Πέτσας: Την Παρασκευή οι ανακοινώσεις για ταξίδια – Τεστ για τον τουρισμό το άνοιγμα των πλαζ

Σαν… τεστ, που θα πρέπει να περάσουμε με επιτυχία και θα αποτελέσει το διαβατήριο για την επανεκκίνηση του εσωτερικού και εξωτερικού τουρισμού χαρακτήρισε ο Στέλιος Πέτσας τo άνοιγμα των οργανωμένων παραλιών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ακόμα κατά την ενημέρωση της Πέμπτης (14/05): «Την Παρασκευή οι ανακοινώσεις για ταξίδια με αεροπλάνο, πλοίο και αυτοκίνητο».

«Όλος ο κόσμος παρακολουθεί την Ελλάδα. Καλούμαστε

να αποδείξουμε ότι με κανόνες μπορούμε να απολαύσουμε το καλοκαίρι», υπογράμμισε ο Στέλιος Πέτσας. Επανέλαβε παράλληλα πως είναι αυτονόητο ότι η πορεία για την νέα κανονικότητα, πρέπει να ακολουθεί κανόνες, επισημαίνοντας πως η ασυνέπεια και ο εφησυχασμός μπορούν να επιφέρουν πισωγύρισμα, κάτι που θα κόστιζε ακριβά στη χώρα.

«Δεν θέλουμε αποσπασματικές λύσεις. Έχουμε συνολικό σχέδιο για την οικονομία, τη στήριξη των εργαζομένων και τον Τουρισμό και θα το παρουσιάσουμε τις επόμενες μέρες», προανήγγειλε ο Υφυπουργός στον πρωθυπουργώ.

Ο κ. Πέτσας σημείωσε πως συνεχίζεται «με προσοχή και επαγρύπνηση η πορεία που μας πάει σταδιακά στην επανεκκίνηση της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας». Όπως υπενθύμισε, από την περασμένη Δευτέρα επαναλειτουργούν πολλά από τα καταστήματα του λιανικού εμπορίου, καθώς και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, έχουν επιστρέψει στις δουλειές τους περίπου το 1/3 των εργαζομένων και των επιχειρήσεων που είχαν τεθεί σε αναστολή, ενώ επέστρεψαν στα θρανία τους οι μαθητές της Γ’ Λυκείου.

Όπως τόνισε, η κυβέρνηση καταρτίζει συγκροτημένο σχέδιο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων, «για να περιορίσουμε όσο γίνεται τις απώλειες κατά τη φετινή τουριστική περίοδο που θα είναι αναπόφευκτα μεγάλες». Ο Υφυπουργός διέψευσε τα περί ξενοδοχείων καραντίνας, λέγοντας πως «Τουρισμός σε καραντίνα δεν υπάρχει».

«Θα υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες και θα ελέγχεται η εφαρμογή τους», τόνισε ο κ. Πέτσας. Υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι «αυτό είναι ένα σημαντικό τεστ που πρέπει να περάσουμε με επιτυχία. Όλος ο κόσμος παρακολουθεί την Ελλάδα γιατί μέχρι σήμερα έχει επιδείξει υποδειγματική αντιμετώπιση της πανδημίας. Τώρα καλούμαστε να δείξουμε ότι με κανόνες και ωριμότητα μπορούμε και αυτό το καλοκαίρι να απολαύσουμε τις ομορφιές της πατρίδας μας με ασφάλεια. Αυτό θα είναι το καλύτερο διαβατήριο για επανεκκίνηση όχι μόνο του εσωτερικού αλλά κυρίως του εξωτερικού τουρισμού. Ας το σφραγίσουμε λοιπόν αυτό το Σαββατοκύριακο».

«Την Παρασκευή τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τις μεταφορές»

Όπως αναφέρθηκε, σημείωσε, ότι την Παρασκευή (15/04) θα γίνουν γνωστά τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τις αεροπορικές, τις ακτοπλοϊκές και τις οδικές μεταφορές.

Σχετικά με τις μετακινήσεις στα νησιά του Αργοσαρωνικού, διευκρίνισε ότι επιτρέπονται από τις 25/05, ενώ για τα ΚΤΕΛ παρέπεμψε στις ανακοινώσεις της Παρασκευής (15/05). Ερωτηθείς αν η Ελλάδα θα προχωρήσει σε διμερείς συμφωνίες για τον Τουρισμό «για να μη χαθεί και ο Ιούλιος», ο κ. Πέτσας απάντησε πως στόχος είναι να αξιοποιηθεί στο έπακρο το νέο κοινό πλαίσιο με τις κατευθυντήριες γραμμές και συστάσεις που παρουσίασε την Τετάρτη (13/05) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε, η Ελλάδα εξετάζει διμερείς συμφωνίες, ιδίως με χώρες εκτός ΕΕ, για τις οποίες θα γίνουν ανακοινώσεις προσεχώς.

Σε διαδοχικές ερωτήσεις για την απελευθέρωση των μετακινήσεων σε όλα τα νησιά και την εστίαση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως «πηγαίνουμε προσεκτικά, βήμα-βήμα, το σχέδιό μας επαναπροσδιορίζεται και αξιολογείται συνεχώς. Προχωράμε ανά βδομάδα στο άνοιγμα συγκεκριμένων τομέων της οικονομικής δραστηριότητας. Ανάλογα με το πώς θα εξελίσσεται η κατάσταση, θα προσαρμοζόμαστε». Όπως συμπλήρωσε, εφόσον οι συνθήκες επιτρέπουν την επίσπευση του ανοίγματος ενός τομέα, αυτό θα γίνεται, το ίδιο κι αν χρειαστεί επιβράδυνση. «Θα εξετάζουμε κάθε φορά ανάλογα την κατάσταση», υπογράμμισε.

Έκανε επίσης αναφορά στην επιστροφή στα θρανία των μαθητών της Γ΄ Λυκείου και προσέθεσε ότι από αυτό το Σάββατο (16/05), αξιολογώντας τις μετεωρολογικές προβλέψεις για υψηλές θερμοκρασίες, τα επιδημιολογική δεδομένα αλλά και την εισήγηση της Επιτροπής των Επιδημιολόγων, προχωρούμε στο άνοιγμα των 515 οργανωμένων παραλιών της χώρας.

Τι είπε για τα σχολεία

Για το άνοιγμα και των Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων, ο κ. Πέτσας υπενθύμισε ότι αυτό θα γίνει από την 1η Ιουνίου, εφόσον η πανδημία ακολουθεί καθοδική πορεία και το επιτρέπουν οι συνθήκες. «Παρακολουθούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα, αναμένουμε σε εύθετο χρόνο και τις εισηγήσεις των ειδικών. Προτεραιότητά μας είναι να κυλήσουν ομαλά τα μαθήματα που ξεκίνησαν στη Γ΄ Λυκείου και τα μαθήματα που θα ξεκινήσουν από Δευτέρα στις υπόλιπες τάξεις του Λυκείου και στο Γυμνάσιο», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι από την Κυριακή (16/04) ξεκινάει η τέλεση της Θείας Λειτουργίας καθώς και ιερών μυστηρίων στις εκκλησίες μας με την παρουσία πιστών. «Πάντοτε βέβαια με σεβασμό στις συστάσεις των ειδικών για τον αριθμό των πιστών σε κάθε χώρο και τις αναγκαίες μεταξύ τους αποστάσεις», τόνισε.

«Από τη Δευτέρα επιτρέπονται οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις καθώς και οι μετακινήσεις από και προς την Κρήτη. Την ίδια μέρα επανέρχονται στις τάξεις και οι μαθητές της Α΄ και Β΄ Λυκείου αλλά και του Γυμνασίου. Τη Δευτέρα ανοίγουν τα ζωολογικά πάρκα και οι βοτανικοί κήποι, επαναλειτουργούν οι αρχαιολογικοί χώροι, ξεκινούν οι πρόβες και τα κινηματογραφικά γυρίσματα πάντα με αυστηρούς κανόνες προστασίας», προσέθεσε.

«Είναι αυτονόητο και δε σταματάμε να το υπογραμμίζουμε ότι η πορεία για τη νέα κανονικότητα ακολουθεί τους κανόνες ασφαλείας», είπε χαρακτηριστικά.

Τι είπε για την Τουρκία

Αναφερόμενος στην Τουρκία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως «η προκλητικότητα σταματά στην αποφασιστικότητα. Το δείξαμε τέλη Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου. Είμαστε αποφασισμένοι να διαφυλάξουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα/ Προσδοκούμε ότι η Τουρκία θα σταματήσει τη ρητορεία και θα σεβαστεί τους κανόνες καλής γειτονίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα