Πόντας στο altsantiri.gr: Η κεντροαριστερά πρέπει να γίνει δύναμη διακυβέρνησης

Με μόλις 13 μέρες να μας χωρίζουν από τις κρίσιμες εκλογές για την ηγεσία του νέου φορέα της κεντροαριστεράς, οι υποψήφιοι «παρελαύνουν» από το altsantiri.gr, ώστε να παρουσιάσουν τις απόψεις τους, το όραμά τους ακόμη και τις φιλοδοξίες τους για τον νέο φορέα.

Ο δικηγόρος και πρόεδρος της Ένωση Δημοκρατικής Εθνικής Μεταρρύθμισης (ΕΔΕΜ), Απόστολος Πόντας, είναι ακόμα ένα από τα νέα πρόσωπα που διεκδικούν την ηγεσία του νέου φορέα

της Κεντροαριστεράς.

Ο Α. Πόντας δηλώνει έτοιμος να διεκδικήσει με αξιώσεις την προεδρεία του νέου Φορέα, εμφανίζεται αισιόδοξος για τη συμμετοχή του κόσμου στις εκλογές και καθιστά σαφές πως ο νέος φορέας πρέπει να αποδείξει πως είναι δύναμη διακυβέρνησης.

Δείτε επίσης: Καμίνης στο altsantiri.gr: Αυτόνομη παράταξη χωρίς διλήμματα συνεργασιών με ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ

Δείτε επίσης: Μανιάτης στο altsantiri.gr: Δεν νοείται νέα παράταξη χωρίς αλλαγή ηγεσίας

Γιατί διεκδικείτε την ηγεσία του νέου πολιτικού φορέα της Κεντροαριστεράς; Γιατί κάποιος να ψηφίσει εσάς και όχι κάποιον άλλον υποψήφιο;

Όλοι οι άνθρωποι – ιδιαιτέρως αυτοί που έχουν αποδείξει με την ζωή τους, είτε πολύ, είτε λιγότερο για κάποιους, την επιτυχία τους και την ικανότητά τους– ήρθε η ώρα να διεκδικήσουν το δικαίωμα της συμμετοχής στην κεντρική πολιτική και την διαχείριση των κοινών μας προβλημάτων. Προερχόμενοι από την ανοιχτή κοινωνία και αγορά θεωρούμε, εγώ και οι συνεργάτες μου, πως είναι υποχρέωση μας να συνεισφέρουμε με το μέγιστο των δυνάμεων μας, και ως εκ τούτου όφειλα να θέσω υποψηφιότητα για τη διεκδίκηση της ηγεσίας του νέου Φορέα.

Κατ’ εμέ, το σημαντικότερο κριτήριο επιλογής ηγεσίας για τον Έλληνα πολίτη δεν πρέπει να είναι οι ιδεοληψίες, που έφτασαν την Ελλάδα στην δυσχερή κατάσταση που βρίσκεται, αλλά οι τοποθετήσεις, τα επιχειρήματα, τα αντεπιχειρήματα -όσων έχουν- και οι ικανότητες που έχουν αποδεδειγμένα. Παρακολουθώντας με, ακούγοντας αυτά που υποστηρίζω, κρίνοντας την αξιοπιστία ή την προετοιμασία των προτάσεών μου, νομίζω ότι θα πειστεί ο κάθε πολίτης.

Φοβάστε για την εγκυρότητα της διαδικασίας της ψηφοφορίας; Πιστεύετε ότι η συμμετοχή θα είναι μεγάλη; Με πόσες χιλιάδες ψήφους θα χαρακτηρίζατε αυτές τις εκλογές ως επιτυχημένες;

Από την στιγμή που θα υπάρχει online ηλεκτρονική διασύνδεση των καλπών και καταγραφής των ψήφων δεν υπάρχει καμία αμφιβολία περί εγκυρότητας της διαδικασίας της ψηφοφορίας. Θα κάνω ότι περνάει από το δικό μου χέρι να υπάρξει διευρυμένη συμμετοχή και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με έναν πολιτικό διάλογο θέσεων και προτάσεων. Σίγουρα η συμμετοχή δεν είναι καθόλου εύκολη σε μια τέτοια περίοδο για την χώρα όπως φάνηκε και στις τελευταίες Εθνικές Εκλογές. Αν όμως πράξουν το ίδιο και οι συνυποψήφιοι μου διατηρώ την αισιοδοξία μου ότι η συμμετοχή θα είναι ικανοποιητική και θα ξεπεράσει τις 150.000 ψήφους.

Ποια είναι η θέση σας σχετικά με το ενδεχόμενο μελλοντικής κυβερνητικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη ΝΔ;

Η οποιαδήποτε διακυβερνητική συμμαχία θα πρέπει να γίνει μόνο υπό το πρίσμα μιας προγραμματικής σύγκλησης και βεβαίως όχι μιας αναγκαστικής συνύπαρξης. Μια συνεργασία σε όποια κυβερνητική σύνθεση μπορεί να γίνει μόνο εφόσον αποδεχθούν το δικό μας πολιτικό αφήγημα, τις προτάσεις που εμείς προτείνουμε και εν πολλοίς έχει ήδη θέσει στο πολιτικό διάλογο η Δη.Συ. Δεν υπάρχει καμία υπεραξία στο “Η Χώρα πρέπει να κυβερνηθεί” μόνο στο “Η Χώρα πρέπει να κυβερνηθεί σωστά’’

Πώς οραματίζεστε τον νέο φορέα που θα σχηματιστεί από το προσεχές Συνέδριο; Θα υπάρχει κοινή γραμμή για όλους ή το κάθε κόμμα / τάση θα έχει τη δυνατότητα διαφοροποίησης;

Τον οραματίζομαι ως δύναμη διακυβέρνησης, χωρίς ξεπερασμένες πολιτικές συνοριογραμμές και ικανό να εκφράσει όλους τους δημοκράτες πολίτες. Πρέπει στο εσωτερικό του να υπάρχει η δυνατότητα έκφρασης όλων των απόψεων. Όχι μόνο εκείνων των κομμάτων ή των τάσεων αλλά όλων των στελεχών του ξεχωριστά. Μετά τον απαραίτητο δημοκρατικό διάλογο επί επιχειρημάτων, με θεσμικά όργανα πραγματικά λειτουργικά και ισχυρά, η κοινή γραμμή είναι απαραίτητη για να μπορέσεις να απευθυνθείς σοβαρά στον κόσμο, στον πολίτη, στην κοινωνία.

Με τη δημιουργία του νέου φορέα αρκετός κόσμος ρωτά τι θα γίνει με τα χρέη του ΠΑΣΟΚ; Υπάρχει κάποια πρόβλεψη σχετικά με το πώς θα εξυπηρετούνται στο μέλλον τα δάνεια;

Ο υπό διαμόρφωση νέος Φορέας, θα οφείλει απέναντι στους πολίτες να ανταποκριθεί στην εντολή που θα έχει λάβει. Θα οφείλει να διαμορφώσει στρατηγική και πολιτικό αφήγημα και να διεκδικήσει στις επερχόμενες εθνικές εκλογές την ψήφο των Ελλήνων με σκοπό να τα εφαρμόσει. Οι υποχρεώσεις και εκκρεμότητες αποτελούν μεν καίριο ερώτημα αλλά όχι απαραίτητο συστατικό για την δημιουργία του νέου Φορέα και για αυτό το λόγο τα χρέη του ΠΑΣΟΚ και οποιουδήποτε άλλου κόμματος ή προσώπου αποτελούν δικά του προβλήματα και μόνο αυτό είναι αρμόδιο να απαντήσει.

Πότε προβλέπετε εθνικές εκλογές και ποιο ποσοστό θα κρίνατε ως ικανοποιητικό;

Οι εκλογές στη δημοκρατία δεν αποτελούν ποτέ μέρος μιας απειλής, αλλά κομμάτι της λύσης και θα πρέπει να γίνονται όποτε τίθεται πραγματική ανάγκη και όπως το Σύνταγμα προβλέπει. Ικανοποιητικό ποσοστό είναι μια σχετική έννοια γιατί η ικανοποίηση έρχεται όχι από τον αριθμό των βουλευτικών εδρών αλλά από το αν τα λοιπά κόμματα συμμερισθούν το δικό μας πολιτικό αφήγημα και ασπαστούν τη δική μας στρατηγική, όπως και τα βασικά προτάγματα των πολιτικών μέσων που θα χρησιμοποιηθούν για την επίτευξη των στόχων. Η βαθύτερη ικανοποίηση όλων μας είναι η πρόοδος της χώρας, η παύση της συνεχόμενης πτώσης και η εύρεση της ισορροπίας που θα είναι το εφαλτήριο της ανοδικής πορείας για την Ελλάδα και τους Έλληνες.

Έχετε σκεφτεί πώς θα ονομάσετε τον νέο φορέα σε περίπτωση που αναδειχθείτε νικητής;

Στη παρούσα φάση δεν κρίνεται το όνομα του νέου Φορέα αλλά το περιεχόμενο του και η πολιτική του πρόταση. Είναι ορθό και χρήσιμο να θέτουμε προτεραιότητες και στη παρούσα φάση προτεραιότητα είναι ο καθορισμός του πολιτικού αφηγήματος του Νέου Φορέα, όπως επίσης οι προτάσεις που θα καταθέσει στην ελληνική κοινωνία για τη σταθεροποίηση της οικονομίας, την διαχείριση της κρίσης και την ουσιαστική ανάπτυξη. Η ονοματολογία ακολουθεί της γεννήσεως και τώρα είμαστε στο στάδιο κυοφορίας του νέου Φορέα, οπότε ας έχουμε υπομονή.

Δείτε ΕΔΩ το βιογραφικό του Απόστολου Πόντα

Keywords
Τυχαία Θέματα