Πέθανε ο Δημήτρης Κρεμαστινός μετά από μάχη με τον κορονοϊό (video)

Μετά από μεγάλη μάχη με τον κορονοϊό, ο Δημήτρης Κρεμαστινός άφησε τη τελευταία του πνοή το πρωί της Παρασκευής στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» όπου και νοσηλευόταν. Από τις 26 Μαρτίου βρισκόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών.

Η είδηση έγινε γνωστή μετά από ανάρτηση που έκανε στο Twitter ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός,

Καθηγητής Ιατρικής και τ. Υπουργός Υγείας, υπηρέτησε το χώρο της Υγείας με αξιοπρέπεια και αίσθημα ευθύνης. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του και στο ΚΙΝΑΛ.

— Vassilis Kikilias (@Vkikilias) May 8, 2020

Μητσοτάκης: Ο Δημήτρης Κρεμαστινός άφησε ξεχωριστό αποτύπωμα αξιοπρέπειας, ευθύνης και αποτελεσματικότητας

Τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του Δημήτρη Κρεμαστινού, εξέφρασε με μήνυμά του στο Twitter ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος έκανε λόγο για «ξεχωριστό αποτύπωμα αξιοπρέπειας, ευθύνης».

Ο κόσμος της επιστήμης και της πολιτικής έχασαν σήμερα ένα επίλεκτο στέλεχός τους. Στην μακρά διαδρομή του, ο Δημήτρης Κρεμαστινός άφησε ξεχωριστό αποτύπωμα αξιοπρέπειας, ευθύνης και αποτελεσματικότητας. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) May 8, 2020

Τσίπρας: Υπηρέτησε με συνέπεια την επιστήμη και τη δημοκρατική παράταξη

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, αποχαιρέτησε τον Δημήτρη Κρεμαστινό, που έχασε τη μάχη με τον κορονοϊό, κάνοντας λόγο, με ανάρτησή του στο facebook, για «έναν άνθρωπο που υπηρέτησε με συνέπεια την επιστήμη, το κοινοβούλιο και τη δημοκρατική παράταξη».

Γεννηματά: «Ήταν ο δικός μας γιατρός»

Την βαθιά της θλίψη και τα συλλυπητήριά της για την απώλεια του Δημήτρη Κρεμαστινού, εξέφρασε και η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

«Ήταν “ο δικός μας γιατρός”. Δεν στάθηκε μόνο στο πλευρό του ιδρυτή μας Ανδρέα Παπανδρέου. Κέρδισε την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη των Ελλήνων, μέσα από τη συνεχή κοινωνική, επιστημονική και την ακαδημαϊκή του παρουσία, το διδακτικό και ερευνητικό του έργο, τη δράση του στις μεγαλύτερες καρδιολογικές κλινικές της χώρας και τη θητεία του στο υπουργείο Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, όπου συνέβαλε στην ενίσχυση του ΕΣΥ», τονίζει μεταξύ άλλων στη δήλωσή της.

Ποιος ήταν ο Δημήτρης Κρεμαστινός

Γεννήθηκε την 1η Μαΐου του 1942 στη Χάλκη Δωδεκανήσου και μεγάλωσε στον Αρχάγγελο Ρόδου. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετεκπαιδεύτηκε με υποτροφία του κράτους στη σύγχρονη καρδιολογία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Royal Postgraduate Medical School, St. Thomas Hospital, Guy’s Hospital 1973-1976).

Ακολούθησε ακαδημαϊκή σταδιοδρομία. Ως πανεπιστημιακός γιατρός, δημιούργησε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο τη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Εμφράγματος και Στεφανιαίας Νόσου. Διετέλεσε διευθυντής του καρδιολογικού τμήματος του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Αθηνών, καθώς και διευθυντής στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, όπου δημιούργησε το Β΄ Καρδιολογικό Τμήμα.

Υπήρξε ομότιμος καθηγητής καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ενώ διετέλεσε πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Είχε διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, το Πανεπιστήμιο Έμορυ της Ατλάντα, καθώς και σε αυτό του Βελιγραδίου. Για το έργο του έχει βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών και την American Heart Association (Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία).

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός ήταν μέλος του ΠΑΣΟΚ από το 1974 και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του από το 1996. Στην τελευταία κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου (1993 – 1996), χρημάτισε εξωκοινοβουλευτικός υπουργός Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Εξελέγη βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ αρχικά από το 2000 ως το 2004. Επανεξελέγη το 2009 και ήταν βουλευτής μέχρι το 2019. Είχε διατελέσει πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής καθώς και Αντιπρόεδρος της.

Είχε συγγράψει ακαδημαϊκά συγγράμματα, καθώς και βιβλία για το ευρύ κοινό σχετικά με την καρδιολογία (Αναζητώντας τα μυστικά της καρδιάς και Μπορούμε να νικήσουμε τις καρδιοπάθειες) και πάνω από 2.500 επιστημονικές εργασίες, εκ των οποίων 486 έχουν δημοσιευτεί σε μεγάλα διεθνή ερευνητικά περιοδικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα