι και από τα μέσα Φεβρουαρίου ένας πατέρας με την κόρη του.

Ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα αναγκάστηκε να πάρει δημόσια θέση και να αρνηθεί τις κατηγορίες περί νεποτισμού.

«Το νομοσχέδιο αυτό, που έχει ως στόχο να εισαχθούν μεταρρυθμίσεις στον νόμο που αφορά τους διορισμούς, υποβλήθηκε την Πέμπτη στην Επιτροπή Διαφάνειας της Βουλής», ανέφερε ένας εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας του PS.

Η απαγόρευση διορισμού θα αφορά συγγενείς έως και τετάρτου βαθμού, ανιόντες και κατιόντες. Στόχος της κυβέρνησης είναι η τροπολογία να περάσει και να εφαρμοστεί μέχρι τον Ιούλιο,σε όλα τα γραφεία των μελών της κυβέρνησης, των βουλευτών και στους δήμους.

Έτσι το Σοσιαλιστικό Κόμμα προσπαθεί να κατευνάσει τις αντιρρήσεις, ενόψει και των ευρωεκλογών τουΜαΐου, αλλά και των βουλευτικών του Οκτωβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα