Πέτσας: Θα γίνονται στοχευμένα τεστ για τον κορoνοϊό

Την ετοιμότητα της χώρας να αντιμετωπίσει και σε αυτή τη φάση ανοίγματος της οικονομίας και της κοινωνίας την πανδημία υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Τι είπε για την οικονομία και τα υπόλοιπα «καυτά» θέματα της επικαιρότητας. 

Ανάφερε ότι την Πέμπτη (11/06) είχαμε 20 νέα κρούσματα εκ των οποίων τα 16 ήταν στην Ξάνθη. «Προσέχουμε στο εσωτερικό ώστε να περιχαρακώνουμε τοπικές

εστίες. Προσέχουμε στο εξωτερικό, αν υπάρχουν πτήσεις που φέρνουν κρούσματα ώστε έγκαιρα να παρέμβουμε και ενδεχομένως να τις σταματήσουμε», συνέχισε ενώ σημείωσε ότι οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι θα είναι στοχευμένοι και όχι τυχαίοι. Πρόσθεσε ότι αύριο το απόγευμα θα γίνει η παρουσίαση για το πώς θα γίνονται τα τεστ, πόσα και που θα είναι ενώ δήλωσε πως ενδεχομένως να καλύπτουν ποσοστό παραπάνω από το 30%.

Ως πιο σημαντική μέρα στην αντιμετώπιση της πανδημίας ανέφερε πως ήταν κατά την γνώμη του εκείνη που ελήφθη η απόφαση να κλείσουν τα σχολεία. «Το κλειδί ήταν ότι ο κόσμος άκουσε τους ειδικούς και την κυβέρνηση, έδειξε εμπιστοσύνη και μετά μπήκε το νερό στο αυλάκι», υπογράμμισε.

Σχετικά με την συνομιλία που είχε με τηλεδιάσκεψη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι συζήτησαν για τρία μεγάλα θέματα. Το πρώτο ήταν η προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τα ζητήματα του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 2021-2027 και του Ταμείου Ανάκαμψης από το οποίο η χώρα προσδοκά να πάρει περί τα 32 δισ. ευρώ. Τα άλλα δύο θέματα ήταν η επιστολή του κ. Μητσοτάκη στον κ. Μισέλ στις 3 Ιουνίου στην οποία αναδείκνυε τις πτυχές της τουρκικής προκλητικότητας και επίσης η αποτελεσματικότητα των κοινών δράσεων της ΕΕ. Αναφερόμενος στην επιχείρηση «Ειρήνη», ο κ. Πέτσας είπε ότι ο πρωθυπουργός έθεσε πως αυτές οι κοινές δράσεις πρέπει να είναι αποτελεσματικές.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δίνοντας απάντηση στον Χουλουσί Ακάρ για την δήλωση του ότι δεν πιστεύει πως μπορούν οι Έλληνες μαθηματικά να πολεμήσουν την Τουρκία, είπε πως έχουμε αποδείξει στο πέρασμα των αιώνων τι μπορούμε να κάνουμε. «Σημασία έχει πώς θα διαμορφώνουμε ένα πλέγμα συσχετισμών που επιτρέπουν στη χώρα να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της. Έχουμε το διεθνές δίκαιο με το μέρος μας, τους συμμάχους μας στο πλευρό μας και τη δύναμη να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», επισήμανε.

Ερωτηθείς αν είμαστε σίγουροι πως θα έχουμε στο πλευρό μας τους μεγάλους της Ευρώπης όπως η Γερμανία στο θέμα της εξόρυξης ανοικτά της Κρήτης που λέει ότι θα κάνει ο Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Πέτσας απάντησε «νομίζω ναι». Και πρόσθεσε: «Όποτε χρειαστήκαμε τους συμμάχους μας ήταν στο πλευρό μας. Και πρόσφατα ήταν στο πλευρό μας. Όταν έγινε η προσπάθεια από την Τουρκία να εκβιάσει την Ελλάδα και την Ευρώπη στον Έβρο, είδαμε σύντομα την ηγεσία της Ευρώπης στον Έβρο. Είπαν ότι αυτά είναι σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης και τα φυλάσσουμε».

Για την τόνωση της οικονομίας και εκείνων που επλήγησαν από τον κορονοϊό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση θα ρυθμίσει σε 12 ή 24 δόσεις τις φορολογικές υποχρεώσεις που έχουν τώρα ανασταλεί. «Θα εξεταστεί με τί επιτόκιο για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους σε βάθος χρόνου. Τις σχετικές λεπτομέρειες θα τις ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στα επόμενα 24ωρα», συμπλήρωσε.

Ειδικά για τους εργαζόμενους στον τουρισμό, ανέφερε ότι πρώτο μέλημα της κυβέρνησης ήταν η προστασία της εργασίας «γιατί θέλουμε όταν ξεπεράσουμε αυτή την παρωδική, όπως πιστεύουμε, ύφεση, να είναι όλοι στη θέση τους και να πάρουν μερίδιο από τη δυναμική ανάκαμψη που πιστεύουμε ότι μπορεί να έχει η οικονομία». Ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση φροντίζει ώστε ο συνδυασμός της αναστολής εργασίας και της ενίσχυσης του προγράμματος ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ να είναι ελκυστικός ώστε να ανοίξουν επιχειρήσεις. «Είμαστε κοντά να το καταφέρουμε και αν δει κανείς πόσοι προτίθενται να ανοίξουν, είμαστε σε καλό δρόμο», υπογράμμισε.

Γεραπετρίτης: Επένδυση για τις επόμενες γενιές οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης

Οι πόροι από το Κοινοτικό Ταμείο Ανάκαμψης «θα επενδυθούν πρωτίστως για τις επόμενες γενιές»: τη δέσμευση αυτή έδωσε, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης. Απαντώντας στις ερωτήσεις της δημοσιογράφου Ιωάννας Μάνδρου, ανέλυσε το μοντέλο διακυβέρνησης και πώς αυτό στηρίζεται στους ειδικούς, ενώ επεσήμανε ότι το επιτελικό κράτος ήταν ένας από τους λόγους που η χώρα δεν είχε μεγάλο κόστος από τον κορονοϊό.

Ξεκινώντας από το μόλις ψηφισθέν νομοσχέδιο για την Παιδεία, ο υπουργός Επικρατείας και πανεπιστημιακός παρατήρησε επί της αρχής πως δεν υπάρχει μεγαλύτερη επένδυση που να αποδίδει από την εκπαίδευση. «Έχουμε ήδη για το 2020 προϋπολογίσει 100 εκατ. περισσότερα από πέρσι, έχουμε εξασφαλίσει περίπου 10.000 θέσεις εκπαιδευτών στην ειδική αγωγή και τη γενική παιδεία», αλλά ένα πολύ μεγάλο κομμάτι θα διοχετευθεί από τους πόρους που θα υπάρξουν έτσι ώστε «να χτίσουμε την επόμενη ημέρα. Διαβεβαιώνω ότι οι πόροι, οι οποίοι θα έλθουν, θα επενδυθούν πρωτίστως για τις επόμενες γενιές».

Στο δεύτερο ερώτημα για την επιτροπή οικονομολόγων υπό το νομπελίστα Χρ. Πισσαρίδη, εξήγησε ότι η νέα διακυβέρνηση στηρίζεται σε μια παραδοχή, ότι οι ειδικοί πρέπει να εισφέρουν τις τεχνικές γνώσεις τους. «Κάνουμε πολιτική βάση δεδομένων και αυτό είναι το προσωπικό στυλ του πρωθυπουργού και των συνεργατών του, οι αποφάσεις να λαμβάνονται εφόσον γνωρίζουμε όλα όσα αφορούν την απόφαση αυτή». Στο κομμάτι που έχει να κάνει με την οικονομία ειδικότερα, «έχουμε ήδη ζητήσει τη γνώμη πολύ σπουδαίων οικονομολόγων που θα έλθουν να μας πουν ποιο θα πρέπει να είναι το οικονομικό μοντέλο έτσι ώστε η ελληνική πολιτεία να βρεθεί τις επόμενες δεκαετίες με μια εμπροσθοβαρή κίνηση, με μια κίνηση που θα μας φέρει σε καλύτερη θέση».

«Είναι μια νέα εποχή της Δημοκρατίας, δίπλα στη λογοδοσία να έχουμε και μια ικανή τεχνοκρατία», υπογράμμισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, εξάλλου «οι αποφάσεις θα πρέπει να στηρίζονται επιστημονικά και εκεί θα οικοδομήσουμε». Είναι προφανές ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν για αυτό το πολύ γενναιόδωρο «πακέτο» που λαμβάνει η χώρα μας, θα πρέπει να στηρίζεται σε προτεραιότητες, που δεν μπορεί παρά να είναι πολιτικές, διευκρίνισε δε. Ενώ πολλοί από τους πυλώνες, τους οποίους θα αξιοποιήσει η χώρα, όπως είναι η πράσινη ανάπτυξη, η ψηφιακή διακυβέρνηση, η εκπαίδευση, η υγειονομική ενίσχυση της χώρας «συνιστούν πρωτίστως υποδομές για τις επόμενες γενιές. Αυτό το “πακέτο” δεν θα το αναλώσουμε μόνο για αυτήν τη γενιά» ήταν η δέσμευση του υπουργού Επικρατείας, υποστηρίζοντας παραλλήλως ότι «το μεγάλο μας πρόβλημα διαχρονικά, ήταν ότι κάναμε ανάλωση κεφαλαίου από τις μελλοντικές γενιές. Τα παιδιά και τα εγγόνια μας θα έχουν να λένε για τη διαχείριση αυτού του “πακέτου”. Για μας», σημείωσε κλείνοντας τη σχετική απάντηση, «η μεγαλύτερη υποχρέωση είναι να αφήσουμε ένα σημαντικό καταπίστευμα για τις επόμενες γενιές».

Ερωτηθείς για το επιτελικό κράτος που εκείνος εμπνεύσθηκε, ο Γιώργος Γεραπετρίτης παρατήρησε ότι το να έχεις ένα νόμο είναι το εύκολο, το να τον εφαρμόσεις είναι το μάλλον δύσκολο. Και, επικαλούμενος τα φαινόμενα κακονομίας – πολυνομίας, τόνισε πως «σήμερα μπορούμε να μιλήσουμε για ενιαία πολιτική που κατανέμεται στα υπουργεία».

Για το εάν συνέβαλε το επιτελικό κράτος στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, έδωσε την εξής απάντηση: «Η δομή του επιτελικού κράτους απέδωσε τα μέγιστα. Όχι απλά μας βοήθησε, ήταν μια από τις πολύ σοβαρές παραμέτρους που δεν αντιμετωπίσαμε πρόβλημα. Κάθε μέρα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, εκδίδονταν 6 – 8 Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις μέχρι δέκα υπουργών. Αν αυτό ξεκινούσε από κάτω, θα είχαμε πολύ μεγάλες καθυστερήσεις», δήλωσε και «δεν είναι τυχαίο», πρόσθεσε, «ότι οι χώρες που επλήγησαν περισσότερο ήταν εκείνες που δεν είχαν κεντρικές επιτελικές δομές αλλά ήταν είτε ομοσπονδιακές (Βέλγιο) είτε βαθιά αποκεντρωμένες (Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία)».

Στο ερώτημα περί ανασχηματισμού, ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε ότι «μια κυβέρνηση που έχει μέσα στο γονιδίωμά της την αξιολόγηση, η αξιολόγηση πρέπει να έχει δυναμικό χαρακτήρα, πρέπει να γίνουν διορθωτικές κινήσεις και θα υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις, σε ένα χρόνο ουδέτερο, μέσα στην κρίση δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν διορθώσεις». Πλην όμως «σε γενικές γραμμές μια κυβέρνηση που έχει πετύχει σημαντικά πράγματα, ένα μεγάλο μεταρρυθμιστικό έργο, έχει διαχειριστεί μεγάλες κρίσεις (η κρίση του Έβρου, υγειονομική κρίση, οικονομική κρίση) και προφανώς τα έχει καταφέρει αρκετά καλά, δεν χρειάζεται μια σαρωτική αλλαγή, χρειάζεται παρεμβάσεις σημειακές, διορθωτικές για να πάμε καλύτερα».

Με αφορμή, τέλος, όσα είχε δηλώσει μία ημέρα πριν, από το ίδιο βήμα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας περί διαπλοκής, ο Γιώργος Γεραπετρίτης απάντησε λέγοντας. «Να μην επανέλθω στο πώς η προηγούμενη κυβέρνηση και σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση αντιλαμβανόταν τη σχέση με τους υπόλοιπους φορείς εξουσίας όπως είναι η Δικαιοσύνη, που χαρακτηρίστηκαν αρμοί της εξουσίας», ενώ όσον αφορά τη σημερινή κυβέρνηση, υποστήριξε ότι «από την πρώτη ημέρα είχαμε ένα φετίχ, να σεβαστούμε τους θεσμούς και τους σεβαστήκαμε σύμφωνα με τη συνταγματική κατανομή αρμοδιότητας. Είπαμε ότι η κυβέρνηση θα σταθεί απέναντι στη Βουλή, απέναντι στη Δικαιοσύνη, χωρίς καμία παρέμβαση, και σημειολογικά και λειτουργικά».

Είναι εξάλλου, «πολύ σημαντικό ότι για πρώτη φορά στη μεταπολίτευση τα υπουργικά συμβούλια γίνονται τακτικά αλλά σε χώρο εκτός της Βουλής. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη, τακτική λογοδοσία στη Βουλή και κυρίως αποκαταστήσαμε απολύτως το κύρος της Δικαιοσύνης που είχε πληγεί με συνεχείς παρεμβάσεις». Και το κύρος της αποκαταστάθηκε γιατί, όπως επιχειρηματολόγησε «πρώτα από όλα δεν βρισκόμαστε τακτικά σε συνεννόηση με τη Δικαιοσύνη, οι επιλογές που έγιναν για την ανώτατη βαθμίδα προέρχονταν κατά βάση από την επετηρίδα και στεκόμαστε με σεβασμό απέναντι στη Δικαιοσύνη».

Πηγές: naftemporiki.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
τεστ, τεστ, γινονται, για μας, αλέξης τσίπρας, νέα, ξανθη, σχολεια, ιουνίου, κρητη, ελλαδα, στυλ, συριζα, τσιπρας, βουλη, naftemporiki, απε-μπε, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, φορολογικη δηλωση 2011, αλλαγη ωρας, νεα κυβερνηση, υπουργειο δικαιοσυνης, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, κρουσματα σημερα, αξιολογηση, αλέξης τσίπρας, μια ημερα, χωρες, βημα, γερμανια, γνωμη, ηγεσια, ηνωμενο βασιλειο, θεμα, οικονομια, πτησεις, σημερινη, υφεση, naftemporiki, naftemporiki.gr, αγωγη, απε, απλα, αφορμη, γινει, δευτερο, δυναμη, δηλωση, δομη, δυναμικο, εγινε, ευκολο, ευρω, ειπαν, ειπε, υπαρχει, εκπαιδευση, εποχη, ερντογαν, ευρωπη, ιδιο, η πρασινη, κυβερνηση, κινηση, λεπτομερειες, μαθηματικα, μητσοτακης, νερο, παιδια, παμε, παρουσιαση, πεμπτη, πολιτεια, πρασινη, συντομα, στυλ, τουρκια, τρια, φορα, ψηφιακη, δικαιωματα, ειπαμε, ερωτησεις, γνωσεις, χωρα, ιουνίου, κομματι, ουδετερο, θεματα, θεσεις
Τυχαία Θέματα