Ποιες τροφές κάνουν καλό στο συκώτι

Το συκώτι το βασικό όργανο αποτοξίνωσης του οργανισμού, έχει ανάγκη από θρεπτικά συστατικά τα οποία μπορούμε να λάβουμε μέσω της διατροφής μας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτές είναι οι τροφές που είναι απαραίτητες για το συκώτι μας:

Βρώμη. Οι φυτικές ίνες είναι ωφέλιμες για το συκώτι. Βρίσκονται σε μεγάλη περιεκτικότητα σε προϊόντα ολικής άλεσης, όπως η βρώμη.

Μπρόκολο. Μελέτες δείχνουν ότι το θρεπτικό μπρόκολο προστατεύει από τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο. Προτιμήστε το μαγειρεμένο στον ατμό αντί για βραστό, καθώς έτσι δεν καταστρέφονται τα θρεπτικά συστατικά του.

Αμύγδαλα.

Οι ξηροί καρποί γενικότερα και τα αμύγδαλα ειδικότερα παρέχουν σημαντική ποσότητα βιταμίνης Ε, η οποία σύμφωνα με έρευνες αποτρέπει τη συσσώρευση λίπους στο συκώτι και επομένως μειώνει τον κίνδυνο λιπώδους νόσου.

Σπανάκι. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, είναι πλούσια σε γλουταθειόνη, μια ουσία που βοηθά το συκώτι να λειτουργεί καλύτερα.

Μύρτιλο. Όλα τα μούρα, όπως το μύρτιλο, το βατόμουρο, το κράνμπερι και η φράουλα, παρέχουν πολυφαινόλες, μια κατηγορία αντιοξειδωτικών ουσιών που προστατεύουν από τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο.

Extra tips

– Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ, καθώς η συστηματική και μεγάλη κατανάλωση προκαλεί σοβαρές βλάβες στο συκώτι, όπως η κίρρωση.

– Απολαύστε άφοβα καφέ και πράσινο τσάι μέσα στην ημέρα. Ο καφές προστατεύει το συκώτι από τις αρνητικές επιδράσεις του αλκοόλ και της κακής διατροφής, ενώ το τσάι, χάρη στις κατεχίνες που περιέχει, έχει αντικαρκινική δράση για το συκώτι και άλλα όργανα.

Πηγή: Onmed.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα