Παρασκευή και 13 – Γιατί τη θεωρούμε γρουσούζικη μέρα;

Πολλά έχουν γραφτεί για την ημέρα που ακόμη και σήμερα ορισμένοι αντιμετωπίζουν με φόβο καθώς θεωρούν ότι άσχημα πράγματα μπορεί να συμβούν ανά πάσα στιγμή και συνήθως χωρίς καμιά αιτία. Εδώ και αιώνες η Παρασκευή και 13 αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα των δεισιδαιμονιών που έχουν ως επί το πλείστον αγγλοσαξωνικές, ισπανόφωνες και γερμανόφωνες χώρες. Σε αυτές ακόμη και σήμερα υπάρχουν κτίρια και ξενοδοχεία που δεν διαθέτουν 13ο όροφο και δρόμοι που δεν έχουν τον αριθμό 13.

Μπορεί να ακούγεται αστείο αλλά η σχετική φοβία ονομάζεται στα αγγλικά Paraskavedekatriaphobia,

από τις ελληνικές λέξεις Παρασκευή – δεκατρία –φοβία.

Η συγκεκριμένη πρόληψη και δεισιδαιμονία διαδόθηκε στις αγγλόφωνες τον 19ο αιώνα και έγινε ιδιαίτερα γνωστή παγκοσμίως χάρη στην ταινία θρίλερ του 1980 «Παρασκευή και 13».

Υπάρχουν διάφορες θεωρίες που συνδέουν τη συγκεκριμένη μέρα με ατυχή περιστατικά, μετατρέποντάς την σε «φορέα» γρουσουζιάς και οι περισσότερες έχουν τις ρίζες τους στον χριστιανισμό:

Παρασκευή έδωσε η Εύα στον Αδάμ το απαγορευμένο μήλο με αποτέλεσμα να εκδιωχθούν από τον παράδεισοΠαρασκευή έγινε η μεγάλη πλημμύρα της ΒίβλουΠαρασκευή σταυρώθηκε ο ΧριστόςΠαρασκευή και 13 (τον Οκτώβριο του 1307) εξολοθρεύτηκε το τάγμα των Ναϊτών από τον στρατό του βασιλιά Φιλίππου της Γαλλίας.

Γενικά, το 13 θεωρείται κακότυχος αριθμός καθώς σπάει την «αρμονία» του 12 (12 φυλές του Ισραήλ, 12 μαθητές του Χριστού, 12 Θεοί του Ολύμπου, 12 άθλοι του Ηρακλή).

Η διάδοση της δεισιδαιμονίας ακόμη και στις μέρες φαίνεται και στη διάδοσή της στον κόσμο της τεχνολογίας. Στην Πληροφορική υπάρχει ιός με το όνομα Παρασκευή και 13 που δημιουργήθηκε το 1988 στο Ισραήλ. Ενεργοποιείται μόνο τη συγκεκριμένη μέρα και επιβραδύνει τη λειτουργία των υπολογιστών.

Αντιθέτως πάντως για τους Έλληνες αλλά και τους ισπανόφωνους λαούς, η μέρα της γρουσουζιάς ακούει στο όνομα Τρίτη και 13.

Πηγή: Παρασκευή και 13 – Γιατί τη θεωρούμε γρουσούζικη μέρα; - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα